Εργοδότες λάδι

Πριν λίγες μέρες, συμφώνησα με ανάρτηση του GR, λέγοντας: καπιταλισμό θέλετε? ΟΚ … ας έχουμε εφαρμογή του πλέον άγριου καπιταλισμού.

Αλλά ΠΛΗΡΗ εφαρμογή. Σωστή. Όχι όπου μας συμφέρει μόνο!

Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις, έγινε εργατικό δυστύχημα: ένας υαλοκαθαριστής, από συνεργείο που είχε αναλάβει – προφανώς με κάποια δημοπρασία – τον καθαρισμό του Υπ. Εργασίας, έπεσε και σκοτώθηκε. Περισσότερα στοιχεία για το δυστύχημα, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Και τώρα, αρχίζουν τα όργανα. Ή θα έπρεπε να αρχίζουν, αν εφαρμόζαμε τον καπιταλισμό, όπως είπαμε.

Δηλαδή, η επιθεώρηση εργασίας, που είναι η δουλειά της να ερευνά όλα τα σοβαρά εργατικά ατυχήματα, έπρεπε:

α) να κάνει αυτοψία, άμεσα και όχι την επόμενη μέρα

β) να γράψει πόρισμα, καταλογίζοντας ευθύνες σε όσους αναλογούν

γ) να ασκήσει αυτεπάγγελτα τις μυνήσεις, και μάλιστα να πάνε αυτόφορο.

Έγινε κάτι απ’ όλα αυτά;

Η αυτοψία έγινε την επόμενη μέρα. Βάζω στοίχημα ότι θα γράφτηκε και κάποιο « απαλό » πόρισμα. Του τύπου « Διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν μέσα ατομικής προστασίας, αλλά ο εργαζόμενος, με δική του ευθύνη δεν τα χρησιμοποιούσε, άρα φταίει ο ίδιος που έπεσε και σκοτώθηκε« .

Θα πείτε, ΟΚ, αν πράγματι ήταν έτσι;

Για να είμαι ειλικρινής και δίκαιη πρέπει να πω ότι ναι, μπορεί και να ήταν, επειδή συχνά συμβαίνει αυτό: οι εργαζόμενοι επιλέγουν να μην κάνουν χρήση όλων των μέσων ατομικής προστασίας, επειδή ορισμένα δεν τους βολεύουν / δεν είναι εργονομικά / έχουν παλιές κακές συνήθειες. Τα παπούτσια προστασίας στις οικοδομές είναι βαριά και άβολα, οπότε διακινδυνεύουν κανένα τρυπημένο πόδι, τα καπέλα τους κάνουν να ιδρώσουν, οπότε δεν τα φοράει κανείς κ.ο.κ. Όταν παρέχονται από εργοδότες. Δηλαδή, σπανιότατα.

Επιπλέον, η Επιθεώρηση Εργασίας ήταν υποχρεωμένη να αναζητήσει τεκμήρια ότι ο εργαζόμενος είχε παρακολουθήσει πρόγραμμα εκπαίδευσης για τους κινδύνους της εργασίας του. Είναι υποχρεωτικό.

Αν λοιπόν εφαρμόζαμε σωστά τον καπιταλισμό, τώρα θα είχαν βρεθεί στο εδώλιο και ο άμεσος εργοδότης (εργολάβος) και ο έμμεσος (Υπ. Εργασίας). Διότι, ο Νόμος λέει ότι αμφότεροι είναι υπεύθυνοι για ό,τι παθαίνει ο εργαζόμενος. Επιπλέον, ο τεχνικός ασφαλείας της επιχείρησης, έπρεπε να είχε φροντίσει για σχετική οδηγία προς τον εργοδότη (εργολάβο), είτε για τα μέσα ατομικής προστασίας, είτε για συστήματα ασφάλισης – πέδησης του κουβούκλιου κλπ.

