κάτι να τρυπιέμαι

Είχα πολύ καιρό να βγω στη Θεσσαλονίκη. Μου είχε λείψει.

Την προηγούμενη φορά την είδα ελάχιστα, βιαστικά. Ψιλόβρεχε κιόλας, φορούσα και γόβες, γλιστρούσε λίγο … δεν ήταν για πολύ περπάτημα.

Χθες βράδυ όμως, είχε και ωραίο φεγγάρι, αποφασίσαμε μετά [… εισάγετε ό,τι νομίζετε εδώ, άλλωστε, μικρή σημασία έχει …] να ρίξουμε μια βόλτα στην παραλία.

Όλα ήταν υπέροχα, μέχρι την πρώτη διασταύρωση με σκυλάδικο. Ή μάλλον … με μία άθλια παράγκα, η οποία σερβίρει αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης οινοπνευματώδη διαλύματα [δεν τα λες και « ποτά » τόσο ελαφρά τη καρδία!] σε όρθια στεκόμενα δίποδα, αίτινα κατακλύζουν το οδόστρωμα, έξωθεν της περί ου ο λόγος παράγκας. Υπό τους ήχους, πάντα, δημώδους μουσικής, με ελληνικό στίχο.

Εκεί μόνο μία λέξη περιγράφει αυτό που βίωσα: θλίψη.

Οι παριστάμενοι ήταν μάλλον νεαρής ηλικίας άτομα – άντε μεσήλικες, το πολύ. Κομμάτι της θλίψης πηγαίνει εκεί: στο ότι κάποιο μέρος των νέων ανθρώπων, θεωρεί αυτό το συμβάν / φαινόμενο « διασκέδαση ». Μάλλον.

Δεν είπα ότι πρέπει ντε και καλά να ακούσουν τη Συμφωνική του Δήμου σε έργα του Σοπέν και του Μάλερ για να διασκεδάσουν. Εξάλλου, αποφεύγω να ασκώ κρίσεις στο πώς επιλέγει κανείς να διασκεδάσει. Δεν με παίρνει: τα έχω ξανα-εξηγήσει αυτά τα περί γυάλινων σπιτιών. Όσοι εξ ημών κατοικούμε σε τέτοια, αποφεύγουμε να πετροβολούμε.

Σκέφτηκα αυθόρμητα ότι « τελικά, πρέπει να γκρεμιστεί ολόκληρη η χώρα, μήπως και στην ανοικοδόμηση γλιτώσουμε από κάτι τέτοια ». Η καταστροφή και το χτίσιμο από μηδενική βάση, έχουν συχνά παράξει εξαιρετικά αποτελέσματα. Κάπως ριζοσπαστική η προσέγγιση, το ξέρω. Αλλά είναι ο ένας τρόπος.

Στη συνέχεια, σκέφτηκα ότι « υπερβάλλω ». Μα, όλοι αυτοί οι άνθρωποι – οι « θαμώνες » των εν λόγω καταστημάτων, τα οποία, καλά μαντεύετε, ήταν περισσότερα του ενός – ψηφίζουν! Και μάλιστα, η ψήφος τους μετράει ίσα με τη δική μου / σου / μας.

Μήπως το γκρέμισμα δεν αρκεί; Μήπως χρειάζεται κάτι ακόμα δραστικότερο; Διότι, εάν αυτοί θα αποφασίσουν για την ανοικοδόμηση … τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά.

Πριν με ρωτήσετε γιατί αυτοί κι όχι εμείς: επειδή η βλακεία δεν παλεύεται και δεν μπορεί να επιμετρηθεί. Είναι αήττητη και αέναη.

Λίγο αργότερα, βρέθηκα να περπατώ σε άλλη περιοχή, λίγο ψηλότερα: στην Εγνατία. Εκεί, η ζωή ανέκτησε την ισορροπία της και η ανάκτηση των δρόμων απέκτησε νέα έννοια. Κάπου κοντά στο πάρτυ των φοιτητών που άκουγαν ρέγκε και μετά τη Συγγρού.

[Της Θεσσαλονίκης, με τα συμπαθή καταστήματα όχι εκείνη της Αθήνας, που αποτελεί έδρα της ΝΔ και του Ντοροκόμματος.]

Τελικά, η καρδιά μου επέστρεψε στη θέση της με μία τρίτη εικόνα: εκείνη του φεστιβάλ της ΚΝΕ. Καββαδίας, μελοποιημένος, σε όλο του το μεγαλείο. Σταθερή αξία.

Νέοι άνθρωποι, πολύ φυσιολογικότεροι από τα δίποδα των καταστημάτων της παραλίας, περνούσαν δίνοντας έναν αέρα αισιοδοξίας – σε μένα τουλάχιστον – ότι δεν είναι ΟΛΑ στραβά σε αυτή τη χώρα. Πως, δεν επείγει η κατεδάφιση των πάντων.

Δεν κατεβαίνω ποτέ με το ΠΑΜΕ στις πορείες. Απλά, η ύπαρξή τους, μου δίνει μια αίσθηση ισορροπίας στον κόσμο. Έχουμε τα κολλήματά μας όσοι μεγαλώσαμε με το Σύμφωνο της Βαρσοβίας σε ισχύ. Μπορεί να πρόκειται για μαζική παράκρουση, δεν το αποκλείω. Μπορεί η επόμενη γενιά να είναι απαλλαγμένη από τέτοια ιδεολογικά κολλήματα. Μπορεί να χρήζουμε μαζικής ψυχοθεραπείας.

***

« Φοβάσαι μην βγει ο Τερλέγκας στη Βουλή; »

« Γιατί, δεν έχουν εκλεγεί ήδη οι όμοιοί του; Αγαπάμε Τερλέγκα. Αυτούς που τον ακούνε όρθιοι σε κάποιο άθλιο μπαρ είναι που δεν αντέχουμε… »

Όχι, δεν είναι σχιζοφρενικό. Νομίζω. Αλλά τώρα που το ξανασκέφτομαι … πάντα την έβρισκα παρακολουθώντας την κυκλική κίνηση στο πλυντήριο.

Υ.Γ. Ο τίτλος παραπέμπει σε τραγουδάκι από τις Τρύπες. Διότι, αγαπάμε Θεσσαλονικιώτικη μουσική, και είναι κι επίκαιρο λόγω ΔΕΘ.

Publicités

À propos de espοir - надежда - Hoffnung - speranza

надежда - 100% durchschaut - Vous m’avez pris pour une des votre! Voir tous les articles par espοir - надежда - Hoffnung - speranza

Qqchose a declarer?

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s