καλά κρασ(ι)ά

Υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις γυναικών που σχετίζονται με νεότερους άνδρες, όμως κάθε φορά η Ιστορία ή η Λογοτεχνία, παίρνουν μία μάλλον επικριτική στάση απέναντί τους.

Θυμάστε τί συμβαίνει όταν η Анна Каренина [Άννα Καρένινα] σχετίζεται με τον κόμη Βρόνσκι; Καταρρέει η οικογένειά της, κινδυνεύει να χάσει το παιδί της, βασανίζεται διαρκώς από τύψεις, την τυραννά η γνώμη του κόσμου, το ρίχνει στα ναρκωτικά … και τελικά πρέπει να έρθει μία αυτοκτονία, που θα λυτρώσει τους πάντες από το στίγμα της αμαρτίας. Στο ίδιο βιβλίο, ο αδελφός της απατά τη γυναίκα του, αλλά γλιτώνει με κάτι παρατηρήσεις κι έναν καυγά.

Στον δυτικό κόσμο, για λόγους που, σχετίζονται κυρίως με την « αποκατάσταση », θεωρείται φυσιολογικό πως μία γυναίκα συνάπτει σχέσεις με μεγαλύτερους από την ίδια άνδρες. Μάλιστα, επειδή ήταν εύκολο να γίνει εκμετάλλευση αυτής της κατάστασης από εύπορους άνδρες, οι διαφορές ηλικίας ήταν συχνά υπερβολικές.

Ανεκδοτολογικά θα αναφέρω περίπτωση την οποία γνωρίζω, γυναίκας στην ελληνική επαρχία, η οποία πάντα έλεγε ψέματα για την πραγματική ηλικία της. Στο ψέμα συνηγορούσε και όλη η – πολυπληθής – οικογένειά της. Όταν κάποτε πέθανε, έχοντας κάνει παιδιά, εγγόνια κλπ, ο άνδρας της είδε για πρώτη φορά την ταυτότητά της και έμαθε τότε την πραγματική της ηλικία. Ήταν λίγο μεγαλύτερή του. Πήγε οργισμένος στο σόι της γυναίκας του, για να τους ζητήσει τα ρέστα, επειδή τον είχαν κοροϊδέψει. Μάλλον πληγωμένος για το ψέμα.

Αυτό δεν ίσχυε παντού. Στα χωριά της Κίνας, έχει καταγραφεί και εξιστορηθεί από την Περλ Μπακ [Αμερικανίδα η οποία έζησε εκεί πολύ μεγάλο μέρος της ζωής της] πως ήταν σοφότερο μία γυναίκα να παντρεύεται μικρότερό της άνδρα. Πέρα από σύντροφός του, ήταν και « καθοδηγητής ».

Παρένθεση: εάν δεν έχετε διαβάσει κανένα βιβλίο της Περλ Μπακ, κακώς! Προτείνω τη Γέννα Δράκου [Dragon Age], τον Ανατολικό Δυτικό Άνεμο [East wind, west wind] αλλά και τη Μάνα [The mother]. Περιλαμβάνουν σημαντικά κομμάτια από την ιστορία της Κίνας, έχει βραβευτεί με Νόμπελ λογοτεχνίας και παρέχουν μια δυτική ματιά σε πράγματα που μας είναι τόσο άγνωστα.

Δεύτερη παρένθεση: προφανώς, για την οικονομία της συζήτησης, δεν αναφέρομαι σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια, επειδή εκεί δεν έχει σημασία η ηλικία. Κάποιος εκ των δύο θα είναι – νομοτελειακά – μεγαλύτερος, ηλικιακά.

Κλείνουν οι παρενθέσεις και συνεχίζω.

Κάθώς λοιπόν σήμερα έχουν αλλάξει πολλά, όπως η είσοδος των γυναικών στα μέσα παραγωγής και η πολιτική ισότητα των φύλων, έχει αρχίσει να αλλάζει ακόμα κι αυτό. Υπό το πρίσμα του μεγάλου ρυθμού διαζυγίων, ο ρόλος τους πολλαπλασιάζεται.

