Αμερικανάκια

Οι απόψεις μου για την κυβέρνηση και το χάλι της, είναι γνωστές.

Ωστόσο, ομολογώ ότι συμφωνώ με το τελευταίο φορολογικό πακέτο.

Κάποτε πρέπει να μπει φρένο στα οχήματα που ρυπαίνουν το περιβάλλον. Όποιος είναι τόσο φιλόδοξος που πρέπει να κυκλοφορεί με « μεγάλο » αυτοκίνητο για να πουλήσει μούρη, καλά να πάθει. Ας πληρώσει τη φιλοδοξία του.

Προσωπική άποψη: να ΔΕΚΑπλασιάσει τα τέλη για τα jeep και τα mercedes (κλπ) και να μηδενίσει τα τέλη για τα παπάκια, ή να επιχορηγεί τα ποδήλατα.

Να πληρώνουμε « πράσινο » φόρο στη βενζίνη ένα ευρώ το λίτρο. Και σε 2 χρόνια να γίνει δύο ευρώ το λίτρο και να συνεχίσει να αυξάνεται.

Να διπλασιαστεί το έξοδο, να τριπλασιαστεί, να γιγαντωθεί, για να πάψουμε επιτέλους να παίρνουμε το αμάξι για μόστρα.

Εν ανάγκη, με αυτά τα επιπλέον χρήματα, να δίνει κουπόνια δωρεάν καυσίμων το κράτος σε χαμηλόμισθους, ή δωρεάν εισιτήρια για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Είναι περιβαλλοντικό, ηθικό και οικονομικό ζήτημα. Θα γλιτώσουμε χρήματα από την εισαγωγή πετρελαίου και βάλουμε ένα λιθαράκι να σωθεί ο πλανήτης.

Δεν καταλαβαίνω γιατί λυσσάμε όλοι να πέσει η τιμή της βενζίνης, για να μπορεί η μέση οικογένεια να παίρνει το αμάξι, κατά προτίμηση το άνω των 2.000 cc, να βγαίνει βόλτα την Κυριακή για φαγητό.

ΜΗ ΣΩΣΕΙ ΚΑΙ ΠΑΕΙ !

Αν δεν έχει καταλάβει πόσο κακό κάνει στο περιβάλλον με την άσκοπη σπατάλη ενέργειας, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ, τότε δε αξίζει να τη διευκολύνουμε κι από πάνω.

Για ποιο λόγο η ίδια οικογένεια δεν μπορεί να πάρει αυτοκίνητο 1.200 κυβικών;  Πριν από 30 και 40 χρόνια, ούτε να το διανοηθούν δεν μπορούσαν ότι θα τους είναι « απαραίτητο » τέτοιο αμάξι. Σήμερα κάνουμε κόντρες, ποιος θα έχει το πιο μουράτο αμάξι στη γειτονιά, στην πολυκατοικία, στην οικογένεια, στο χώρο εργασίας.

Και για τις εταιρίες που αγοράζουν τέτοια « μουράτα » αυτοκίνητα για τα στελέχη τους, ο φόρος να εκτοξευτεί και να φτάσει τον ουρανό!

Επιτέλους, δε γίνεται να κατηγορούμε μόνο τις « κακές βιομηχανίες » για την καταστροφή του πλανήτη, κι εμείς να περιμένουμε πότε θα πέσει η τιμή της βενζίνης για να κάψουμε με την ησυχία μας περισσότερη!!!

Αυτό είναι υπέρτατη υποκρισία.

Εκτός κι αν παραδεχθούμε όλοι, συλλογικά, ότι στην πραγματικότητα θέλουμε να γίνουμε Αμερικάνοι στη θέση των Αμερικάνων, και να σπαταλάμε πόρους (ενέργεια, α’ ύλες, νερό, καθαρό αέρα) με τους ίδιους ρυθμούς …

Τουλάχιστον, αυτοί, έχουν το σθένος να παραδέχονται ανοιχτά (και κυνικά) ότι αυτή είναι η υπέρτατη επιδίωξή τους, η διατήρηση του « american way of life » (όπως το ονομάζουν) με κόστος για όλο τον πλανήτη.

Εμείς, τι στόχους έχουμε;

Και πόσο τολμάμε να τους παραδεχθούμε;

Επειδή ο προβληματισμός μου δε σταματά στη βενζίνη, αν είχα κάποιο λόγο στα κέντρα λήψης αποφάσεων, θα τριπλασίαζα τα τέλη σε ό,τι έχει να κάνει με τις πλαστικές συσκευασίες, το αλουμίνιο, κλπ.

