γυναίκα

[Όχι, δεν θα αναφερθώ στο τσιγάρο ως σύμβολο χειραφέτησης των γυναικών στις αρχές του 20ου αιώνα.]

Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας σήμερα. Θα ακούσουμε κάμποσες παρλαπίπες από τους θεσμούς και τους φορείς, θα φροντίσουν τα ΜΜΕ να μας κατακλύσουν με αφιερώματα, συνεντεύξεις και στοιχεία.

Ίσως μάθουμε για νέα κέντρα ερευνών ή ινστιντούτα ή άλλους θεσμούς για την προστασία της γυναίκας. Κατ’ αντιστοιχία με τους θεσμούς προστασίας της καρέττα-καρέττα και άλλων ειδών που κινδυνεύουν με αφανισμό.

Μετά, αφού κανονίσουμε την παρέα μας, θα ψάξουμε να βρούμε μέρος για να φάμε ή να πιούμε. Παρά την οικονομική κρίση, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα έχει κίνηση και ότι τα περισσότερα καταστήματα θα αργούν να εξυπηρετήσουν τα γεμάτα τραπέζια.

Είναι αλήθεια ότι, αρκετές φορές, οι γυναίκες αμείβονται λιγότερο για την ίδια δουλειά – όχι επισήμως, αλλά οι στατιστικές εκεί καταλήγουν – και αντιμετωπίζουν ψηλότερη ανεργία. Είναι μονότονο, πάντα το ίδιο σκηνικό στις εκθέσεις της ΕΛΣΤΑΤ.

Η αγορά εργασίας είναι σκληρότερη για τη γυναίκα. Τα παιδιά θεωρούνται ανεπιθύμιτο « βαρίδι » στον ιδιωτικό τομέα και εξυπακούεται ότι η μητέρα τους είναι εκείνη που θα τα « φορτωθεί ». Είναι πράγματα που ανέφερα αναλυτικά σε παλιότερες αναρτήσεις μου και ειλικρινά, τώρα που γράφω, δεν αισθάνομαι αρκετά μαζοχίστρια για να τα επαναλάβω.

Αντί όλων αυτών, με έναυσμα ένα βιβλίο το οποίο διάβασα πρόσφατα για το trafficking [όχι, δεν θέλω να στείλω πελάτες στο συγκεκριμένο εκδοτικό οίκο], θα προτιμήσω να ασχοληθώ με κάτι άλλο.

Αρχικά, με όλους εκείνους που εμπλέκονται ως πελάτες των θυμάτων εμπορίας. Πιστεύω ότι θα έπρεπε να κατηγορούνται ως ηθικοί αυτουργοί για μία σειρά εγκλημάτων – από την παράνομη είσοδο στη χώρα και την παράνομη εργασία αλλοδαπού, μέχρι το βιασμό, την εκβίαση, την πρόκληση σωματικής βλάβης κ.ο.κ. Η Σουηδία, εφαρμόζει νομοθεσία που, τιμωρεί τον πελάτη & όχι την εκδιδόμενη κοπέλα.

Οι ελληνίδες, όσο κι αν κλαφτούμε για τα « σοβαρά » προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, δεν έχουμε ιδέα πόσο πιο δύσκολη είναι η ζωή όλων εκείνων των γυναικών που έρχονται στην Ελλάδα, είτε με τη θέλησή τους, είτε χωρίς. Δεν τις απασχολεί εάν η πωλήτρια του Hondos θα τους προσφέρει δωρεάν δειγματάκι, αν τα βλαστάρια τους τρώνε το φαγητό, ή πόσο ακρίβυνε η συνδρομή στο γυμναστήριο.

Άλλες έχουν βιαστεί και κακοποιηθεί βάναυσα ώστε να συνεργάζονται με τα κυκλώματα σωματεμπορίας, κάποιες πωλούνται από το ένα μπαρ στο άλλο, κάποιες άλλες αναγκάζονται να δουλέψουν εξαντλητικά ωράρια για να ξεπληρώσουν υπέρογκα χρέη [ύψους πολλών χιλιάδων ευρώ] στο κύκλωμα διακίνησης, άλλες χάνουν κάθε αναγνώριση σπουδών και προηγούμενης εργασιακής εμπειρίας και βρίσκονται στο τελευταίο σκαλοπάτι της εργασιακής ανέλιξης.

