1,3% της λογικής μας

Διάβασα μία ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ περί 219 πρατηρίων στα οποία έγιναν έλεγχοι και επιβλήθηκαν αυστηρά πρόστιμα, εξαιτίας μη-κανονικών καυσίμων.

http://www.ypeka.gr/

OK, στη λίστα περιέχονται αρκετοί με « σοβαρές » (ποσοτικά) παραβάσεις. Αλλά δεν μπορώ παρά να σχολιάσω ότι μία σειρά από πρατήρια έχουν δεχθεί πρόστιμα άνω των 20.000 ευρώ, για παράβαση θείου (S, sulfur) της τάξης του 1,3-1,5%.

Το περιεχόμενο των καυσίμων σε θείο, είναι ήδη πολύ μικρό [όπως γράφει η ίδια η ανακοίνωση είναι 10 mg / kg ή αλλιώς, 10 ppm]. Και πολύ καλώς είναι έτσι, επειδή πρέπει να προστατεύουμε το περιβάλλον, τα κτίσματα και τους ανθρώπους από το φαινόμενο της όξινης βροχής.

Ωστόσο, μία παράβαση της τάξης του 1-2% σε μία ήδη μικρή ποσότητα, είναι ΠΟΛΥ δύσκολα μετρήσιμη (στο όριο του στατιστικού λάθους ίσως). Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για το 1% των 10 ppm ή αλλιώς για 0,1 ppm σε μία πτητική ουσία, εκτός εργαστηριακών συνθηκών, που μπορεί δηλαδή να έχει υπάρξει μία στοιχειώδης εξάτμιση από τη δειγματοληψία έως τη μέτρηση.

Μία δεύτερη ένσταση που έχω είναι γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις επιβάλλεται το πρόστιμο στον πρατηριούχο, και όχι στην εταιρεία που του παρείχε το καύσιμο. Διότι, ο πρατηριούχος δεν έχει χημείο για να κάνει αναλύσεις καυσίμων και να βρίσκει τέτοιες υπερβάσεις σε κάθε παράδοση από βυτιοφόρο. Βασίζεται στο προϊόν του διυλιστηρίου και παραλαμβάνει επειδή θεωρεί ότι αν υπήρχε υπέρβαση θα είχε βρεθεί στις αναλύσεις που έχουν γίνει εκεί.

Επαναλαμβάνω: δεν αναφέρομαι στα 150% ή στη νοθεία καυσίμων. Αναφέρομαι σε μία σειρά πρατηρίων που πήραν πρόστιμα 20.000+ ευρώ, επειδή διαπιστώθηκε υπέρβαση στο θείο κατά 1,3% ή 1,5%, συγκριτικά με το ήδη χαμηλό όριο.

Γιατί λοιπόν η Πολιτεία εξαντλεί την ωμότητά της πάνω τους;

α) Επειδή οι δ.υ. που κάνανε τους ελέγχους έχουν φοβηθεί και θεωρούν ότι πρέπει να παρουσιάσουν όσο το δυνατόν περισσότερα αποτελέσματα. Με ή χωρίς πίεση από την πολιτική ηγεσία για « παραγωγή αποτελεσμάτων » προς τέρψιν του λαϊκού αισθήματος.

β) Επειδή η πολιτική ηγεσία εφαρμόζει το διαίρε [τις κοινωνικές τάξεις] & βασίλευε εδώ και δεκαετίες και είναι καλή σε αυτό. Τα λιοντάρια πεινάνε και ψάχνει να βρει με τί θα τα ταΐσει. Τί πειράζει εάν μαζί με τους φταίχτες την πληρώσουν και μερικοί αθώοι; Ποιος θα το προσέξει άλλωστε;

γ) Επειδή θεωρούν ότι κανείς δεν πρόκειται να διαβάσει και να καταλάβει τα νούμερα και την υπερβολή. Θλιβερή διαπίστωση το πόσο έχουμε χάσει την κριτική ικανότητα ως αναγνωστικό κοινό.

δ) Επειδή διανύουμε τη χειρότερη και πιο ανελέητη « εισπρακτική » εποχή του δημοσίου. Παλιότερα λέγαμε ότι βγάζουν τους μπάτσους να γράψουν για συγκεκριμένη παράβαση, για να μαζέψουν ζεστό χρήμα, αλλά τώρα δεν είναι μόνο οι μπάτσοι. Είναι ένα γενικό αμόκ.