Η αλήθεια είναι πως οι τεχνικοί ασφαλείας, ορισμένες φορές (όχι πάντα!) που κάνουν καλά τη δουλειά τους, βρίσκονται αντιμέτωποι με φαινόμενα όπως « εξαφανισμένα » βιβλία παρατηρήσεων, σε σημείο, πολλοί να παίρνουν αντίγραφα μαζί τους, για να πιστοποιούν σε περιπτώσεις ατυχημάτων ότι όντως είχαν κάνει τη δουλειά τους, αλλά δεν είχαν εισακουστεί. Συνήθως, αναλαμβάνει τη δουλειά ο ίδιος ο εργοδότης – όταν το επιτρέπει ο Νόμος – ή απασχολεί κάποιον ελάχιστες ώρες και ποτέ δεν εισακούονται οι παρατηρήσεις, επειδή « κοστίζουν ».

Πώς θα ξεφύγουν οι εργοδότες (άμεσος και έμμεσος); Από το παραθυράκι:

α) θα πουν ότι η εκπαίδευση είχε προγραμματιστεί να γίνει τον ερχόμενο μήνα, και ο άτυχος εργαζόμενος θα την παρακολουθούσε τότε. Και πάλι, αυτό δεν μπορεί να αποδειχθεί, παρά μόνο κοιτάζοντας τα προηγούμενα αρχεία, αν είχαν γίνει παλαιότερες υποχρεωτικές εκπαιδεύσεις και από ποιον.

Και έτσι, μόλις παρατηρήσαμε ένα ακόμη ατιμώρητο έγκλημα.

Υπάρχει κι ένα ασυμβίβαστο εδώ, που δεν το καλύπτει ο Νόμος: όταν εργοδότης – άρα ελεγχόμενος – είναι το Υπ. Εργασίας, δηλαδή ο φυσικός προϊστάμενος του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Θα μπορούσε να υπάρχει εναλλακτικός τρόπος για την εξέταση των γεγονότων, π.χ. υποχρεωτική συμμετοχή εισαγγελέα στο κλιμάκιο της αυτοψίας.

Ομολογώ ότι έχω και μία απορία: το Εργατικό Κέντρο έλαβε θέση; Ήταν παρόν στην αυτοψία (ως δικαιούται); Προσυπογράφει το πόρισμα; Θα καταθέσει μήνυση;

Επειδή μπροστά μας έρχονται ΠΟΛΥ δύσκολες μέρες, πρέπει να φροντίσουμε – μέσω Εργατικού Κέντρου και αρμοδίων συνδικαλιστικών ενώσεων – να υποχρεωθεί η Επιθεώρηση Εργασίας να κάνει καλά τη δουλειά της. Να την εξαναγκάσουμε να κάνει το καθήκον της, απειλώντας την πως αν δεν το πράξει, τότε θα στραφεί το εργατικό κέντρο νομικά εναντίον της ίδιας της Επιθεώρησης Εργασίας και ατομικά εναντίον κάθε επιθεωρητή / προϊσταμένου, που χειρίζεται το θέμα.

Διότι, κατά τα φαινόμενα, μόνο έτσι ξέρουν να κάνουν τη δουλειά τους.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, υπάρχει μία ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΤΗ παρατυπία: ο εργαζόμενος ήταν δηλωμένος ως ελεύθερος επαγγελματίας – εργολάβος. Δηλαδή, δούλευε με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών, κάτι που απαγορευόταν από τη σύμβαση έργου του Υπ. Εργασίας (ανάθεση μέρους του έργου σε υπεργολάβο). Αλλά αυτό είναι « πταίσμα »: το πολύ πολύ, να τους επιβληθεί κάποιο πρόστιμο, για τη μη-τήρηση των όρων της σύμβασης. Ψιλά.

Υ.Γ. Δεν αναφέρω πουθενά πως το θύμα ήταν αλλοδαπός (Αιγύπτιος), επειδή δεν παίζει κανένα ρόλο. Ή δε θα έπρεπε να παίζει.

