το δύσκολο αύριο

Ας κάνουμε καλύτερα λάθη αύριο. Αυτό το « αύριο » που έρχεται, το δύσκολο, το δυσοίωνο, αυτό που μοιάζει απειλητικό για τον τρόπο της ζωής μας και τους στόχους που κάποτε – σε καλύτερες εποχές – είχαμε θέσει. Και ατομικά και συλλογικά.

Ξέρετε: την καλύτερη δουλειά, τη βάρκα για το ψάρεμα, το καλύτερο αυτοκίνητο, το ιδιόκτητο σπίτι, την καλύτερη περίθαλψη, την εξάλειψη της φτώχειας, την κοινωνική πρόοδο, το καθαρότερο περιβάλλον, τη διάδοση του πολιτισμού, τις συλλογικές δράσεις … όλα αυτά τα « ρομαντικά » σε εποχές που 500 παιδιά έχουν αφεθεί σε ιδρύματα εξαιτίας της αδυναμίας των οικογενειών τους να τα θρέψουν.

Το 2011 ήταν, χμμμ … ας το πω « ανατρεπτικό », για πολύ κόσμο. Ταρακουνήθηκε το σύμπαν τους: ο καλός μισθός, η εργασιακή ασφάλεια του δημοσίου τομέα, τα δώρα, τα επιδόματα, η θεσμοθετημένη κοινωνική προστασία, το αφορολόγητο για κόσμο με εισόδημα 500 ευρώ το μήνα … ακόμα και η βεβαιότητα ότι θα έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, ή φάρμακα.

Πώς να μεγαλώσεις παιδιά όταν σου κόβουν το ηλεκτρικό ρεύμα, επειδή έχεις την « ατυχία » να είσαι ιδιοκτήτης ακινήτου; Όταν δηλαδή ξαφνικά πληρώνεις ενοίκιο για το σπίτι σου, στο κράτος. Διότι, ουσιαστικά, αυτό σημαίνει το « τέλος ακινήτου ». Εφόσον δεν είναι ανταποδοτικό – έστω τυπικά, όπως τα τέλη υπέρ των Δήμων – είναι απλά ένα ενοίκιο.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια κοινωνία που έχει σχεδόν παραιτηθεί. Σε μία σοκαρισμένη κοινωνία – όπως θα την περιέγραφε η Naomi Klein στο The shock doctrine – που έχει χάσει την ικανότητα της οργάνωσης γύρω από πυρήνες, επειδή έχει απαξιώσει όλους εκείνους που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πυρήνες: την πολιτική, τον συνδικαλισμό, ακόμα και τη δικαιοσύνη.

Δεν υπάρχει κοινωνική οργάνωση, επειδή υπάρχει μια τεράστια καχυποψία. Μας διαίρεσαν – « κοινωνικός αυτοματισμός » σε όλο το μεγαλείο του – και τώρα βασιλεύουν επί των καθηλωμένων στους καναπέδες θεατών των τηλεοπτικών απορριμμάτων.

Οι λίγοι που προσπαθούν ακόμα να κάνουν κάτι, αντιμετωπίζονται περισσότερο ως γραφικοί, ενώ προσπερνάμε αυτά που κάνουν αρκετά βιαστικά, από κεκτημένη πλέον ταχύτητα.

Δυστυχώς και το 2012 προβλέπεται ανάλογο με το 2011. Σίγουρα σε συλλογικό επίπεδο και για τους περισσότερους, αυτό μεταφράζεται και στο ατομικό.

Αποτελεί έτσι έναν παραπάνω λόγο για να προβληματιστούμε και να προετοιμαστούμε. Να σκεφτούμε τί θέλουμε και πώς πρέπει να δράσουμε. Και ο καθένας και η κοινωνία στην οποία ανήκουμε.

Είναι σαφές ότι δεν αναφέρομαι στην οργανωμένη πολιτεία. Αυτή – καλώς ή κακώς – είναι σχεδόν απούσα. Κι όπου δεν είναι, είναι αμφίβολο πως αυτό αποτελεί το καλύτερο σενάριο.

Μα, αυτή η κουβέντα μπορεί να τραβήξει πολύ μακριά και δεν είναι της παρούσης. Για τη μεγάλη πλειοψηφία η οποία έχει επιλέξει να κινείται εντός ορισμένων πλαισίων, η απουσία του Κράτους αποτελεί πρόβλημα.

Συνεπώς, επαναλαμβάνω ότι καλούμαστε να αναπληρώσουμε τα κενά. Μόνοι μας. Να αναλάβουμε τους ρόλους που πρέπει.

Έτσι κάπως προκύπτουν το #tutorpool, η ανταλλαγή χρόνου, τα παζάρια ανταλλαγής βιβλίων σε διάφορες πόλεις και το κοινωνικό ωδείο.

Από πιο συνειδητοποιημένους χώρους και σε ανύποπτους χρόνους προκύπτουν οι Γιατροί του Κόσμου και η ΣΚΥΑ. Αλλά έτσι κάπως ενισχύονται.

Έτσι κάπως προκύπτει και το ότι πρέπει να ξαναμάθουμε πώς να ερχόμαστε σε επαφή με τον διπλανό μας και να τον εμπιστευόμαστε περισσότερο απ’ όσο εμπιστευόμαστε τον [υστερόβουλο και ξεπουλημένο] άνθρωπο στο δελτίο των 8.

Αυτά νομίζω ότι πρέπει να μας απασχολήσουν το 2012. Το « μας » εδώ, αφορά εμένα [ατομικά] κι εσένα που διαβάζεις το Οξύ.

Publicités

À propos de espοir - надежда - Hoffnung - speranza

надежда - 100% durchschaut - Vous m’avez pris pour une des votre! Voir tous les articles par espοir - надежда - Hoffnung - speranza

2 responses to “το δύσκολο αύριο

Qqchose a declarer?

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s