Μάθαμε όλοι να αγοράζουμε τις ντομάτες μέσα σε σελοφάν …

Να παίρνουμε 10 σακούλες στο σούπερ μάρκετ, για 10 αντικείμενα.

Να αγοράζουμε σε « κουτάκι » τo αναψυκτικό, για να μην ξεθυμαίνει.

Και το κόστος σε ενέργεια;  Ποιος βλέπει τι ενέργεια ξοδεύεται με κάθε τέτοια επιλογή μας;

Όσο είναι προσιτός αυτός ο τρόπος ζωής, κανένας.

Αφού είμαστε τόσο ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ και ΑΝΑΙΣΘΗΤΟΙ, αφού είμαστε ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ … ας ανέβει το κόστος, ας εκτοξευτεί, μπας και καταλάβουμε επιτέλους τι κακό κάνουμε.

Publicités

À propos de espοir - надежда - Hoffnung - speranza

надежда - 100% durchschaut - Vous m’avez pris pour une des votre! Voir tous les articles par espοir - надежда - Hoffnung - speranza

2 responses to “Αμερικανάκια

 • Greek Rider

  Συμφωνώ μαζί σου. Θα πρέπει όμως να συνυπολογίσουμε δύο στοιχεία:

  1) Οι ευθύνες δεν είναι αόριστες, ανήκουν σε όλους αλλά επιπρόσθετα θα πρέπει να δούμε ποιοι έχουν μεγάλο όφελος από αυτή την κατάσταση. Για παράδειγμα αν γίνουν αυτά που λες τότε κάποιες εταιρείες και μέτοχοι θα σταματήσουν να υπερπλουτίζουν με αυτούς τους ρυθμούς.

  2) Θα πρέπει να απαιτήσουμε την αλλαγή του τρόπου και ωρών εργασίας, δεν μπορεί κάποιοι να εργάζονται 15 ώρες σε απόσταση 20 χιλιομέτρων και να απαιτούμε από αυτούς τους ανθρώπους να είναι σωστοί πολίτες, σωστοί οικολόγοι, σωστοί οικογενειάρχες, σωστοί διαχειριστές των αναγκών τους κτλ, κτλ, κτλ.

  Το έχω πει πολλές φορές και το επαναλαμβάνω με κάθε ευκαιρία γιατί το θεωρώ κεφαλαιώδους σημασίας ότι τα μεγάλα ωράρια, οι πολλές ώρες εργασίας, και η ποιότητα της δουλειάς καθορίζει το ποιοι είμαστε και πώς ζούμε. Μάλιστα οι πολλές ώρες εργασίας δεν επιτρέπουν και σε πολλούς νέους να μπούνε στην αγορά εργασίας.

  Η ταύτιση της δουλειάς με τη ζωή μας πρέπει να τελειώσει, και ατομικά και κοινωνικά με μέτρα και αλλαγή νοοτροπίας.

 • espοir

  GR,
  1) Γενικώς έχεις δίκιο. Βέβαια, οι εταιρίες στις οποίες αναφέρεσαι, συχνά (όχι πάντα) διαθέτουν προσαρμοστικότητα. Αν δουν ότι μια αγορά « κλείνει » μεταπηδούν στην επόμενη και μάλιστα, έχουν « μεταλλαχθεί » σε χειρότερο μονοπώλιο, σαν ιός. [Π.χ. Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας]

  2) Με το σημερινό οικονομικό σύστημα, είναι αδύνατο. Διότι αν ο άλλος έχει σπίτι στην Κυψέλη, αν βρει δουλειά στο Φάληρο, ή στη Ραφήνα, ή στο Σχηματάρι, είτε θα πουλήσει το σπίτι (10% ?) είτε απλά θα πηγαινοέρχεται. Ειδικά αν ο/η σύζυγος εργάζεται σε αντίθετη κατεύθυνση. Αν ζούσαμε στον « εφαρμοσμένο σοσιαλισμό » … το ξανασυζητούσαμε το μοντέλο.

  Ευτυχώς, το internet μικραίνει τις αποστάσεις, και περιορίζει τις ανάγκες μετακίνησης.

Qqchose a declarer?

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s