Congress vs. people

Είπα να ακολουθήσω κατά γράμμα την παραίνεση της Naomi Klein και να μην ασχοληθώ κι εγώ – ευθέως – με την 11η Σεπτεμβρίου. Φέτος κλείνουν 10 χρόνια και θα σας τα πρήξουν αρκετά όλοι γι’ αυτό το θέμα.

Σιγά το σλόγκαν θα πείτε!

Το είδα χθες στην ιστοσελίδα ενός Ρεπουμπλικάνου [εντάξει, ενδέχεται να το έχω τονίσει λανθασμένα] και άρχισα να σκέφτομαι:

α) εάν θα σήμαινε κάποια ουσιαστική διαφορά, πέραν των συμβολισμών και της σημειολογίας

β) εάν έχει σχέση με την Ελλάδα.

Στις ΗΠΑ δεν υπάρχει αυτό που λέμε « δημόσια ασφάλιση » για την υγεία. Ο καθένας αγοράζει ένα πακέτο από τα πολλά που προσφέρονται. Συνήθως υπογράφει μία ετήσια σύμβαση, η οποία ανανεώνεται αυτόματα.

Μπορεί να μας έχουν παραμυθιάσει για τον ανταγωνισμό και το πώς βελτιώνει την αγορά … αλλά το ζήσαμε π.χ. με τις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Μπορεί οι εταρείες ασφάλισης υγείας να είναι … 333 στις ΗΠΑ, αλλά τα στοιχειώδη παραμένουν τα ίδια. Δεν σε ασφαλίζουν εάν πάσχεις από κάτι, δεν καλύπτουν όλα τα κόστη νοσηλείας, στέλνουν απορριπτική επιστολή όσες φορές μπορούν, μέχρι να κουραστείς να ζητάς κ.ο.κ.

Αφήστε που, κάποιος μου έχει σφυρίξει πως οι περισσότερες εδρεύουν στη Φλόριντα. Για καθόλου τυχαίους λόγους νομοθεσίας και φορολογίας υποθέτω.

Παραπέμπω όποιον έχει διαφωνίες στο ντοκυμαντέρ SICKO του Michael Moore. Μπορείτε να το παρακολουθήσετε σε συνέχειες στο youtube.

Θα μου πείτε, εάν δεν έχεις επιλογή, είναι καλύτερα; Είναι πιο τυχεροί οι ασφαλισμένοι του ΤΕΒΕ ή του ΝΑΤ;

Όχι, δεν ισχυρίζομαι αυτό. Ισχυρίζομαι ότι δεν μπορεί κανείς να με πείσει για το πόσο « ρολόι » δουλεύει το σύστημα ιδιωτικής ασφάλισης, επειδή ΔΕΝ δουλεύει έτσι, όσο « μεγάλος » κι αν είναι ο ανταγωνισμός.

Εξάλλου, οι ασφαλισμένοι του ΤΕΒΕ ή του ΝΑΤ, έχουν πάντα την επιλογή της επιπλέον / πρόσθετης ασφάλισης, σε κάποια ιδιωτική ασφάλεια, εάν θεωρούν ότι δεν τους καλύπτει επαρκώς το ταμείο τους.

Bέβαια, είναι άδικο να χρυσοπληρώνεις ένα ταμείο [χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το ΤΣΜΕΔΕ] και η περίθαλψη από αυτό να είναι από μηδενική έως αισχρή.

Οι αλλαγές που προσπάθησε να περάσει ο Ομπάμα, ήταν για να μετριάσουν λίγο το πρόβλημα των ανασφάλιστων, τη στιγμή που πολλές δεκάδες εκατομμύρια πολιτών είναι ανασφάλιστοι (διαβάζω νούμερα που κυμαίνονται μεταξύ των 50 και 70 εκατομμυρίων) και μάλιστα η τάση αυτή είναι αυξανόμενη, εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Οι αντίπαλοι του Ομπάμα αντέδρασαν, επειδή θεωρούν ότι νοθεύει το νεοφιλελεύθερο καθεστώς. Τον αποκαλούν σοσιαλιστή, κομμουνιστή και άλλα τινά. Σε μας ακούγεται κάπως γελοίο, αλλά το εννοούν.

Τελικά, για να επιστρέψω στα ερωτήματα που έθεσα, δεν πιστεύω ότι θα άλλαζε κάτι στις ΗΠΑ. Νομίζω πως το σύνθημα είναι περισσότερο συναισθηματικό.

Για την Ελλάδα όμως … τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Οι βουλευτές μας απολαμβάνουν προνομίων που είναι ασύλληπτα για το πλήθος. Για τη διάρκεια της θητείας τους, παίρνουν διπλά ένσημα. Με δύο θητείες – οι οποίες, δεν είναι καν ανάγκη να είναι τετραετείς! – θεμελιώνουν δικαίωμα για μία τεράστια σύνταξη. Οι ίδιοι και τα μέλη της οικογένειάς τους, περιθάλπτονται στα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Αφήστε που, παίρνουν ένσημα, είτε παραστούν στις συνεδρίες της Βουλής είτε όχι … Φανταστείτε έναν εργαζόμενο να κάνει το ίδιο. Μπορείτε;

Μήπως τελικά, το συνθηματάκι θα είχε μεγαλύτερο νόημα εάν εφαρμοζόταν στην Ελλάδα;

Όχι επειδή θα γλιτώναμε μερικά εκατομμύρια. Όπως είδαμε με την περίπτωση των αναδρομικών που ζητάνε οι πρώην βουλευτές – και οι απόγονοί τους – τα εκατομμύρια εμείς τα έχουμε για πέταμα σε τέτοιες περιπτώσεις. Είμαστε λάρτζ.

Απλά λέω, μήπως με μια τέτοια κίνηση, μπουν λίγο στη νοοτροπία και τον προβληματισμό της δικής μας καθημερινότητας.

Υ.Γ.1  Κονγκρέσο λέγονται συλλογικά τα δύο βουλευτικά σώματα των ΗΠΑ: Βουλή και Γερουσία.

Υ.Γ.2  Ανυπομονώ να δω το « τρισάγιο » που θα τους κάνει από το βήμα της ΔΕΘ ο ΓΑΠ σήμερα. Για την 9/11 λέω.

Publicités

À propos de espοir - надежда - Hoffnung - speranza

надежда - 100% durchschaut - Vous m’avez pris pour une des votre! Voir tous les articles par espοir - надежда - Hoffnung - speranza

Qqchose a declarer?

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s