ακρο-ψυχασθένεια

Εδώ και μερικές μέρες, παρακολουθώ έκπληκτη [έως λίγο « σοκαρισμένη »] όπως οι περισσότεροι, την ιστορία του Νορβηγού Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ.

Έκπληκτη, όχι επειδή δεν περίμενα ποτέ ότι η ακροδεξιά έχει την ίδια τρομοκρατική δράση με άλλους χώρους. Αυτό ήταν το πλέον φυσιολογικό και αναμενόμενο. Ένας χώρος που προκρίνει τη βία εναντίον των « άλλων », των διαφορετικών, των μη-γηγενών … λογικό δεν είναι να κατευθύνει κόσμο σε τέτοιες ενέργειες; Δηλαδή, τί περιμένουν όταν στρατολογούν όλα τα άνεργα, αμόρφωτα, ανεγκέφαλα πιτσιρίκια και τα βάζουν να παίξουν με τη φωτιά;

Σημειώνω – προς αποφυγή παρεξηγήσεων – ότι και η επαναστατική ρητορική της αριστεράς, ενίοτε παρόμοιο αποτέλεσμα έχει. Δυστυχώς, πάντα βρίσκονται ορισμένοι που θα ερμηνεύσουν με τον δικό τους τρόπο την απαραίτητη βία κατά της βίας της εξουσίας. Κι έτσι, αντί η ανυπακοή στο παράλογο να γίνει μαζικό κίνημα ενάντια στην κατάχρηση εξουσίας [π.χ. κίνημα εναντίον των διοδίων], καταλήγουμε με βλαμμένα παιδάκια [συνήθως προερχόμενα από ματσωμένες οικογένειες] που παίζουν με βόμβες … κι όποιον πάρει ο χάρος.

Η έκπληξή μου, για τα θλιβερά γεγονότα της Νορβηγίας, σχετίζεται περισσότερο με τη συγκεκριμένη χώρα: εκεί οι άνθρωποι είναι πιο ήρεμοι, πιο λογικοί, σέβονται περισσότερο τη διαφορετικότητα, έχουν καλή παιδεία και υψηλό επίπεδο ζωής. Δεν περίμενα ένας Νορβηγός να είναι ο δράστης σε τέτοια υπόθεση. Ωστόσο, δυστυχώς, μία εξαίρεση έρχεται να επιβεβαιώσει τον κανόνα και να φέρει τον τρόμο στην καθημερινότητα.

Δεν κρύβω ότι θα το είχα θεωρήσει απόλυτα φυσιολογικό, εάν την επίθεση είχαν κάνει π.χ. Αφγανοί, εξαιτίας της ανάμιξης της Νορβηγίας, μέσω του ΝΑΤΟ, στον εκεί πόλεμο. Όχι αποδεκτό, ή καλό, ή ευχάριστο … αλλά φυσιολογικό, ως τραγική αντίδραση σε μία εξίσου βάρβαρη δράση.

Είμαι πεπεισμένη ότι οι Νορβηγοί θεωρούν ότι πράττουν με αξιοπρεπή και έντιμα κίνητρα, ότι θεωρούν πως « σώζουν » τον κόσμο μέσω το ΝΑΤΟ. Μόνο που, η πραγματικότητα των Αφγανών, μάλλον διαφέρει πολύ από την εικόνα που έχουν.

Προσωπικά, θεωρώ ότι ο τύπος αυτός είχε πολλά ψυχολογικά προβλήματα. Και μόνο το γεγονός ότι δεν είχε μιλήσει με τον πατέρα του από το 1995 (??) αρκεί. Ή είναι ενδεικτικό. Ξέρω πως δεν είναι κάτι περίεργο για ορισμένους λαούς, αλλά αυτό δεν το καθιστά υγιές.

Δεν θεωρώ ότι πρέπει να μειωθεί εξ αυτού του λόγου η ποινή του: αυτό είναι ένα νομικίστικο θέμα, σε τελική ανάλυση, που αφορά τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης. Αλλά βασιζόμενη στις αντιδράσεις του και σε όσα έχει πει, δεν μπορώ να τον θεωρήσω ψυχικά υγιή.

