συνταγή ανεργίας

Σήμερα θα γκρινιάξω. Όποιος αντέχει, καλώς. Όποιος δεν αντέχει, ας πάει παρακάτω.

Όπως όλοι έχουμε διαβάσει στα ΜΜΕ, αυτές τις μέρες διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτών (ΣΕΒ, ΓΕΣΒΕ κλπ) για τις αμοιβές του ιδιωτικού τομέα. Αφορά κυρίως τους εργαζομένους που παίρνουν ό,τι δίνει η σύμβαση.

Η ΓΣΕΕ έχει την θέση ότι αρνείται τη μείωση του μισθού αλλά διαπραγματεύεται πώς θα γίνει μείωση του μη-μισθολογικού κόστους. Ποιο είναι αυτό; Πιάνει από τις ασφαλιστικές εισφορές έως τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών και άλλες επιβαρύνσεις που δεν φτάνουν ποτέ στην τσέπη του δικαιούχου, ωστόσο φεύγουν από το ταμείο της επιχείρησης.

Οι εργοδότες δεν διευκρινίζουν απόλυτα τί επιδιώκουν, αν και είναι κατανοητό πως μάλλον συμμερίζονται τη θέση της ΓΣΕΕ: θέλουν εργαζόμενους με όχι εντελώς άδειες τσέπες, αλλά κάποια μείωση του κόστους.

Η κυβέρνηση παίζει τον πλέον αναίσχυντο και βρώμικο ρόλο: προδιαγράφει ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία μείωσης του κόστους εργασίας, θα επιβληθεί νομοθετικά. Δηλαδή, ή θα αποφασίσετε με το καλό αυτό που σας ζητάμε να δεχθείτε, ή θα το αποφασίσουμε εμείς, και σκούζετε μετά όσο γουστάρετε. Έτσι κι αλλιώς, ούτε μια απεργία της προκοπής δεν μπορείτε να κάνετε, οπότε δεν σας θεωρούμε υπολογίσιμο μέγεθος.

Αυτά είναι γνωστά, νομίζω.

Ταυτόχρονα όμως, με νομοθετική πράξη [υποψιάζομαι υπουργική απόφαση, αλλά δεν ξέρω, μπορεί να είναι Νόμος] διπλασιάζονται σχεδόν οι ασφαλιστικές εισφορές των μηχανικών προς το ΤΣΜΕΔΕ. Η αύξηση είναι της τάξης του 95%, δηλαδή κάτι ψιλά από τον απόλυτο διπλασιασμό.

Ποιοι είναι οι ασφαλισμένοι του ΤΣΜΕΔΕ και γιατί πρέπει να αυξηθούν οι εισφορές τους;

Κατ’ αρχήν πρόκειται για το πλέον εύρωστο ταμείο, με αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους της τάξης του 7:1. Συγκριτικά, ο μέσος όρος στην Ελλάδα ήταν της τάξης του 2:1 (στους καλούς καιρούς) και τώρα με τη μεγάλη αύξηση της ανεργίας μπορεί να έχει πέσει κοντά στο 1:1.

Κατά δεύτερον, οι εισφορά στο ΤΣΜΕΔΕ δεν αποτελεί ποσοστό του εισοδήματος, όπως συμβαίνει π.χ. με το ΙΚΑ. Πληρώνεις την ίδια εισφορά, είτε είσαι άνεργος, είτε κερδίζεις 1 εκατομμύριο ευρώ το μήνα. Η οποία δεν είναι καθόλου αμελητέα.

Για να σας δώσω μία τάξη μεγέθους: μηχανικός με πτυχίο μετά το 1993, καλείται να πληρώσει 7.800 ευρώ, το χρόνο. Δηλαδή, 650 ευρώ το μήνα.

Αν και πρόκειται για νεοφιλελεύθερο επιχείρημα υπέρ της ιδιωτικής ασφάλισης (και για την κατάλυση του αναδιανεμητικού ασφαλιστικού), δεν αντέχω, θα το πω: την καλύτερη και ακριβότερη ιδιωτική ασφάλεια αν είχε, θα πλήρωνε λιγότερο από τα μισά και θα του κάνανε και τεμενάδες όποτε έπαιρνε τηλέφωνο.

