μινιμάλ

Τείνω προς τη μινιμάλ αισθητική. Γενικά. Εκτιμώ την απλότητα, στα πάντα.

Μπορεί να φωτογραφίζω μπαρόκ και ροκοκό ρυθμούς, όποτε τους πετυχαίνω [στις διακοπές μου] αλλά δεν τους θεωρώ πρότυπα καλαισθησίας.

Πάνω σε μία πρόσφατη συζήτηση, σκέφτηκα ότι η αισθητική των καιρών μας, δεν υπαγορεύεται πλέον από οικονομικοκοινωνικοπολιτικές συνθήκες, όπως θα ήταν θεμιτό. Ή φυσιολογικό.

Π.χ. η επιστροφή σε μία μινιμάλ αισθητική στη ζωή μας, θα ήταν το λογικό συμπέρασμα μίας μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε. Μία τάση προς πράγματα λιτά και απέριττα.

Αλλά δεν είναι.

Σήμερα, μας επιβάλλουν μία αισθητική « φαστ φουντ » [ταχείας κατανάλωσης] την οποία με συντονισμένο και τεχνητό τρόπο αλλάζουν στο ρυθμό που εξυπηρετεί την βιομηχανική παραγωγή. Από την ένδυση και την υπόδηση, μέχρι και τα πλακάκια του μπάνιου.

[Όταν πάτε σε έκθεση για να επιλέξετε μπάνιο και σας πουν ότι « αυτό όμως που διαλέξατε είναι περσινό μοντέλο! » θα γελάσετε όσο κι εγώ. Εκεί απαντάς « Ταιριάζει γιατί κι εμείς το σπίτι πέρσι το χτίσαμε! » και αφήνεις την ηλίθια πωλήτρια να σε κοιτάζει.]

Προσαρμοζόμαστε σε ένα οικονομικό μοντέλο, το οποίο ελπίζει να πουλήσει Χ προϊόντα πριν περάσει στο επόμενο στυλ. Δανεικό από την άπω ανατολή, εμπνευσμένο από την Ευρωπαϊκή ιστορία, φουτουριστικό … λίγη σημασία έχει. Το βασικό χαρακτηριστικό του είναι η διαφορά από όλα τα προηγούμενα. Θα διαφέρει, με κάθε κόστος, ώστε να ξεχωρίζει ποιος το έχει προμηθευτεί φέτος.

Απώτατος στόχος η υπερκατανάλωση. Η αλόγιστη σπατάλη φυσικών πόρων, ο λόγος για τον οποίο κινδυνεύει ο πλανήτης, ο μόνος τρόπος για να διατηρούν ορισμένοι τα υπέρογκα κέρδη τους. Όλα αυτά, ταυτίζονται.

Και για να επιτευχθούν όλα αυτά, πρέπει να μας επιβάλουν κάποια αισθητική ταχείας κατανάλωσης.

Aγοράστε λοιπόν. Αααββάδιστα. Σε λίγο, μόνο αυτό θα επιτρέπεται.

Publicités

À propos de espοir - надежда - Hoffnung - speranza

надежда - 100% durchschaut - Vous m’avez pris pour une des votre! Voir tous les articles par espοir - надежда - Hoffnung - speranza

Qqchose a declarer?

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s