φαρμακευτικές, όπως « κοράκια »

Έχουμε χορτάσει να ακούμε το ΠΑΣΟΚ να μιλά για « Πράσινη Ανάπτυξη » και μάλιστα, να προσπαθεί να σφετεριστεί τον όρο, λες και είναι το μοναδικό πολιτικό κόμμα που την ασπάζεται.

Στην πραγματικότητα όμως, από τα πεπραγμένα του, μόνο το αντίθετο μπορούμε να διαπιστώσουμε. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο σημερινό μόρφωμα, αλλά πάω τουλάχιστον 20 χρόνια πίσω, από τότε που άρχισε την αποδόμηση του Κράτους υπέρ ιδιωτών.

[Μην πεταχτεί κανείς και πει ότι πρώτος άρχισε ο Μητσοτάκης: ούτε το 2% δεν έκανε απ’ όσα « πέτυχε » ο Σιμήτης στην ίδια πορεία. Στην ουσία, ο Μητσοτάκης ήταν ένας πολύ άχρηστος και αντιπαθής Σιμήτης.]

Πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετική η κατάσταση στη χώρα;

Ας κάνουμε μία υπόθεση: το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, αποφάσιζε να επενδύσει στις Φαρμακευτικές και Ιατρικές Σχολές. Φαρμακοβιομηχανία υπάρχει στη χώρα. Τεχνογνωσία υπάρχει. Πρώτες ύλες υπάρχουν. Πλεόνασμα αξιόλογων ερευνητών, υπάρχει. Ή υπήρχε τότε.

Θα μπορούσε μία συντονισμένη προσπάθεια να αποδώσει παραγωγή φαρμάκων σε βάθος 20ετίας;

Θα μπορούσε σήμερα το Υπουργείο Υγείας να γλιτώσει από το βραχνά των διεθνών φαρμακευτικών εταιρειών που υπερ-εκμεταλλεύονται εμπορικά τις πατέντες του;

Θα μπορούσε τουλάχιστον να τις διαχειριστεί καλύτερα και να κάνει μαζί τους συμβιβασμούς, εφόσον θα ήταν και το ίδιο παραγωγός και κάτοχος πατεντών.

Θα μπορούσε επίσης, σε συνεργασία με άλλες χώρες που θα διέθεταν – λέμε! – αντίστοιχο πρόγραμμα, να κάνει ανταλλαγές και να μοιράζεται τις πατέντες μέσα από ένα σύστημα αλληλλεγγύης.

Θα μπορούσε η ΕΕ, με ένα στοιχειώδη κεντρικό σχεδιασμό και μία επένδυση όχι μεγαλύτερη από το Γ’ ΚΠΣ, να αποτελεί το λίκνο της κρατικής φαρμακοβιομηχανίας κι έτσι να γλιτώνει πολλά δισεκατομμύρια από τους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Γιατί όμως κανένα κράτος, πλην ορισμένων « ανταρτών » [π.χ. Κούβα και Ν. Αφρική] δεν βάζει μπροστά ένα σοβαρό σχέδιο απεξάρτησης από τις φαρμακευτικές;

Πόσα χρήματα επενδύει το λόμπι των φαρμακευτικών στη χάραξη πολιτικής στις χώρες της Δύσης;

[Παρένθεση: θυμάμαι πριν μερικά χρόνια, διάβασα πως στις ΗΠΑ σκοπεύουν να συνταγογραφούν αβέρτα χάπια για παιδιά που έχουν « διαταραχές ». Δηλαδή, για όσα παιδιά κάνουν λίγη φασαρία στο σχολείο. Κάτι που, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, θα μπορούσε να διορθωθεί με μια πιο ισορροπημένη διατροφή.]

Οι φαρμακευτικές είναι από τους πρώτους που φροντίζουν να εμπεδώσουμε το « μονόδρομο » του νεοφιλευθερισμού και όσων αξιών πρεσβεύει. Όταν έχεις ένα σακούλι με ατελείωτο χρήμα, ελέγχεις τα ΜΜΕ μέσω της διαφήμισης και τους πολιτικούς μέσω της χρηματοδότησης. Κι αν σου τελειώσει το χρήμα, βγάζεις ένα εμβόλιο Η1Ν1 και βάζεις τον κάθε Αβραμόπουλο να ψωνίσει μερικά εκατομμύρια δόσεις με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, έχοντας ήδη σπείρει πανικό μέσω των ΜΜΕ που λέγαμε νωρίτερα.

Παράλληλα, τα ΑΕΙ, ακόμα και χωρίς την υπονόμευση του Κράτους [περικοπές εκεί που δεν πρέπει, προώθηση αναξιοκρατίας μέσω ημετέρων κ.ο.κ.] τις περισσότερες φορές καταφέρνουν να βγάλουν μόνα τους τα μάτια τους.

Θέλετε παράδειγμα της ξεφτίλας τους; Έγινε καθηγήτρια η Παναγιωταρέα και δεν σηκώθηκαν τα έδρανα να χτυπήσουν στο κεφάλι όσους ψήφισαν υπέρ, μήπως συνέλθουν.

Η Ακαδημαϊκή Έρευνα στον τομέα των φαρμάκων δεν συμφέρει τον καπιταλισμό. Είναι θεμελιώδης θεσμική αξία του. Όποιος δεν μπορεί να πληρώσει αρκετά για να σωθεί, θα πεθάνει. Είτε άτομο είναι, είτε φυλή, είτε κράτος. Η γενοκτονία στην Αφρική επειδή ο κόσμος δεν έχει πρόσβαση σε ακριβά « δυτικά » φάρμακα, θα μπορούσε κάλλιστα να ενταχθεί στη λίστα με τα « ολοκαυτώματα » με θύτες τις φαρμακευτικές.

Μην ακούσω τίποτα Δαρβινικές μαλακίες περί εξέλιξης: το χρήμα και η συσσώρευση ή η έλλειψή του, δεν χωράει στη θεωρία της εξέλιξης των ειδών. Είναι μία αφύσικη και ανθρωπογενής « πατέντα ».

Σίγουρα, δεν είμαι η πρώτη που κάνει αυτές τις σκέψεις, για την Ακαδημαϊκή έρευνα. Σίγουρα, πολλοί ειδικοί το έχουν σκεφτεί πολύ πριν από μένα.

Ωστόσο φαίνεται πως στην Ελλάδα μας απασχολεί πολύ περισσότερο ο δημόσιος διάλογος για το άνοιγμα του « κλειστού » επαγγέλματος του δύτη και του αργυραμοιβού, παρά κάτι απείρως σοβαρότερο. Γι’ αυτό επαναλαμβάνω πως η γαμωτηλεόραση στάζει δηλητήριο κάθε μέρα, στα σπίτια μας: θέτει την ατζέντα του δημόσιου διαλόγου, είτε το κατανοούμε, είτε όχι.

Εν κατακλείδει …

Δεν είναι πως δεν υπάρχουν τα μέσα, τα χρήματα, οι ιδέες ή οι άνθρωποι. Είναι πως τα φράγκα είναι χοντρά και η διαφθορά της εξουσίας τεράστια.

***

Υ.Γ.  Αφορμή για την ανάρτηση μία συζήτηση που έγινε τη Δευτέρα στο twitter.

Publicités

À propos de espοir - надежда - Hoffnung - speranza

надежда - 100% durchschaut - Vous m’avez pris pour une des votre! Voir tous les articles par espοir - надежда - Hoffnung - speranza

Qqchose a declarer?

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s