τ’ άρματά τους

« Μάνα κι αν έρθουν οι φίλοι μου
κι αν έρθουν και δικοί μας.
Να μη τους πείς κι απόθανα
να τους βαροκαρδίσεις.
Στρώσε τους τάβλα να γευτούν,
κλίνη να κοιμηθούνε.
Στρώσε τους παραπέζουλα
Να βάλουν τ’άρματά τους
Και σαν ξυπνήσουν το πρωί
και σ’ αποχαιρετούνε,
πες τους το πως απόθανα. »

[Νίκος Ξυλούρης]

Σαν σήμερα, πριν από 44 χρόνια οι υπηρεσίες των ΗΠΑ δολοφόνησαν τον Ernersto Che Guevara, στα βουνά της Βολιβίας.  Τον άνθρωπο που μας δίδαξε ότι ο πραγματικός επαναστάτης, δεν κρεμάει τα όπλα όταν απελευθερώσει τη δική του « πατρίδα »: πάει να πολεμήσει στο επόμενο πεδίο μάχης, ως πραγματικός διεθνιστής.

Κούβα, Κονγκό, Βολιβία.

Όλες οι χώρες που υποφέρουν είναι πατρίδα του. Κι όλοι οι λαοί που αγωνίζονται, είναι δικοί του. Όχι ξένοι. Ξένοι για τον Αργεντίνο Che, το γόνο της εύπορης αστικής οικογένειας, τον γιατρό, ήταν οι αστοί. Το κεφάλαιο, αυτό που « δεν έχει πατρίδα ».

Δολοφονώντας τον Τσε, οι Αμερικάνοι έμαθαν πως, μπορείς να σκοτώσεις τον άνθρωπο, αλλά δεν σκοτώνεται έτσι εύκολα η ιδέα που έχει σπείρει. Αυτή, πασχίζουν επί δεκαετίες να τη στραγγαλίσουν – μαζί με το λαό της Κούβας, ως παράδειγμα του τί μπορείς να πάθεις εάν δεν συμμορφώνεσαι « προς τας υποδείξεις ».

Ευτυχώς, δεν τα έχουν καταφέρει. Πάνω που πήγαν να διακηρύξουν την πλήρη τους νίκη επί του πτώματος κάθε άλλου οικονομικού συστήματος … άρχισε να μυρίζει η πτωματίλα του καπιταλισμού τους. Άρχισε η αποσύνθεση.

Κάποιοι φύγανε νωρίς. Θα φύγουν κι άλλοι. Ο αγώνας όμως, δεν τελειώνει όταν φεύγει κάποιος. Έτσι νομίζω πως λένε και τα παλιά ριζίτικα. Ακούστε τον Ξυλούρη και θα καταλάβετε. Τουλάχιστον εγώ, αυτό κατάλαβα. Και το βρήκα εξαιρετικά επίκαιρο.

Υ.Γ. Είναι θλιβερό, μα για την σύλληψη της αντάρτικης ομάδας του Che, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τεχνολογία δορυφόρου. Πειραματικό – ερευνητικό πρόγραμμα, με το ΜΙΤ εάν θυμάμαι καλά. Εντόπισαν τις φωτιές που άναβαν οι αντάρτες, για να ζεσταθούν τα βράδια κι έτσι κατάφεραν να καθοδηγήσουν τα κυβερνητικά στρατεύματα.

Publicités

À propos de espοir - надежда - Hoffnung - speranza

надежда - 100% durchschaut - Vous m’avez pris pour une des votre! Voir tous les articles par espοir - надежда - Hoffnung - speranza

Qqchose a declarer?

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s