κτήνος

Το τελευταίο διάστημα έχω βαρεθεί να επαναλαμβάνω ότι, ενδέχεται να καταφέρεις να βγάλεις τον άνθρωπο από τη στάνη, αλλά είναι αδύνατο να βγάλεις τη στάνη από μέσα από τον άνθρωπο που, την κουβαλάει.

Η αναφορά στο « βουκολικό » στοιχείο, ουδόλως αφορά τη συμπαθή εργατική τάξη των Αλβανών. Διότι, εντελώς μεταξύ μας, Έλληνες ποιμένες, αυτή την εποχή, είναι σχεδόν αδύνατο να βρείτε. Δεν ξέρω εάν έχουν προκόψει κι άλλες εθνικότητες στον τομέα (Πακιστανοί, Αφγανοί, Ιρακινοί κλπ), είναι επεισόδιο που το έχω χάσει.

Πώς να εξηγήσεις σε κάποιον, ο οποίος σε όλη την πορεία της ζωής του έχει μάθει να φέρεται με συγκεκριμένο τρόπο – να ψεύδεται, να συκοφαντεί, να επιπλέει χάρη στην ελεημοσύνη των άλλων, να γατζώνεται σε οποιοδήποτε υλικό αγαθό πέσει στα χέρια του – … ότι υπάρχει κι άλλος τρόπος, διαφορετικός, μάλλον καλύτερος; Ανθρώπινος, έστω.

Όσα χρόνια κι αν το λες, με όποιο τρόπο κι αν προσπαθήσεις, είναι εξαιρετικά δύσκολο να χωρέσει στο κεφάλι του. Σε κοιτάζει σαν το αγρίμι, σε θεωρεί εχθρό εκ προοιμίου και τελικά, ψάχνει να βρει την ευκαιρία να σε δαγκώσει. Επειδή έτσι έχει μάθει να φέρεται.

Όσο κι αν πιστέψεις ότι το γίδι της στάνης έχει εξημερωθεί κι έχει γίνει οικόσιτο, τελικά αυτό ψάχνει τρόπο να επιστρέψει στη φύση του. Δεν μπορεί να την αρνηθεί. Μόλις έχει δυο βαθμούς ελευθερίας, οι κινήσεις του θα σου φανερώσουν αμέσως αυτό που πάει να κάνει.

Κάποτε, με απασχολούσε το ερώτημα εάν οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν. Να γίνουν δηλαδή κάτι ριζικά διαφορετικό από αυτό που είναι, είτε εξαιτίας ενός σημαντικού γεγονότος (ασθένεια, χωρισμός, εργασία κλπ) είτε εξαιτίας της ωρίμανσης του χρόνου και της αναθεώρησης κάποιων θέσεων.

Όχι, δεν αλλάζουν. Οι βασικές δομές του χαρακτήρα τους, οι αρχές με τις οποίες έχουν γαλουχηθεί, δεν μπορούν να καμφθούν. Η παιδική ηλικία – σε συνδυασμό με τα φυσιογνωμικά τους στοιχεία (διάπλαση κ.ο.κ.)** – είναι *απόλυτα* καθοριστική για την εξέλιξη που θα έχουν.

[** Και ως εκεί φτάνει η συμβολή του DΝΑ, κατά τη γνώμη μου. Τα γονίδια καθορίζουν εάν θα έχεις κάποτε την επιλογή να γίνεις μπασκετμπολίστας, ή μοντέλο … αλλά όχι π.χ. εάν θα γίνεις αξιοπρεπής.]

Τί μένει;

Η σωστή επιλογή, εκ μέρους μας, των ατόμων με τα οποία θα συναναστραφούμε. Με αυστηρά κριτήρια επιβίωσης, επειδή καμιά φορά, φτάνει εκεί το θέμα.

Το στομάχι μου έχει αποκτήσει ένα απαίσιο υπόστρωμα για έλκος. Όση στωικότητα κι αν έχω επιδείξει, παραμένει η θλίψη. Θα προτιμούσα, αυτή τη φορά, να είχα διαψευστεί. Δυστυχώς για όλους, είχα δίκιο.

Publicités

À propos de espοir - надежда - Hoffnung - speranza

надежда - 100% durchschaut - Vous m’avez pris pour une des votre! Voir tous les articles par espοir - надежда - Hoffnung - speranza

Qqchose a declarer?

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s