το σύνδρομο της νοσοκόμας

Οι γυναίκες έχουμε μία σειρά από σύνδρομα και προβλήματα, από τα οποία δεν υποφέρουν οι άνδρες.

Ένα συγκεκριμένο, εξ αφορμής του οποίου ξεκίνησα να γράφω, είναι το σύνδρομο της « νοσοκόμας ». Ξέρετε: η μανία να φροντίσουμε κάποιον που δεν είναι στα καλύτερά του.

Μπορεί να έχει ψυχολογικά προβλήματα, υγείας, να κάνει κατάχρηση ουσιών, να έχει εθισμό στο τζόγο … και γενικότερα, κάθε είδους « κακοτοπιές ». Αρκετά συχνά πρόκειται για συνδυασμό περισσότερων, καθώς το ένα φέρνει το άλλο.

Όσες « πάσχουν » από τέτοιο σύνδρομο, έλκονται από προβληματικούς – και βάλε – τύπους [άνδρες συνήθως, αλλά δεν μπορώ να αποκλείσω τις γυναίκες] και ειδικότερα από την πιθανότητα να τους βοηθήσουν να ανταπεξέλθουν στα προβλήματά τους.

Δεν είναι βεβαίως το ίδιο με κάτι που συνέβη άπαξ. Όλοι μπορεί να γνωρίσουμε και να ερωτευτούμε ίσως ένα άτομο που ταλανίζεται από ένα σοβαρό θέμα. Οι προβληματικοί άνθρωποι, μπορούν ταυτόχρονα να είναι και απόλυτα γοητευτικοί.

[Χωρίς καμία υπερβολή μπορώ να πω ότι, αρκετοί αλκοολικοί, όταν πάψουν να πίνουν χάνουν αυτή τη γοητεία που είχαν, εις βάρος του ήπατός τους και όχι μόνον αυτού.]

Όταν όμως αυτό – το « ερωτοχτύπημα » – γίνεται κατ’ εξακολούθηση, και πέφτουμε από τον ένα στον άλλο, εκεί αρχίζει να σχηματίζεται κάτι σαν « κατηγορία ».

Ίσως, για τις επίδοξες « νοσοκόμες » η βοήθεια και η υποστήριξη που παρέχουν, είναι ένας τρόπος να ανεβάσουν τη δική τους αξία και υπόληψη. Τις έχει κάποιος ανάγκη, άρα, είναι χρήσιμες. Είναι απαραίτητες.

Το ερώτημα είναι, πώς να της το πεις – χωρίς να την προσβάλεις – όταν έρχεται και σου φέρνει τον ένα πιο προβληματικό από τον προηγούμενο; Πώς να της εξηγήσεις ότι πρέπει να αλλάξει κατηγορία και να κοιτάξει λίγο κι εκείνους που, ας πούμε *δεν* κάνουν τόσες πολλές καταχρήσεις; Ή δεν επιβιώνουν με συνταγή γιατρού.

Διότι, εάν της το πεις άκομψα, θα πάρει το αμυντικό ύφος και θα δυσκολευτεί πολύ να καταλάβει αυτό που της λες. Θα αρνηθεί να το καταλάβει. Και, χωρίς παραδοχή της κατάστασης, δεν πρόκειται ποτέ να την αντιμετωπίσει, ούτε και να ξεφύγει από αυτή.

Publicités

À propos de espοir - надежда - Hoffnung - speranza

надежда - 100% durchschaut - Vous m’avez pris pour une des votre! Voir tous les articles par espοir - надежда - Hoffnung - speranza

Qqchose a declarer?

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s