Διαφωνώ με την έκπληξη ορισμένων – ειδικά δημοσιογράφων – για το πώς μπορεί ένα και μόνο άτομο να διοργανώσει κάτι τέτοιο. Σιγά το δύσκολο! Αν είσαι αρκετά οργανωτικός και συγκροτημένος, είναι εφικτότατο. Ειδικά σε μία χώρα που δεν είναι « υποψιασμένοι » [όπως στις ΗΠΑ π.χ.] ως προς τρομοκρατικές ενέργειες, πόσο μάλλον προερχόμενες από τους γηγενείς.

Λυπάμαι για την απότομη απώλεια της αθωότητας των Νορβηγών. Φαντάζομαι ότι κι άλλοι λαοί θα ξυπνήσουν από αυτό το προειδοποιητικό καμπανάκι, ώστε να αποφευχθούν αντίστοιχα φαινόμενα – στο μέτρο του δυνατού.

Πηγές ειδησεογραφίας:

http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=88580&catid=7

http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=296605

Publicités

À propos de espοir - надежда - Hoffnung - speranza

надежда - 100% durchschaut - Vous m’avez pris pour une des votre! Voir tous les articles par espοir - надежда - Hoffnung - speranza

2 responses to “ακρο-ψυχασθένεια

 • Ulisse

  Καλή μου espoir…
  Ποιά αθωότητα ακριβώς έχασε η Νορβηγία?
  Δεν παρακολουθείς ποδόσφαιρο, αλλιώς θα σου είχε εντυπωθεί η εικόνα των φιλάθλων της εθνικής ομάδας με κράνη των Βικινκγς. (Δεν εχω δει ποτέ Ούγγρους να φορανε στολές Ούννων, ούτε Ισπανούς να ντύνονται conquistadores).
  Και δεν μου φαίνεται πολύ αθώος ο τρόπος που κυνηγούν σήμερα τις φάλαινες ή τις φώκιες παρέα με τους Ιάπωνες (άλλη περίπτωση κι αυτοί!)
  Βέβαια είναι μεγάλο λάθος να χαρακτηρίζεις έναν λαό απο τις πράξεις ενος ανθρώπου, μόνο και μόνο επειδή έχει συγκεκριμένο διαβατήριο, αλλά είναι εξίσου λάθος να θεωρείς πολιτισμό την ηρεμία και το υψηλό επίπεδο ζωής.
  Πολιτισμός είναι ο τρόπος που επιλέγει κάθε λαός για να φιλτράρει την ιστορία του.
  Εξάλλου, αν σε μια ψυχασθένεια προσθέσεις την οργανωτικότητα και την συγκρότηση φτιάχνεις ενα ωραίο εκρηκτικό μείγμα ικανό να τιναξει πολλά κυβερνητικά κτίρια στον αέρα.
  Σε αφήνω τώρα γιατί πρέπει να προλάβω το καράβι.
  Εχω κλείσει ραντεβού με κατι τσιπούρες θεόρατες που θα τις καμακώσω όπως ο Ερικ ο κόκκινος.
  Χαιρετώ.

  Ισμαήλ.

  • espοir - надежда - Hoffnung - speranza

   Έχεις δίκιο,με το ποδόσφαιρο δεν έχω σχέσεις. :) Τώρα. ως προς τη φαλαινοθηρία, είναι κάτι για το οποίο μπορώ να δείξω μία κατανόηση: αν π.χ. απαγορευτούν τα κατσικάκια και τα αρνάκια (λόγω κινδύνου εξάλειψης κλπ), πόσοι Έλληνες θα απαρνηθούν τα έθιμα του Πάσχα;

   Νομίζω ότι ούτε αυτός ο ορισμός του πολιτισμού με καλύπτει. Θα έλεγα ότι προτιμώ κάτι παράλληλο με εκείνο που λέω για το επίπεδο της δημοκρατίας: κρίνεται από τον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζεται τις μειοψηφίες της.

   Καλό καμάκωμα. :)

Qqchose a declarer?

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s