λακωνίζειν

Aφαιρετικότητα. Ή την έχεις ή δεν την έχεις. Κι αν κάτι με συναρπάζει στο tumblr είναι κάποιες θεσπέσια αφαιρετικές φωτογραφίες, πάνω στις οποίες μπορεί κανείς να γράψει ολόκληρα διηγήματα.
Θέλετε ένα δείγμα; Νομίζω ότι το παραπάνω αρκεί. Δημιουργεί συνειρμούς. Δείχνει αρκετά για να διαγείρει τη φαντασία μας ώστε να πλάσει μία ιστορία που θα το πλαισιώσει. Όχι περισσότερα.

Για την ακρίβεια, μπορούμε να πλάσουμε πολλές ιστορίες, ο καθένας ανάλογα με τα ερεθίσματά του. Διότι, ναι, η ιστορία που θα πλάσουμε, έχει απόλυτη σχέση με την ευρύτητα του πνεύματός μας, τις επιθυμίες μας, και – γιατί όχι; – τα όσα έχουμε βιώσει.

Φερ’ ειπείν, παρόλο που οι περισσότεροι θα σπεύσουν να ταυτίσουν τα δύο ζευγάρια παλάμες με άνδρα & γυναίκα, ορισμένοι θα σκεφτούν δύο άτομα του ίδιου φύλου [όποιο κι αν είναι αυτό].

Αυτή η ασάφεια, είναι συχνά εσκεμμένη. Δηλαδή, αυτός που παράγει και προωθεί την εικόνα, ενδεχομένως τρέφεται από αυτή τη διαφορετικότητά μας, και την επιδιώκει. Καθώς μας κάνει να ταυτιστούμε με διαφορετικές σκέψεις, είναι περίπου σαν να προσεγγίζει τον καθένα, σαν να μεταδίδει πολλά και διαφορετικά μηνύματα.

Ή ένα κυρίως μήνυμα, πλαισιωμένο από πολλές – επικουρικές – ιστορίες.

Φανταστείτε ένα ραντάρ: στέλνει ένα πολύ απλό σήμα προς το περιβάλλον. Το ίδιο σήμα πέφτει πάνω σε πολλά διαφορετικά αντικείμενα. Η απάντηση κάθε αντικειμένου στο ίδιο σήμα, μπορεί να διαβαστεί και να εξηγήσει πολλά. Αντλούμε κάποιες πληροφορίες μέσω αυτής, για το ίδιο το αντικείμενο και συνδυαστικά, αντλούμε πληροφορίες για την αλληλεπίδραση των αντικειμένων μεταξύ τους ή για το σύνολο [την ομάδα] που δημιουργούν.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με τα μηνύματα προς μία ομάδα ανθρώπων. Ακόμα και από την απλή στατιστική ανάλυση ή την ομαδοποίηση των απαντήσεων, μπορεί να εξαχθεί ένα συμπέρασμα για κοινά ερεθίσματα και κοινό τρόπο σκέψης.

Ναι, η επικοινωνία και οι συμβολισμοί που προωθούνται μέσω αυτής, είναι υπέροχο πεδίο μελέτης.

Ως οπαδός του Χίτσκοκ, θυμίζω ότι πουθενά δεν χρειάστηκε να δείξει ένα βίαιο φόνο, κι ας έκανε το αίμα μας να παγώσει. Σε αντίθεση με τη νεότερη « σχολή » που έχει αποφασίσει να δείχνει υπερβολικά πολλά.

Για να μην μείνουμε με την ιστορία της φωτογραφίας ατελή, ίσως μία άλλη ματιά – αφαιρετική, πάντα – να είναι αυτή:

Publicités

À propos de espοir - надежда - Hoffnung - speranza

надежда - 100% durchschaut - Vous m’avez pris pour une des votre! Voir tous les articles par espοir - надежда - Hoffnung - speranza

Qqchose a declarer?

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s