Θα πείτε, ναι αλλά … οι μηχανικοί είναι ματσωμένοι. Είναι όλοι βολεμένοι και είναι και κλειστό επάγγελμα. Πώς ακριβώς είναι κλειστό επάγγελμα, δεν μπόρεσε κανείς να μου το εξηγήσει ακόμα. Όσο για τους « βολεμένους » … μπορεί να ίσχυε για τις παλιότερες γενιές, που βρίσκανε αμέσως δουλειά.

Σήμερα όμως κυκλοφορούν στην πιάτσα 140.000 μηχανικοί, πολλοί εκ των οποίων όχι απλά δεν βρίσκουν δουλειά, αλλά δεν έχουν καν τη δυνατότητα να ανοίξουν γραφείο και να εργαστούν ανεξάρτητα. Είναι μηχανολόγοι, ναυπηγοί, αεροναυπηγοί, αυτοματισμών, μεταλλειολόγοι, ορυκτών πόρων, τοπογράφοι, χημικοί, ηλεκτρολόγοι, ηλεκτρονικοί, περιβαλλοντολόγοι και αρκετές ακόμα ειδικότητες. Στην ανύπαρκτη ελληνική βιομηχανία.

Είναι ταλαντούχοι αρχιτέκτονες που θητεύουν σε μεγάλα γραφεία και κάνουν μέχρι και καφέ στο αφεντικό, για 500 και 600 ευρώ το μήνα [το παράδειγμα είναι πραγματικό, δεν σας δουλεύω]. Πλήττονται από την ίδια ανεργία με όλους τους κλάδους τώρα που η οικοδομή διανύει τη χειρότερη φάση της και αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα.

Με μία διαφορά: δεν μπορούν να δηλώσουν άνεργοι, δεν μπορούν να πάρουν επίδομα από τον ΟΑΕΔ, δεν μπορούν να ανοιγοκλείνουν τα βιβλία τους κάθε τρεις μήνες, επειδή τη μία έχουν πελάτη και την άλλη δεν έχουν … ούτε και να γυρίζουν από το ΙΚΑ στο ΤΣΜΕΔΕ και πίσω κάθε λίγο, ανάλογα με το ποιος τους έχει προσλάβει. Η γραφειοκρατία και μόνο για μία τέτοια αλλαγή, διαρκεί μήνες.

Θα μου πείτε, αφού έχει ανεργία ο κλάδος τους, γιατί πήγαν να σπουδάσουν στο πολυτεχνείο; Συμφωνώ απόλυτα με αυτή την ερώτηση. Ας μην πήγαιναν. Μόνο που αυτό που με απασχολεί σε αυτή την ανάρτηση δεν είναι το αν έχουν δουλειά. Είναι κάτι διαφορετικό: οι εισφορές που πληρώνουν, είτε έχουν δουλειά, είτε όχι.

Για την ιστορία, να θυμίσω ότι το ΤΣΜΕΔΕ δεν είχε χρέη, ενώ διέθετε μεγάλη περιουσία, που περιλαμβάνει ένα μεγάλο κομμάτι της τράπεζας Αττικής κλπ. Γι’ αυτό άλλωστε, με το Νόμο της Φάνης Πάλλη Πετραλιά, ένα 10% των χρημάτων του δεσμεύτηκε υπέρ των ασθενέστερων ταμείων που το είχαν ανάγκη. Δανεικά κι αγύριστα, όπως πάντα συμβαίνει στην Ελλάδα.

Η πρώτη ερώτηση είναι φυσικά … γιατί να αυξηθούν οι εισφορές; Υπάρχουν κάποιες έκτακτες ανάγκες στο ΤΣΜΕΔΕ, κάποια έξοδα, ή άλλος σοβαρός λόγος που να δημιουργεί αυτή την ανάγκη; Θα βελτιωθούν μήπως οι παροχές; [Λέμε και καμία βλακεία, να περνάει η ώρα!]

