δημιουργικός οπορτουνισμός

Πώς είναι να εργάζεσαι σε ένα χώρο που είναι κατώτερος των δυνατοτήτων σου και κατάτι [έως αρκετά] διαφορετικός από εκείνον για τον οποίο προετοιμάστηκες στην Ακαδημαϊκή σου τροχιά;

Υπάρχουν δυο τρόποι να το δεις.

Ο ένας περιλαμβάνει γκρίνια. Ετεροαπασχόληση. Δεν κάνω αυτό που σπούδασα. Χαραμίζομαι. Κλάψα. Νεύρα. Αίσθημα κομπλεξικής κατωτερότητας. Γιατί άλλοι κάνουν ακριβώς αυτό που σπούδασαν; Γκρίνια. Θέλω κι εγώ μια άλλη δουλειά; Θέλω περισσότερα! Φταίει η κοινωνία. Κλάψα. Φταίει το σύστημα. Γκρίνια. Μιζέρια. Ψυχοπλάκωμα, μαυρίλα, κατάθλιψη. Απώθηση των ανθρώπων γύρω μου. Γκρίνια. Νεύρα. Μοναξιά. Θλίψη. Άτιμη κοινωνία που άλλους τους ανεβάζεις κι άλλους τους ρίχνεις στα ξένα χέρια! (c) Μήτση Κωνσταντάρα.

[Το πιάνετε το νόημα νομίζω. Είμαι σίγουρη πως συναντήσατε τέτοιους …]

Ο άλλος είναι πιο δημιουργικός. Κάθε δουλειά είναι ένα σχολείο. Κάθε καινούριο πράγμα, κάθε γνώση είναι χρήσιμη και συνδυαστικά με τις προηγούμενες, μπορεί να φέρει ένα υπέροχο νέο αποτέλεσμα. Σύνθεση. Καινοτομία. Νέες και διαφορετικές προσεγγίσεις που βγαίνουν από τα τετριμμένα. Σκέψεις out of the box.

Άλλωστε, όπως νομίζω ότι έχω επαναλάβει, το Πανεπιστήμιο πρέπει να μας διδάσκει τη διαρκή διαδικασία της μάθησης. Την αυτονομία της σκέψης. Τη σκέψη πριν τη δράση, τον προγραμματισμό της δράσης, τη μέτρηση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της. Την αυτόφωτη ύπαρξη. Την ακεραιότητα και την έννοια του αυτοσεβασμού. Την αντικειμενική κρίση. Την oρθή αναζήτηση έγκριτης βιβλιογραφίας [vs. τη χρήση άκυρων πηγών με καταστροφικά αποτελέσματα]. Την αντιμετώπιση προβλημάτων και καταστάσεων. Τη διορατικότητα. Την φιλοσοφία του ανθρώπου που βλέπει και σχεδιάζει ένα βήμα παρακάτω από τις εξελίξεις.

Χθες, με αφορμή αυτό το θέμα, μου είπαν πως « εκμεταλλεύομαι δημιουργικά τις καταστάσεις ».

Είμαι, λοιπόν μια πολιτικά ορθή οπορτουνίστρια. :)

ΟΚ, είμαι!

Και δεν φοβάμαι να παραδεχθώ, πως από κάθε εργασία την οποία έχω κάνει, από παιδί έως σήμερα, έχω αποκομίσει κάτι καλό. Κάτι χρήσιμο. Κάτι που ήθελα να μάθω, κάτι που μπορώ να ανακαλέσω στη μνήμη μου, όταν σταθμίζω καταστάσεις.

Publicités

À propos de espοir - надежда - Hoffnung - speranza

надежда - 100% durchschaut - Vous m’avez pris pour une des votre! Voir tous les articles par espοir - надежда - Hoffnung - speranza

2 responses to “δημιουργικός οπορτουνισμός

  • Кроткая

    συμφωνώ και επαυξάνω, κι εγώ άσχετη δουλειά κάνω, κι όσοα κι αν διαολίζομαι, έχεις δίκιο. Τα πάντα μπορούν να είναι δημιουργία ή ρουτίνα, ανάλογα με το πώς τα κοιτάς.

Qqchose a declarer?

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s