ε) Επειδή οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ γνωρίζουν καλά ότι ο Πανίκας Ψωμιάδης καθαιρέθηκε από τη θέση του περιφερειάρχη, για μείωση προστίμων πρατηρίου βενζίνης και κάνοντας αυτή τη νοητική σύνδεση οι κυβερνώντες έρχονται σε αντιδιαστολή με τη διεφθαρμένη τοπική αυτοδιοίκηση.

στ) Για λόγους που μου διαφεύγουν. Περασμένη η ώρα, γαρ. Χικ!

Για όλα τα παραπάνω, κάποια πρατήρια που *ενδέχεται* να είχαν τη βούληση να είναι νόμιμοι και σωστοί – και εφόσον δεν τους κατηγορούν για άλλες παραβάσεις, δεν έχω κάτι που να αποδεικνύει το αντίθετο – ανταμοίβονται με δυσβάσταχτα πρόστιμα.

Τα τσουχτερά πρόστιμα, για να βγουν από κάπου, θα φορτωθούν στο επόμενο λίτρο βενζίνης που θα βάλει ο πελάτης. Αδιάφορο για το Κράτος, το οποίο « έπραξε το καθήκον » του και πάταξε τους « κακούς » βενζινάδες. Βγάζοντας στη φόρα τα ονόματα. Με τη διαπόμπευση πετυχαίνεται και το δεύτερο τρυγώνι.

Πριν μερικές μέρες, σε μία παρόμοια συζήτηση, μου είπαν « Δε μπαίνω στη διαδικασία να μπω στη θέση του άλλου και να προσπαθήσω να εκλογικεύσω αυτό που συμβαίνει ».

Ναι, είναι μία στάση κι αυτή. Θεμιτή, για όποιον θεωρεί ότι ο σωστός δρόμος είναι μία επανάσταση. Ριζική.

Ωστόσο εγώ δεν μπορώ να μη μπω στη θέση του άλλου. Δεν μπορώ να μην αναλογιστώ « τί θα έκανα στη θέση του; » ή τί μπορεί να έχει πάει στραβά. Όπως θα ήθελα να μπουν όλοι στη δική μου θέση, κάποιες φορές. Όπως όλοι μας καλούμε τον κόσμο να πράξει.

[Θυμίζω πρόσφατες αναίτιες συλλήψεις και ξυλοδαρμούς σε πορείες, όπου προσπαθούμε να αφυπνίσουμε τον μέσο τηλεορασόπληκτο έλληνα και να τον βάλουμε « στη θέση » του θύματος και της οικογένειάς του.]

Ενοχλούμαι όταν υποτιμούν τη νοημοσύνη μου και μου σερβίρουν τέτοιες ειδήσεις επειδή περιμένουν να μείνω μόνο στον τίτλο.

Ενοχλούμαι από τους δημοσιογράφους που δεν το ψάξανε περισσότερο – ή τα ΜΜΕ που αποφάσισαν να μην το σκαλίσουν.

Ενοχλούμαι από το γεγονός ότι αφήνουμε κάποιους ανθρώπους να « αναζητήσουν το δίκιο τους » σε διοικητικά δικαστήρια – αφού πρώτα πληρώσουν το μισό πρόστιμο, λέει ο Νόμος, αν δεν απατώμαι – μέχρι να κουραστούν, να σκύψουν το κεφάλι και να πληρώσουν.

Ή να παραιτηθούν από κάθε ελπίδα και να φύγουν, όπως κάνουν τόσοι πολλοί.

Το να μην προσπαθώ να μπω στη θέση τους, είναι σαν να τους αφήνω να τους φάνε τα λιοντάρια της Ρωμαϊκής αρένας. Δεν είμαστε καλύτεροι από το σύστημα το οποίο κατακρίνουμε όταν παραμένουμε απαθείς κι αμέτοχοι μέχρι να μας αγγίξει προσωπικά αυτό που συμβαίνει.

Disclaimer: Δεν έχω την παραμικρή σχέση με βενζινάδικο, δεν ξέρω προσωπικά κανέναν που να εργάζεται σε τέτοιο. Και, να πω την αμαρτία μου, ούτε θέλω να γνωρίσω: είναι από τις χειρότερες δουλειές. Η εισπνοή των αναθυμιάσεων για τόσες πολλές ώρες είναι σαν εγγύηση μελλοντικού καρκίνου. Είμαι απλά αμφισβητίας από κούνια.

Publicités

À propos de espοir - надежда - Hoffnung - speranza

надежда - 100% durchschaut - Vous m’avez pris pour une des votre! Voir tous les articles par espοir - надежда - Hoffnung - speranza

Qqchose a declarer?

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s