Οι ανεξάρτητες γυναίκες έχουν – επιτέλους! – απελευθερωθεί από την κοινωνική χούντα που τις στραβοκοιτάζει όταν βρεθούν μαζί με έναν νεότερο άνδρα και δεν ντρέπονται να το παραδεχθούν. Αντιθέτως, το συζητάνε ανοιχτά.

Ως προσωπική μαρτυρία, μπορώ να αναφέρω ότι στη δική μου [παραδοσιακή, ευυπόληπτη κλπ] οικογένεια έχει γίνει απόλυτα δεκτό και σεβαστό. Με κάποιες ενστάσεις και χλιαρές διαφωνίες. Αλλά το προσπερνάμε ως κάτι ασήμαντο. Άνευ ουσίας.

Περιττό να αναφέρω ότι, συχνά πλέον γνωρίζω γυναίκες που έχουν ερωτικές σχέσεις με μικρότερους (1-9 έτη) και πολύ μικρότερους (10-17 έτη) άνδρες, ή μαθαίνω γι’ αυτές από τους αντίστοιχους συντρόφους. Μερικές από αυτές τις σχέσεις είναι σοβαρές και πολυετείς, ενώ έχω υπόψη μου τουλάχιστον έναν πετυχημένο γάμο (δεκαετιών) με μεγάλη διαφορά ηλικίας και κάποιους αποτυχημένους.

Όχι πως δεν υπάρχουν οι πιο … « παραδοσιακές » απόψεις. Γυναίκα νεαρής ηλικίας μου δήλωσε ότι το να σχετίζεται κάποια με νεαρότερους άνδρες ίσως « είναι το σύνδρομο κάποιας που, δε θέλει να πληγωθεί και πάει στα σίγουρα, σε αυτούς που μπορεί να κουμαντάρει ».

Έχω αρκετές διαφωνίες με αυτή την άποψη:

**) Ποια υγιής ψυχολογικά γυναίκα, θα ήθελε να πληγωθεί; Έχετε ιδέα τί τεράστια ψυχολογική ντόπα είναι να έχει ο άλλος την επιλογή για μία 20χρονη και να προτιμά να είναι με εσένα, επειδή σε γουστάρει απίστευτα και μάλιστα, επειδή παίρνει πόντους όταν κυκλοφορεί μαζί σου;

**) Πόθεν συνάγεται ότι είναι δυσκολότερο να πληγωθεί από κάποιον που τον πλησιάζουν κατά συρροή νεαρές γυναίκες και όχι από έναν μεγαλύτερο, με σαφώς μειωμένη « πέραση »; Ασχέτως εάν, ο μεγαλύτερος, από στιγμή σε στιγμή, είναι έτοιμος να χτυπηθεί από κρίση μέσης ηλικίας.

**) Γιατί θεωρεί εκ προοιμίου ευκολότερο να κουμαντάρεις έναν μικρό, από έναν μεγάλο άνδρα; Δεν είναι, απαραίτητα έτσι. Έχει να κάνει και με το βαθμό ωριμότητας, που δεν μετριέται σε ηλικιακά έτη.

Αλλά, τελοσπάντων … μιας και όλα καταλήγουν σε πρακτικά θέματα, άκουσα μία γνώμη την οποία βρίσκω υπέροχα αφαιρετική και ως εκ τούτου, την αναπαράγω εδώ:

Ο μεγάλης ηλικίας άνδρας, το μόνο που μπορεί να σου προσφέρει παραπάνω από τον νεαρό, είναι ότι ξέρει να διαλέγει καλό κρασί. Με τον μικρό, πιες μπύρες. Αλλά θα περάσεις καλά.

Και μάλιστα επαυξάνω:

Κάποιες εξ ημών δεν χρειαζόμαστε άνδρα να μας διαλέγει το κρασί, ξέρουμε να το κάνουμε μόνες μας. Ή τελοσπάντων, εν ανάγκη, συμβουλευόμαστε έναν σομελιέ.

Τα συμπεράσματα, δικά σας.

Publicités

À propos de espοir - надежда - Hoffnung - speranza

надежда - 100% durchschaut - Vous m’avez pris pour une des votre! Voir tous les articles par espοir - надежда - Hoffnung - speranza

Qqchose a declarer?

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s