Publicités

À propos de espοir - надежда - Hoffnung - speranza

надежда - 100% durchschaut - Vous m’avez pris pour une des votre! Voir tous les articles par espοir - надежда - Hoffnung - speranza

11 responses to “Εργοδότες λάδι

 • gatouleas

  Φίλη Espoir, αν υποστηρίζεις τον «άγριο» και πούρο καπιταλισμό, τότε δεν πρέπει να αντιδράσεις για αυτό το ατύχημα.
  Στο «γνήσιο» καπιταλισμό δεν υπάρχουν ωράρια εργασίας και συνθήκες ασφάλειας.. αυτό το μετατρέπει σε «κλειστό επάγγελμα» με όρους και προϋποθέσεις. Μόνο μια ατομική σύμβαση εργασίας συνάπτεται μεταξύ του εργαζόμενου και του αφεντικού και ως «ελεύθεροι» πολίτες συμφωνούνε τους όρους ή όχι.
  Αν δεν «ήθελε» ο φουκαράς αυτός να κρεμαστεί στο κενό και να καθαρίζει τζάμια Κυριακάτικα… να μην το έκανε… έτσι δε λένε οι υποστηρικτές της «ελεύθερης αγοράς»;
  Η σοφιστεία του Greek Rider που αναφέρεσαι, οδηγεί σε μια κοινωνία Φαρ Ουέστ και Ιεράς Εξέτασης.
  Μάλλον αύριο, θα έχω και αναλυτικό ποστ ΕΝΑΝΤΙΑ στην υποκρισία που καλύπτει τη βάρβαρη αναδιάρθρωση που επιχειρείται με το, δήθεν, άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

  • espοir - надежда - Hoffnung - speranza

   Είμαι σίγουρη πως αυτό που ήθελε να καταδείξει στο άρθρο του ο GR, ήταν πως ο « καπιταλισμός » που εφαρμόζουμε στην Ελλάδα, δεν είναι καν σύμφωνος με τους κανόνες του παιχνιδιού. Γιατί ΕΑΝ ήταν, οι σημερινοί υποστηρικτές του, θα τα βρίσκανε πολύ σκούρα.

   Θες ένα παρόμοιο παράδειγμα; Όταν ο ΣΕΒ επέκρινε τις υπέρογκες επιδοτήσεις των αγροτών από την ΕΕ, ο Θανάσης Κοκκινούλης, σπλάχνο εκ των σπλάχνων της νεοφιλελεύθερης ΝΔ, του απάντησε απλά: « ΟΚ, ας κόψουν όλες τις επιδοτήσεις. Εμείς καμία τομάτα θα φυτεύουμε και θα τρώμε. Εσείς όμως, πώς θα τα βγάλετε πέρα χωρίς κρατικές επιδοτήσεις?? »

   Ο άγριος και ανόθευτος καπιταλισμός, όπως τον εφαρμόζουν στις ΗΠΑ, οδηγεί σε ατομικισμό, σε δεκάδες εκατομ. ανασφάλιστους πολίτες, σε πολέμους για να συντηρηθεί, σε χρέη τρισεκ. δολαρίων που παρακαλάνε την Κίνα να συνεχίσει να αγοράζει. Είναι προφανέστατα αδιέξοδο και παρασιτικό σύστημα.

   Αλλά και ο καπιταλισμός γιαλαντζί που εφαρμόζουμε εμείς, είναι ακόμα χειρότερος. Στις ΗΠΑ, το συγκεκριμένο εργατικό δυστύχημα θα εκδικαζόταν εντός 12 μηνών και θα απέδιδε στην οικογένεια του θύματος κάποιο τεράστιο ποσό αποζημίωσης. Προς συμμόρφωση των υπολοίπων.

   Εδώ, θα κάνει 10-15 χρόνια στα δικαστήρια και θα αρχειοθετηθεί.

   Όσοι λοιπόν προπαγανδίζουν αυτό το οικονομικό μοντέλο, πρέπει να παίζουν και με τους κανόνες του. Όχι όπου τους συμφέρει έτσι, και αλλού γιουβέτσι.

 • Xamogelo

  Χρόνια πολλα!!!

 • Xamogelo

  Πάντως Καλή αρχη δεν κάνω φέτος….

 • Xamogelo

  Επίσης Έχω αρχίσει να πιστεύω Ότι θα βγω απο τον στρατο ντιπ για ντιπ χαζός…. Κάθομαι σε Ένα δωμάτιο και δεν κάνω τπτ… Πολυ βαρεμάρα!!!

Qqchose a declarer?

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s