blog a little blog for me

« Πρέπει να αρχίσουμε πάλι να γράφουμε στα ιστολόγια … »

Τάδε έφη ένας από τους μάλλον « γνωστούς » ιστολόγους στον ελληνικό χώρο. Από τα ανήσυχα πνεύματα που, διαρκώς αναζητούν τα χαρμόσυνα μηνύματα στις ειδήσεις, ενώ παράλληλα στηλιτεύουν όλα τα πισωγυρίσματα και τις καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ξέρετε … από τους « κινηματάκηδες ». Αλλά με την καλή έννοια: όχι από τα άτομα που ενδιαφέρονται να καπελώσουν και να καθοδηγήσουν κινήματα. Είναι από το πλήθος που θα βάλει πλάτη, θα ακολουθήσει κάποια εμπνευσμένη ηγεσία, αλλά όχι τυφλά, πάντα ασκώντας της έλεγχο και πίεση για να μη λοξοδρομήσει.

Πολύ σπουδαίο αυτό! Διότι η εξουσία έχει ένα τρόπο να διαφθείρει ακόμα και τους πλέον αγνούς. [Μην αρχίσω να αναφέρω ιστορικά παραδείγματα και ξεφύγω.]

Έχουμε μερικά κοινά σημεία, τα οποία εκφράστηκαν περισσότερο στην περίοδο διακυβέρνησης από τη ΝΔ. Έκτοτε, εκείνος ιστολογεί λιγότερο (αλλά τουιτάρει μανιακά) κι εγώ έχω απογοητευτεί από την Αριστερά και το έχω ρίξει στην ενδοσκόπηση.

ΟΚ, ίσως πρέπει να ιστολογούμε περισσότερο. Να συνεχίσουμε ακάθεκτοι, όπως κάνουν ορισμένοι άλλοι. Ενδεικτικά ας αναφέρω τον Greek Rider, τον Techie Chan, την Krotkaya, τη Rodia κλπ.

Θυμήθηκα το τραγουδάκι: Dream a little dream of me.

Μήπως ιστολογούμε για να τα ακούμε μόνοι μας; … « Blog a little blog for me ».

Το μυαλό μου πήγε στην Αμαλία (το γνωστό « φακελάκι »), στην μάζωξη μπροστά από τη Βουλή για τις φωτιές του 2007 και μία ή δύο ανάλογες περιπτώσεις.

Μίλησε για τα κινήματα και τη δράση τους και πώς αλλάζουν τον κόσμο. Με μία πικρία για την « κουρασμένη » κινηματικά Ελλάδα. Δεν ξέρω εάν ήταν πάντα « κουρασμένη » και βολεμένη. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δεν τη θυμάμαι έτσι.

Μετά μίλησε – μάλλον με πάθος – για τη δημοσιογραφία των πολιτών η οποία ακμάζει.

Τάσσομαι αναφανδόν υπέρ της δημοσιογραφίας των πολιτών, αλλά βλέπω τους κινδύνους που ελλοχεύουν και τους επισημαίνω μόνο και μόνο για να προσέχουμε περισσότερο.

Ο πρώτος είναι το γνωστό « ραδιο-αρβύλα » (αναξιοπιστία) από καλοπροαίρετους, πλην υπερβολικούς « ρεπόρτερ ». Αν ρωτήσετε τη μητέρα μου πώς πήγε ο τουρισμός φέτος, θα πει ότι ήρθαν οι διπλάσιοι τουρίστες από το 2010 και άρα, η χώρα σώθηκε. Όχι επειδή τους μέτρησε, αλλά επειδή δεν έβρισκε καλό σημείο να στήσει την ομπρέλλα της όταν πήγαινε στην παραλία.

Ο δεύτερος κίνδυνος είναι και πιο ύπουλος: το πόσο εύκολα χάνονται οι σπουδαίες πληροφορίες κάτω από τόνους άχρηστων.

Κι ένας τρίτος, καθόλου ασύνδετος με τους προηγούμενους δύο – μάλλον παράγωγό τους – είναι πως εύκολα « φυτεύονται » πληροφορίες που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Μην παρανοείτε αυτό που λέω: και σήμερα γίνεται αυτό, με εξαιρετική ευκολία, μέσω των επίσημων « καναλιών » ενημέρωσης.

Μην ξεχνιόμαστε: οι πλαστές ειδήσεις είναι θεσμός για τον οποίο έχει ιδρυθεί ειδική υπηρεσία στις ΗΠΑ. Ένα από τα κατάλοιπα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 (10 χρόνια συμπληρώνονται την Κυριακή).

Κανένα σύστημα δεν είναι τέλειο, όλα χρειάζονται δικλείδες ασφαλείας. Και πρέπει εμείς που, ενδεχομένως έχουμε λίγο πιο ανοιχτά τα μάτια μας, να φροντίζουμε για να παρέχονται αυτές. Είναι δική μας ευθύνη, περισσότερο από τους άλλους.

Υ.Γ. Όχι, η φωτογραφία, δεν είναι άσχετη. Ποτέ δεν είναι.

Publicités

À propos de espοir - надежда - Hoffnung - speranza

надежда - 100% durchschaut - Vous m’avez pris pour une des votre! Voir tous les articles par espοir - надежда - Hoffnung - speranza

Qqchose a declarer?

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s