παραβολή καθ’ υπερβολή

Τί είναι η δημιουργικότητα;

Πόσο δύσκολο ή κοστοβόρο είναι να είσαι πρωτοπόρος και δημιουργικός;

Πώς μπορεί μία χώρα η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα – λ.χ. η Ελλάδα – να χρησιμοποιήσει τη δημιουργικότητα για να προοδεύσει;

Τί θα γινόταν εάν κάποιος π.χ. στο νέο μουσείο της Ακρόπολης – ή όποιο άλλο θέλετε να φανταστείτε – αποφάσιζε να πουλήσει τοστάκια στο σχήμα δωρικού κίονα, ή σοκολάτες σε καλούπι Καρυάτιδας;

Επειδή έτυχε να ασχοληθώ λίγο με τη γραφειοκρατία αυτό το διάστημα, θα το περιέγραφα ως εξής:

* θα έπρεπε να δηλωθεί ως νέο προϊόν, να καταχωρηθεί στις αρχές, να οριστεί με νομοθετική πράξη η κατηγορία ΦΠΑ στην οποία υπάγεται, με υπουργική απόφαση η ημερομηνία λήξης που πρέπει να έχει, να δημιουργηθεί κωδικός στην ταμειακή μηχανή κ.ο.κ.

* θα έπρεπε να ζητηθεί άδεια των αρχών για τα πνευματικά δικαιώματα, αλλιώς ελλοχεύει πάντα ο φόβος να σκάσει μύτη η ΑΕΠΙ και να ζητήσει συνδρομή εκ μέρους του Φειδία, του Ικτίνου και του Καλλικράτη.

* θα έπρεπε να γίνει καταχώρηση Π.Ο.Π. για να μην κατασκευάσουν οι Δανοί αντίστοιχα τοστ με δανέζικο τυρί, ούτε οι Βέλγοι « Καρυάτιδες με μαύρη σοκολάτα από το Κονγκό ». Αυτό βεβαίως απαιτεί τη συνδρομή δικηγορικού γραφείου και ενδεχομένως συμβολαιογραφικές πράξεις.

* θα έπρεπε – κατ’ επέκταση – να προκηρυχθεί διαγωνισμός για το έργο της νομικής εκπροσώπησης, εκτός εάν γίνει με απευθείας ανάθεση [κάτω των 45.000 ευρώ].

* θα έπρεπε να « πριμοδοτηθούν » τα τοπικά ΜΜΕ για να το δουν με ζεστό μάτι και να μην το κατακεραυνώσουν στα ρεπορτάζ για το lifestyle και τον πολιτισμό [δεν έχουν αποφασίσει ακόμα να τα διαχωρίσουν, επειδή τότε θα πρέπει να παραλείπουν τις επισκέψεις των διασήμων στο Μέγαρο Μουσικής ή στο Ηρώδειο].

* θα πρέπει το τοπικό Επιχειρηματικό Επιμελητήριο να διοργανώσει ημερίδα για το θέμα, κατά τη διάρκεια της οποίας οι τοπικοί άρχοντες θα « χαιρετίσουν » κάνοντας αναφορές στις πολιτικές τους επί δεκάλεπτο, έκαστος.

Φυσικά, όλες οι παραπάνω ενέργειες, θα έπρεπε να γίνουν με επικυρωμένα χαρτιά, απαιτώντας δεκάδες δικαιολογητικά, υπογραφές και σφραγίδες για την κάθε μία. Ορισμένα εκ των δικαιολογητικών, έχουν ημερομηνία λήξης, ενώ κάποια εξ αυτών, μπορείς να τα λάβεις σε συγκεκριμένα αντίτυπα μόνο. Με αίτηση και πρωτόκολλο. Χωρίς καμία υπηρεσία να μπει στον κόπο να ζητήσει από άλλη υπηρεσία την απευθείας αποστολή δικαιολογητικών.

Κατά τη διάρκεια της συλλογής των δικαιολογητικών και της δημιουργίας του φακέλλου που θα κατατεθεί – σε χαρτί, φυσικά! – θα πρέπει να γίνει επανάληψη τουλάχιστον 1 ή 2 βημάτων, λόγω ανικανότητας του υπαλλήλου που εκδίδει τα απαραίτητα πιστοποιητικά και άρνησης του επομένου συναδέλφου του να τα δεχθεί.

Μη διανοηθείς να ρωτήσεις εάν μπορεί κάτι να κατατεθεί ηλεκτρονικά: απλά, θα γελάσουν μαζί σου. Θα συνεχίσουν να σε κοιτάζουν απλανώς, σαν να είσαι από τον Άρη, καθώς σε στέλνουν πίσω για να λάβεις άλλη μία σφραγίδα.

Ξέρω ότι υπερβάλλω. Λίγο.

Στο νου μου βρίσκεται ο παραλογισμός και η γραφειοκρατική βλακεία αυτής της χώρας, όπως τα βίωσα στο πετσί μου. Σχεδιασμοί επί χάρτου, ανθρώπων που ποτέ δεν διοίκησαν ούτε περίπτερο. Ανάλγητοι κανόνες, που ψάχνουν στην τσέπη του μικρού όσα δεν τολμάνε να ζητήσουν από τον μεγάλο.

Δεν μπορώ να αναλύσω τις πραγματικές συνθήκες που με κάνουν να ισχυριστώ τα παραπάνω. Μπορώ μόνο να πω την αντίδραση όσων άκουσαν τις λεπτομέρειες: « Γι’ αυτό αυτή η χώρα πάει στο διάολο! »

Άλλωστε, εμείς θεωρήσαμε « πρωτοπορία » τα « τραπεζικά προϊόντα » [γνωστότερα ως « δομημένα ομόλογα »] και προτρέψαμε τα ασφαλιστικά ταμεία μας, να αδράξουν την ευκαιρία.

Μνημείο της εποχής των « επενδύσεων » αυτών σε θερμό αέρα, αποτελεί και η παραπάνω αναμνηστική φωτογραφία των πρωθυπουργών του ευρώ.

Publicités

À propos de espοir - надежда - Hoffnung - speranza

надежда - 100% durchschaut - Vous m’avez pris pour une des votre! Voir tous les articles par espοir - надежда - Hoffnung - speranza

2 responses to “παραβολή καθ’ υπερβολή

  • stratos

    Καθόλου δεν υπερβάλλεις, και δεν χρειάζεται ανάλυση, οι περισσότεροι τα έχουμε ζήσει στο πετσί μας και ευτυχώς που υπάρχουν και μερικοί φιλότιμοι υπάλληλοι και εξυπηρετούν τον πολίτη.

Qqchose a declarer?

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s