τράφικινγκ

Χθες και προχθές παρακολούθησα μία από τις εκπομπές του Omnia TV. Συγκεκριμένα « από τη Σύλβια στην Ανδρομέδα », η οποία παίζει κάθε μεσημέρι, εδώ.

Από τα θέματα τα οποία έθιξε ήταν οι κατάπτυστες και ρατσιστικές δηλώσεις του Ανδρέα Λοβέρδου, περί των αλλοδαπών γυναικών που εκδίδονται παράνομα και πρέπει να απελαθούν ώστε να μην κινδυνεύει η ελληνική οικογένεια από το HIV / AIDS.

Το από πόσα σημεία « μπάζει » η λογική του Λοβέρδου το ξέρουμε. Χαρακτηριστικά, ορισμένα αναφέρονται στην ερώτηση που κατέθεσε η Ηρώ Διώτη, στη Βουλή. Παραθέτω σχετικό απόσπασμα:

1.      Ποια συγκεκριμένα μέτρα έχουν λάβει για την πάταξη της παράνομης διακίνησης κι εμπορίας ανθρώπων στην χώρα μας;

Πριν κατηγορήσετε την αλλοδαπή ως « παράνομα εκδιδόμενη » ρωτάτε εάν ήρθε μόνη ή εάν την εξανάγκασαν άλλοι; Ρωτάτε εάν επέλεξε να εκδίδεται ή εάν την κλείδωσαν σε αυτή τη ζωή – μεταφορικά και κυριολεκτικά – κάποιοι άλλοι;

2.      Πόσα άτομα έχουν συλληφθεί και οδηγηθεί ενώπιον του νόμου, που να σχετίζονται με την παράνομη διακίνηση κι εμπορία ανθρώπων; Τι ποινές τους έχουν επιβληθεί;

Έτσι, για να βγουν μερικά νούμερα στη φόρα και να καταλάβουμε τί κάνει το κράτος. Όσο κοιτάζει αλλού και επιτρέπει την ασυδοσία των προαγωγών και των πελατών-βιαστών με ποινές χάδια στους πρώτους και πλήρη ασυλία από το νόμο για τους δεύτερους, τόσο θα είναι επικερδές αυτό το εμπόριο. Γιατί να μην συνεχίσουν να το κάνουν;

3.      Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για τις γυναίκες μετανάστριες-θύματα του trafficking στην χώρα μας;

Αντί να φοβάται ότι θα καταλήξει στη φυλακή κατηγορούμενη και πολλές φορές βιασθείσα από τα όργανα της ΕΛΑΣ, με ουκ ολίγες καταγεγραμμένες περιπτώσεις [πόσο μάλλον αυτές που δεν βλέπουν ποτέ το φως της δημοσιότητας] πρέπει να ξέρει ότι θα έχει προστασία, για να βοηθήσει στη διάλυση του συστήματος τράφικινγκ. Πρέπει να ξέρει ότι δεν κινδυνεύει για να μπορέσει να μιλήσει.

Εκτός και εάν … δεν θέλει το σύστημα να μιλήσει το θύμα. Επειδή, έχει τους λόγους του. Επειδή, δεν του αρέσουν αυτά που θα πει το θύμα. Επειδή, « φροντίζουμε » τα δικά μας παιδιά. Έτσι;

4.      Σε ποιες συγκεκριμένες δράσεις θα προβούν για την πρόληψη της εξάπλωσης κι αύξησης κρουσμάτων του ιού HIV/AIDS του μεταναστευτικού πληθυσμού που διαβιεί στην Ελλάδα, αλλά και για τη μέριμνα γυναικών μεταναστριών που ήδη είναι φορείς του ιού;

Τα χρήματα που παίρνουμε για τον έλεγχο των μεταναστών από την ΕΕ, αντί να πηγαίνουν σε μισθούς ημετέρων γραφειοκρατών** μπορούν κάλλιστα να διατεθούν για τον έλεγχο νοσημάτων.

** Αναφέρομαι σε όλο αυτό το μαγαζάκι που έχει στηθεί γύρω από τους αλλοδαπούς, συνηγορούντων ορισμένων δικηγόρων που ζουν από τις χρονοβόρες διεκπεραιώσεις αδειών παραμονής και ελληνοποιήσεων. Ευτυχώς αποτελούν μία μειοψηφία στον κλάδο, ωστόσο υπαρκτή και ίσως και διακριτή ομάδα.

5.      Γιατί έκλεισαν οι περισσότεροι ξενώνες υποδοχής γυναικών θυμάτων βίας και trafficking, και πού θα απευθύνονται οι γυναίκες που θέλουν να απεμπλακούν από τους μαστροπούς;

Γιατί, αλήθεια; Μάλλον κάποιος θεώρησε ότι λύθηκε το πρόβλημα και δεν υπήρχε πλέον ανάγκη.

6.      Πότε θα αναλάβουν μια καμπάνια ενημέρωσης του κοινού, η οποία θα φθάσει και στην ελληνική οικογένεια που θέλει να προστατεύσει αλλά και στους μετανάστες/μετανάστριες μέσα από μηνύματα στις δικές τους γλώσσες για τους κινδύνους μετάδοσης του ιού HIV και άλλων σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων που συνεπάγεται η άρνηση χρήσης προφυλακτικού από τους πελάτες των εκδιδομένων γυναικών;

Στο κάτω κάτω, υπεύθυνος για την υγεία του και εκείνη της οικογένειάς του, είναι ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ο πελάτης. Αν αυτός επιλέγει να μη φορέσει προφυλακτικό, το δικό του κεφάλι θέλει σπάσιμο.

