ΔΕ-Θες-άλλο-νίκη

Σκέφτομαι εδώ και ώρα, πώς να εξηγήσω για ποιο λογο θα διαδηλώσω αύριο στη ΔΕΘ.

Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για την πλέον αυθόρμητη αντίδραση. Εφόσον έχω τη δυνατότητα, θα το κάνω. Είναι η default ρύθμιση στον εγκέφαλό μου.

Βεβαίως, θα μπορούσατε να μου πείτε, ότι αυτό σημαίνει πως λειτουργώ με αυτόματο πιλότο. Ότι δεν έχω συνειδητή αντίδραση και έλεγχο των πράξεών μου. Ότι άγομαι ως μέλος μιας διαμαρτυρόμενης αγέλης.

Μα αν ήταν έτσι, θα βρισκόμουνα στην πρώτη γραμμή των « πλατειών » (Συντάγματος και λοιπών). Και όπως ξέρουν όσοι παρακολουθούν αυτό το ιστολόγιο, όχι απλά δεν πήρα μέρος στους « αγανακτισμένους » αλλά το αιτιολόγησα κιόλας.

Γιατί λοιπόν τώρα στη ΔΕΘ; Σε τί διαφέρει;

Το σημαντικότερο κατ’ εμέ είναι πως δεν κατεβαίνουν μόνο ανεξάρτητοι και απολιτίκ διαδηλωτές. Αντιθέτως, τα κόμματα κατεβάζουν τον δικό τους κόσμο, τα κλαδικά κι επιχειρησιακά σωματεία το ίδιο, και γενικά, όλοι σχεδόν διαθέτουν συγκεκριμένο ιδεοπολιτικό πλαίσιο.

Όχι πως το χρειαζόμαστε (το αυστηρό πλαίσιο) για να μας ορίζει – και να μας περιορίζει. Αλλά το προτιμώ χίλιες φορές από εκείνους τους τύπους με τις ελληνικές σημαίες που, φύτρωναν ξαφνικά και έψελναν τον εθνικό ύμνο.

Ένας δεύτερος καλός λόγος είναι πως πρόκειται για συγκεκριμένο οικονομικό και πολιτικό γεγονός. Πρόκειται για την « θεσμική » ανακοίνωση της οικονομικής πολιτικής της χώρας για την επόμενη χρονιά, στη διάρκεια της διαμόρφωσης του προϋπολογισμού.

Αυτά όλα ίσχυαν τουλάχιστον τότε που, ο προϋπολογισμός συντασσόταν από Έλληνες και ψηφιζόταν στην Ελλάδα. Διότι σήμερα δεν ισχύει πλέον: συντάσσεται καθ’ υπόδειξη των ειδικών της τρόικας – ούτε καν εξωθεσμικά, τί θλιβερό! – και προ-εγκρίνεται από την ΕΕ, για να έρθει *μετά* προς ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Τους αχυρανθρώπους. Τους χειροκροτητές υπό τον κίνδυνο διαγραφής από την κοινοβουλευτική ομάδα.

Κι αν πρέπει να βρω κι έναν τρίτο λόγο γιατί θεωρώ σωστή τη συμμετοχή μου στη συγκεκριμένη διαδήλωση « υποδοχής » του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, είναι επειδή έχει μια σημαντική δημοσιογραφική κάλυψη, την οποία δεν μπορούν να αποφύγουν. Δεν μπορεί να κρυφτεί κάτω από το χαλί το γεγονός, μιας και η έκθεση είναι ένας ετήσιος θεσμός, όπως και η παρουσία του Πρωθυπουργού σε αυτή.

Οι κάμερες έξω από το Σύνταγμα, έδειχναν ό,τι ήθελε το κάθε κανάλι, εάν και όποτε ήθελε ο κάθε καναλάρχης. Εδώ – ναι, βρίσκομαι ήδη στη Θεσσαλονίκη και απολαμβάνω τις βροχές της όσο δεν φαντάζεστε! – δεν μπορούν να αποφύγουν εντελώς τα πλάνα των διαδηλωτών. Όσο κι αν το παλέψουν να τα μπαλώσουν, με « δωράκι » στους ομίλους ενημέρωσης το κλείσιμο μερικών από τα κρατικά ΜΜΕ.

Δια ταύτα, θα κατέβω δίπλα σε φίλους και συντρόφους να « πω » κι εγώ κάτι φωνήεντα σε έναν από τους πλέον ξεπουλημένους πρωθυπουργούς που πέρασαν από τη χώρα.

[Θλίβομαι που εξαργύρωσε το όνομα και την πολιτική κληρονομιά της οικογένειάς του κατά τέτοιο τρόπο. Θα πείτε, εδώ δε θλίβεται ο ίδιος. Και θα έχετε δίκιο. Ίσως θλίβομαι περισσότερο επειδή είχα ελπίσει ότι θα κομίσει κάτι φρέσκο, κι ας μην τον είχα ψηφίσει. Η διάψευση ήταν επίπονη.]

Απορώ ειλικρινά, ποιος είναι αυτός ο 1 στους 5 έλληνες [17-21% έδειξαν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες της Κυριακής] που θα ψήφιζε πάλι ΠΑΣΟΚ εάν γίνονταν τώρα εκλογές. Ας έρθει εδώ, έξω από τη ΔΕΘ, να μας εξηγήσει για ποιο λόγο θα το έκανε. Να προσπαθήσουμε να τον καταλάβουμε, εμείς, οι υπόλοιποι 4.

Y.Γ. Πληροφορίες ότι θα παραστώ μόνο και μόνο επειδή πήρα νέα μάσκα (hello kitty!), είναι παντελώς ανακριβείς, ανυπόστατες, κακεντρεχείς και κακοήθεις. Εξάλλου, αυτή τη μάσκα θα την αφήσω σπίτι.

Publicités

À propos de espοir - надежда - Hoffnung - speranza

надежда - 100% durchschaut - Vous m’avez pris pour une des votre! Voir tous les articles par espοir - надежда - Hoffnung - speranza

2 responses to “ΔΕ-Θες-άλλο-νίκη

Qqchose a declarer?

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s