των φρονίμων

Επειδή μερικές φορές η καλή προετοιμασία είναι το άλφα και το ωμέγα, μια στοιχειώδης προεργασία για όσους θα κατέβουν στις διαδηλώσεις σήμερα:

Τηλ. νομικής ομάδας:  6984421985

Μετά από  τις απροκάλυπτες δολοφονικές επιθέσεις της αστυνομίας κατά διαδηλωτών και των αυθαίρετων κατηγορητηρίων που στήθηκαν κρίθηκε σκόπιμο να  εκδώσουμε το παρακάτω κείμενο με τις πρώτες νομικές βοήθειες εν όψει του αποκλεισμού της ΔΕΘ το Σάββατο 10/09/2011 από τους αγανακτισμένους:

ΠΡΩΤΕΣ ΝΟΜΙΚΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

1.   ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΜΑΣ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ  (Εξακρίβωση στοιχείων) – ΤΗΝ ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ.

2.   ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΑΓΕΙ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ. ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ :

– ΖΗΤΑΜΕ ΔΙΚΗΓΟΡΟ  για να μας εκπροσωπήσει στην επαχθή θέση που μας έφερε η αστυνομία

– ΡΩΤΑΜΕ ΓΙΑ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΑΓΩΓΗΣ

– ΡΩΤΑΜΕ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΟΠΤΟΙ

ΔΕΝ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΠΡΟΣΑΓΩΓΗΣ

(το αστυνομικό όργανο που διατάζει την προσαγωγή πρέπει να ξέρει γιατί είμαστε  ύποπτοι)

–           ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΚΑΙ  ΔΕΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΜΑΣΤΕ ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ (πχ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΚΟΥΠΑΣ, ΣΕ ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ)

3) ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΟΤΙ ΑΣΚΕΙΤΑΙ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ :

α) ΖΗΤΑΜΕ ΔΙΚΗΓΟΡΟ

β) ΔΕΝ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟ

γ) ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΟΥ ΣΥΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΚΑΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Η ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΣΗ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ : ΔΕΝ ΚΑΤΑΘΕΤΩ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ. ΖΗΤΗΣΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΚΑΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΤΟ ΑΡΝΗΘΗΚΕ.

4) Ο ΑΟΠΛΟΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΜΙΑΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΔΕΝ ΑΝΑΙΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΟΠΩΣ ΚΡΑΝΩΝ, ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΩΝ ΓΥΑΛΙΩΝ ή ΑΝΤΙΑΣΦΥΞΙΟΓΟΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΔΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΝΔΕΙΚΝΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ.

        ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΖΗΤΑΩ ΧΡΗΣΗ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ.

ΔΕΝ ΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΑΡΤΥΡΕΣ.

***

Μέτρα προστασίας από τα δακρυγόνα

Το δακρυγόνο είναι χημικό αέριο που προσβάλλει τους βλεννογόνους ιστούς του αναπνευστικού συστήματος και κάνει τα μάτια να δακρύζουν. Χρησιμοποιείται για τον έλεγχο διαδηλώσεων. Παλιότερα χρησιμοποιήθηκε και στο πεδίο της μάχης, αλλά η χρήση του στον πόλεμο είναι πλέον απαγορευμένη κατά τη Συνθήκη για τα Χημικά Όπλα.

Τα δακρυγόνα της παλιότερης εποχής, όπως αυτά που χρησιμοποιήθηκαν από την αστυνομία το 1973 στο Πολυτεχνείο ήταν βασικές ουσίες και για την εξουδετέρωσή τους απαιτούνταν η ένωσή τους με όξινες ουσίες (πχ. λεμόνι).

Τα σημερινά δακρυγόνα είναι όξινες ουσίες και για την εξουδετέρωσή τους απαιτείται η δράση τους με βασικές ουσίες. Διαδεδομένη είναι η χρήση της αντιοξέας ουσίας Maalox, η οποία κανονικά χρησιμοποιείται για την εξουδετέρωση ή μείωση των στομαχικών οξεών σε άτομα που έχουν προβλήματα.

