με … άνευ

Έχω αναφερθεί πολλές φορές στις υποχρεώσεις των πολιτών σε μία δημοκρατία. Με πιο πρόσφατη αυτή, εξ αφορμής της επετείου « αποκατάστασης της Δημοκρατίας ».

Το να είσαι ισότιμος πολίτης εμπεριέχει και καθήκοντα, ώστε να μπορείς να απολαμβάνεις τα δικαιώματα της συγκεκριμένης ιδιότητας.

Πρόκειται για στοιχειώδεις έννοιες, τις οποίες τελευταία έχουμε την τάση να λησμονούμε ή να παραβλέπουμε ως ασήμαντες. Κι όμως, καθόλου τέτοιες δεν είναι, εάν και εφόσον μας ενδιαφέρει να προασπίσουμε το πολίτευμα.

Η σημαντικότερη αυτών των υποχρεώσεων – κατά την ταπεινή μου άποψη – είναι ο έλεγχος της εξουσίας. Τον οποίο, αρχικά εναποθέσαμε στον Τύπο, δημιουργώντας μία « 4η εξουσία » (ως θεσμικό πυλώνα του πολιτεύματος). Όταν όμως διαπιστώσαμε πως, ούτε αυτός τα κατάφερνε τόσο αμερόληπτα, αντί να βρούμε έναν τρόπο βελτίωσης … απλά αδιαφορήσαμε.

« Οι εφημερίδες και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ ελέγχονται από διαπλεκόμενα συμφέροντα » λέμε ή πιστεύουμε. Και τί κάνουμε γι’ αυτό; Συνεχίζουμε να αγοράζουμε τις ίδες εφημερίδες, επειδή μας καλοπιάνουν με « καραμελίτσες » και να ενισχύουμε τα ίδια free press (τηλεόραση, ραδιόφωνο, έντυπα) επειδή έχουν ωραία χρώματα, μουσικές, είναι δωρεάν και δεν πειράζει εάν είναι γεμάτα χαζομάρες κι ελαφρότητες.

Και ο έλεγχος της εξουσίας;

Ποιος θα κάνει αυτόν τον έλεγχο όταν κανείς δεν ενδιαφέρεται να τον ακούσει; Ή μήπως απλά δεν θέλουμε να παρα-σκαλίζουμε τα πράγματα, για να μην έρθει και η σειρά μας, για κάποιο ρουσφετάκι που ζητήσαμε;

Κι αν τελικά, δεν συμβαίνει αυτός ο έλεγχος – όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα – τότε, με τί κριτήριο πάμε να ψηφίσουμε;

Διότι, μη μου πει κανείς ότι ένας μη-πληροφορημένος πολίτης (εδώ, η χρήση της λέξης ισοδυναμεί με το « ψηφοφόρος ») μπορεί να ασκήσει το εκλογικό καθήκον** του σωστά. Η έλλειψη ενημέρωσης οδηγεί σε λανθασμένες επιλογές.

[** Καθήκον είναι, δεν είναι δικαίωμα. Και κακώς αφαιρέθηκαν οι σχετικές ποινές από εκείνους που απείχαν. Δημοκρατία με … « άνευ » υποχρεώσεις, δεν υπάρχει.]

Τί κάνει ο πολίτης για να θεραπεύσει αυτή την έλλειψη;

Αντί να ενισχύσει πραγματικά τις φωνές που ξεχωρίζουν και τιμούν το ρόλο τους [την έχω αναφέρει πολλές φορές τη Γαλέρα, αλλά θα το πράξω ακόμη μία!] αφήνεται στην ευκολία της εύπεπτης εφημεριδούλας που διανέμεται δωρεάν στο μετρό.

Αντί να αφιερώσει μισή ώρα για να διαβάσει κάτι σοβαρό, αφήνεται στην ευκολία των « ρεπορτάζ » με 150 έως 300 λέξεις. Με μεγάλες φωτογραφίες για να γεμίζει η σελίδα. Τα οποία, δεν είναι καν πρωτογενή: συνήθως αναπαραγωγές από πρακτορεία είναι [ποιος διαθέτει χρήμα για σοβαρή έρευνα, πλέον;] γι’ αυτό άλλωστε και ο λόγος τους είναι σχεδόν απαράλλακτος. Όσο για τη θεματολογία, αυτή πια κι αν είναι …

Αυτή η σταδιακή αποχαύνωση, μας έφερε στα νύχια της παραπληροφόρησης και των « χορηγιών » της πρεσβείας των ΗΠΑ προς τις ελληνικές σχολές δημοσιογραφίας – σύμφωνα με το σχετικό τηλεγράφημα από Wikileaks – ώστε να διαμορφωθεί μία « φιλικότερη » προς τα αμερικανικά συμφέροντα γενιά δημοσιογράφων.

Επιμένω, σε όλους τους τόνους, πως πρέπει να έχουμε καλή και αντικειμενική ενημέρωση. Επιμένω πως αυτό, πρέπει να γίνεται « εις (οικονομικό) βάρος » των πολιτών. Το « τέλος » της ΕΡΤ, σε απλά ελληνικά, ναι πρέπει να υπάρχει. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει ο κάθε πολίτης.

Βεβαίως, το τέλος αυτό, πρέπει να διασφαλίζει την έγκυρη ενημέρωση … και όχι π.χ. τη συμμετοχή στη Γιουροβίζιον.

Όλα αυτά τα αναφέρω με αφορμή την « εισβολή » στην ΕΡΤ, το βράδυ της Κυριακής, από ομάδα φοιτητών. Σωστά έπραξαν: είναι καθήκον τους να ενημερώσουν τον κόσμο με κάποιο τρόπο, τη στιγμή που η ροή και η ποιότητα των ειδήσεων, θυμίζει εποχές χούντας.

Λυπάμαι που δέχτηκαν φραστικές επιθέσεις ορισμένοι δημοσιογράφοι. Χαίρομαι που το αντιμετώπισαν μάλλον ψύχραιμα.

Το τί συνέβη στην ΕΡΤ, το βρίσκετε εδώ: http://parallhlografos.wordpress.com/

Δελτίο ειδήσεων από τους πολίτες στο διαδίκτυο μπορείτε να ακούτε εδώ: http://news.radiobubble.gr/2011/09/rbnews.html

Publicités

À propos de espοir - надежда - Hoffnung - speranza

надежда - 100% durchschaut - Vous m’avez pris pour une des votre! Voir tous les articles par espοir - надежда - Hoffnung - speranza

Qqchose a declarer?

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s