Εάν μάλιστα πέρα από τη δική του υγεία, διακινδυνεύει την υγεία της οικογένειάς του, τότε είναι εν δυνάμει δολοφόνος. Και θα πρέπει να τον καταδικάζει το σύστημα (δικαστικό, κοινωνικό κ.ο.κ.) ως τέτοιο. Απόπειρα φόνου εκ προμελέτης.

Oι γυναίκες αυτές δεν έρχονται στην Ελλάδα για να καταλήξουν κλειδωμένες σε κάποιο σπίτι βασανιστηρίων και βιασμών, ούτε για να εκδίδονται σε κάποιο κωλόμπαρο.

Δεν έρχονται επειδή θεωρούν « καλή και εύκολη δουλειά » να ψαρεύουν πελάτες στα στενοσόκακα της νυχτερινής Αθήνας.

Κι όσο κι αν δεν το πιστεύουν οι περισσότεροι άνδρες, ΟΧΙ, χρυσό μου, το όνειρο ζωής κάθε γυναίκας δεν είναι ο πούτσος σου. Ούτε και της κάνεις χάρη επειδή στη χώρα της πεινούσε. Τη βιάζεις, όπως τη βιάζει και ο προαγωγός της. Γι’ αυτό και καλείσαι να πληρώσεις.

Εδώ θα κάνω ένα διαχωρισμό: είναι σαφές ότι δεν αναφέρομαι στις κοπέλες που έχουν *επιλέξει* αυτό το επάγγελμα, χωρίς να τους έχει επιβληθεί. Δικαίωμά τους είναι, άλλωστε.

Π.χ. πιστεύω απόλυτα την πληροφορία ότι χιλιάδες έλληνες και ελληνίδες έχουν στείλει βιογραφικό σε γνωστή εταιρεία παραγωγής πορνό, επιδιώκοντας μία καριέρα στο χώρο. Η « γκλαμουριά » που τους πούλησαν μέσω της Τζούλιας Αλεξανδράτου και των συναδελφισσών της, ήταν ικανή να δελεάσει πολλές. Ναι, για ορισμένες είναι « εύκολο χρήμα ». Σε κάθε επάγγελμα, ορισμένοι [ελάχιστοι, πάντα] το καταφέρνουν αυτό.

Είναι εύκολο να διαχωρίσει κανείς μεταξύ εκείνων που έχουν μία αξιοπρέπεια ασκώντας κατ’ επιλογή το επάγγελμα της πορνείας [συνήθως σε ιδιόκτητο « στούντιο » ή κλείνοντας ραντεβού μέσω κάποιου γραφείου ή ακόμα και περιοδεύοντας την επαρχία ως αοιδοί / περφόρμερ] και εκείνων που εξαναγκάζονται μέσω ενός κυκλώματος.

Και εν πάσει περιπτώσει, όποιος πελάτης δεν είναι σίγουρος, ας ενδιαφερθεί να ρωτήσει. Όσο δεν ρωτάει, είναι συνυπεύθυνος.

Publicités

À propos de espοir - надежда - Hoffnung - speranza

надежда - 100% durchschaut - Vous m’avez pris pour une des votre! Voir tous les articles par espοir - надежда - Hoffnung - speranza

2 responses to “τράφικινγκ

 • Кроткая

  Επειδή ακριβώς μιλάμε για προϊόν, εμπόριο και εμπόρευμα, όσο υπάρχουν πελάτες, τόσο θα υπάρχει και το κύκλωμα. Αν οι πελάτες σταματήσουν να καταναλώνουν, το κύκλωμα απλά θα πέσει σε μαρασμό.

  Είναι εξοργιστικό το πόσο στις σεμνότυφες κοινωνίες μας, μιλάμε με ευκολία για τις πουτάνες, αλλά σιωπούμε σχετικά με εκείνους που αγοράζουν την υπηρεσία. Μάλλον επειδή υποψιαζόμαστε πως οι πελάτες είναι ο μπαμπάς μας, ο θείος μας, ο συνάδελφος και όλα αυτα τα ευυπόληπτα μέλη της κοινωνίας.

  • espοir - надежда - Hoffnung - speranza

   Κοίτα, εντελώς ρεαλιστικά, δεν πιστεύω ότι θα πάψει να υφίσταται η ζήτηση για τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Είναι ανθρώπινο.

   Ωστόσο, θα πρέπει οι πελάτες να φροντίζουν να μην « ψωνίζουν » από όπου να ‘ναι. Η κακοποιημένη και εξαναγκασμένη κοπέλα διαφέρει πολύ από εκείνη που έχει επιλέξει να το κάνει.

   Ως προς την σιωπή και την υποκρισία της κοινωνίας, είναι δυστυχώς αληθινή. Με μεγάλη έκπληξη, πριν κάτι χρόνια, είχα ανακαλύψει άτομο του φιλικού μου περιβάλλοντος ο οποίος απροκάλυπτα δήλωνε ότι αδιαφορεί για το ποια είναι η κοπέλα που ψωνίζει και εάν είναι θύμα τράφικινγκ. Το σοκαριστικότερο (για μένα) ήταν η μικρή ηλικία του.

Qqchose a declarer?

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s