Μάτια

Όσοι φορούν φακούς επαφής, ενδείκνυται να τους αντικαθιστούν με γυαλιά. Για ανακούφιση από τα δακρυγόνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί κολύριο, το οποίο είναι τεχνητό υποκατάστατο δακρύων.

Πρόσωπο και Λαιμός

Ο λαιμός και γενικά το πρόσωπο είναι πιο ευπαθείς περιοχές. Μια καλή προστασία είναι να πλένονται οι συγκεκριμένες περιοχές με πολύ αλκαλικά στερεό σαπούνι, αφήνοντας πυκνό διάλυμα σαπουνιού πάνω στο δέρμα για περίπου ένα δίλεπτο.

Θα πρέπει να αποφεύγονται λιπαρές ουσίες όπως λιπαρή κρέμα στο δέρμα ή τα χείλη (πχ βαζελίνη, liposan ή μακιγιάζ). Η βαζελίνη και τα λεμόνια είναι καταστρεπτικά για το δέρμα. Η χρήση πούδρας στο δέρμα μετά το πλύσιμο, το βοηθάει να παραμείνει ξηρό.

Τα βαμβακερά υφάσματα μειώνουν την αίσθηση του καψίματος και αποφεύγεται η άμεση επαφή του δέρματος με τις χημικές ουσίες. Συνήθως διαδηλωτές φοράνε μαντήλια στο λαιμό τους και καλύπτουν το στόμα όταν γίνει χρήση δακρυγόνων. Το μαντήλι είναι καλό ν’ αλλάζεται, ειδικά αν η ποσότητα δακρυγόνων είναι μεγάλη γιατί τ’αποτελέσματα θα είναι αρνητικά. Αν το μαντήλι βραχεί θα πρέπει ν’ αλλαχθεί αμέσως γιατί κατακρατάει ποσότητα χημικών ουσιών και μπορεί να επέλθει ξαφνική λιποθυμία.

Αναπνοή

Μάσκες οι οποίες βοηθούν την αναπνοή σε περιβάλλον όπου έχουν ριχθεί δακρυγόνα είναι οι μάσκες με εσωτερικά ψήγματα ενεργού άνθρακα. Είναι οι ίδιες που χρησιμοποιούνται και από τους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας. Προσοχή όμως γιατί: Η κατοχή τους σε διαδήλωση θεωρείται παθητική αντίσταση κατά της αρχής.

Υπόλοιπο Σώμα

Επειδή η δράση του δακρυγόνου ενισχύεται από τη λιπαρότητα του δέρματος, ένα μέτρο προστασίας είναι το πλύσιμο του σώματος για να εξαφανιστούν οποιαδήποτε ίχνη λιπαρότητας και να μειωθεί η ικανότητα του ατόμου να ιδρώνει.

Για να μειωθεί η επαφή του σώματος με τη χημική ουσία, είναι προτιμότερο να καλύπτεται όσο μεγαλύτερη επιφάνεια του δέρματος είναι δυνατή. Τα συνθετικά ρούχα (πχ. μπουφάν flying) απορροφούν μεγαλύτερη ποσότητα χημικών, ενώ επιπλέον ενισχύουν τον ιδρώτα που βοηθά τη δράση τους. Τα βαμβακερά υφάσματα (κολεγιακά, φούτερ, τζην, βαμβακερές φόρμες) είναι προτιμότερα.

Μετά την έκθεση των ρούχων σε δακρυγόνα, θα πρέπει να πλένονται με άφθονη ποσότητα σαπουνιού ή εναλλακτικά σε διάλυμα σόδας για περίπου 15 λεπτά. Μετά μπορεί να γίνει κανονικό πλύσιμο τους.

***

Παρακολουθείτε live feed και όλα τα νέα από the Press Project, εδώ:

http://www.thepressproject.gr/deth.php

Publicités

À propos de espοir - надежда - Hoffnung - speranza

надежда - 100% durchschaut - Vous m’avez pris pour une des votre! Voir tous les articles par espοir - надежда - Hoffnung - speranza

Qqchose a declarer?

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s