Η δεύτερη ερώτηση είναι, στο πλαίσιο ποιας λογικής αυξάνεται το « μη-μισθολογικό κόστος » στη σημερινή οικονομική κατάσταση; Με ποια λογική, όταν η ΓΣΕΕ και ο ΣΕΒ συζητάνε ακριβώς το αντίθετο, η κυβέρνηση νομοθετεί αυθαίρετα να αυξήσει το κόστος για κάποιες κατηγορίες εργαζομένων;

Ποιος εργοδότης θα προσλάβει έναν άνεργο μηχανικό, έστω και για 500 ευρώ το μήνα, έστω ως υπάλληλο γραφείου για να βγάζει φωτοτυπίες και να σηκώνει τηλέφωνα, έστω ως καθηγητή να διδάσκει σχέδιο, έστω με μπλοκάκι για να μην χρειαστεί να τον αποζημιώσει όταν τον απολύσει, όταν οι εισφορές του μόνο είναι 650 ευρώ το μήνα;!

Συν βεβαίως το 20% (φόρο εισοδήματος) και 23% ΦΠΑ, τα οποία ισχύουν από το πρώτο ευρώ … πάει πολύ μακριά η βαλίτσα. Χωρίς να έχω βάλει έξοδα γραφείου σε όλα αυτά. Ακόμα κι αν συστεγαστεί κάποιος σε γραφείο … δεν πρέπει να πληρώνει ένα στοιχειώδες ενοίκιο, τηλέφωνο, ρεύμα, κ.ο.κ.;

Το ξαναλέω: για « μισθό » των 500 ευρώ, έτσι για να το εξισώσουμε εντελώς αυθαίρετα με τον ελάχιστο που κυκλοφορεί σήμερα στην αγορά … το « μαλλί » φτάνει στα 1.420 ευρώ. Φανταστείτε δηλαδή να απαιτήσει να λάβει 800 – 1.000 ευρώ, να βγάζει τις βενζίνες και τα τσιγάρα του.

Ποιος ανεγκέφαλος λογιστάκος έκανε τους μπακάλικους υπολογισμούς και θεώρησε ότι διπλασιάζοντας τις εισφορές θα λύσει κάποιο πρόβλημα; Ακόμα να μάθουν ότι με τέτοιες « ασκήσεις επί χάρτου » από ανθρώπους που δεν εργάστηκαν ποτέ στην ελεύθερη αγορά, τα πράγματα χειροτερεύουν και δεν βελτιώνονται;

Τί θα συμβεί;

Κάποιος προέβλεψε ότι πολλοί θα αναγκαστούν να ζητήσουν διαγραφή από το ΤΣΜΕΔΕ και το ΤΕΕ, για να αναζητήσουν την τύχη τους σε οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα. Άσχετο επάγγελμα όμως, επειδή κατόπιν της διαγραφής, δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να υπογράφουν επαγγελματικά, ως μηχανικοί. Δεν έχει σημασία εάν είναι και πόσα χρόνια εμπειρίας έχουν στην πλάτη: ο Νόμος θεωρεί ότι εφόσον δεν έχουν ένα τσουβάλι χρήματα να πληρώνουν το ΤΣΜΕΔΕ, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.

Προκειμένου να γλιτώσουν τις δυσανάλογες εισφορές, θα καταφύγουν σε επαγγέλματα που καλύπτει το ΙΚΑ. Κάπως έτσι, ο επόμενος ντηλιβεράς που θα σας φέρει πίτσα στο σπίτι, μπορεί κάλλιστα να είναι κάποιος μηχανικός που δεν άντεχε να πληρώνει το ΤΣΜΕΔΕ.

Ενώ εάν δεν είχε διαβάσει για να βγάλει το Πολυτεχνείο … μπορεί να γινόταν μέχρι και κοτζάμ υπουργός με βλέψεις για την προεδρία πρώην μεγάλου κόμματος! Μεγάλο σφάλμα.

Η δική μου πρόβλεψη είναι ακόμα πιο σκοτεινή. Αλλά θα περιμένω να με επαληθεύσει η Ιστορία.

Υ.Γ. Δυστυχώς, όπως συμβαίνει πάντα, δεν θα αναλάβει κανείς την ευθύνη για αυτό που θα ακολουθήσει.

Publicités

À propos de espοir - надежда - Hoffnung - speranza

надежда - 100% durchschaut - Vous m’avez pris pour une des votre! Voir tous les articles par espοir - надежда - Hoffnung - speranza

Qqchose a declarer?

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s