Ορισμένες γυναίκες από εκείνες που εργάζονται στην Ελλάδα παράνομα, δεν έχουν δει τα παιδιά τους για πολλά χρόνια, επειδή ξέρουν ότι εάν τολμήσουν το ταξίδι, ίσως δεν μπορέσουν ποτέ πάλι να μπουν στη χώρα. Και όχι μόνο τα παιδιά τους, μα ολόκληρη την οικογένειά τους.

Οι περισσότερες από αυτές τις γυναίκες δεν έχουν διαβατήριο, αφού οι διακινητές τους φροντίζουν να το εξαφανίζουν. Συχνά, μεταξύ των πελατών τους συμπεριλαμβάνονται τοπικοί « άρχοντες » [αιρετοί και άλλοι] καθώς και μπάτσοι.

Αρκετές κοπέλες έχουν κακοποιηθεί μέσα σε αστυνομικά τμήματα, από τους μπάτσους. Είναι πάντα πολύ φοβισμένες για να τολμήσουν να το καταγγείλουν, ενώ οι ελάχιστες που βρήκαν το θάρρος, μπλέχτηκαν στις πολυετείς διαδικασίες του ελληνικού δικαστικού συστήματος.

Η Πολιτεία αδιαφορεί. Έχει πασάρει την προστασία των θυμάτων σε μη-κυβερνητικούς φορείς, έχει καταστήσει σχεδόν αδύνατη την αίτηση και την παροχή ασύλου και ευχαρίστως απελαύνει τα θύματα, όταν μπορεί. Χωρίς θύμα, είναι σαν να μη συνέβη ποτέ κανένα έγκλημα.

Όχι μόνο αυτό, αλλά με κυνικές δηλώσεις όπως εκείνη του Λοβέρδου, τα θύματα αυτών των βιασμών καθίστανται υπευθυνότερα για την κακοποίησή τους, από τους ίδιους τους βιαστές. Η υπουργάρα είπε ότι αυτές οι αλλοδαπές πουτανίτσες φταίνε που, ο καλός έλληνας πελάτης – ο οικογενειάρχης ντε, με τα παιδιά! – θα ζητήσει να κάνει απροφύλακτο σεξ, με κίνδυνο μετάδοσης σοβαρών νοσημάτων, εκατέρωθεν.

[Το εκατέρωθεν, δεν το είπε η υπουργάρα. Άφησε να εννοηθεί ότι τα νοσήματα μεταδίδονται μόνο από τις αλλοδαπές προς τους έλληνες. Αυτές, τα νοσήματα τα πιάνουν από τον αέρα. Δεν ευθύνονται οι πελάτες για την μόλυνσή τους, και πάντως όχι οι καλοί έλληνες οικογενειάρχες. Άντε, που τα κάναμε όλα ίσα κι όμοια εδώ!]

Το όνειρό τους, από μικρές, ήταν να έρθουν παράνομα στην Ελλάδα, να τις ξυλοφορτώνουν, να εκδίδονται για πενταροδεκάρες, να δίνουν τα λεφτά που κερδίζουν στους νταβατζήδες τους και να μεταδίδουν ό,τι νόσημα κυκλοφορεί στην πιάτσα στους άγιους έλληνες που βρέθηκαν τυχαία εκεί, είδαν φως και μπήκαν.

Έτσι κάπως εξασφαλίζεται η ατιμωρησία των εμπλεκομένων και η ματαιότητα οποιασδήποτε προσπάθειας αντίδρασης, εκ μέρους των θυμάτων. Σε συνδυασμό με την κοινωνία που δεν βλέπει, ή δεν θέλει να δει, επειδή τότε θα αναγνωρίσει γνωστούς & συγγενείς στο ρόλο του θύτη … το πρόβλημα συνεχίζει να κρύβεται κάτω από το χαλί.

Αυτά.

Να μας χαιρόμαστε!

Publicités

À propos de espοir - надежда - Hoffnung - speranza

надежда - 100% durchschaut - Vous m’avez pris pour une des votre! Voir tous les articles par espοir - надежда - Hoffnung - speranza

2 responses to “γυναίκα

 • kon

  Με αφορμή τον αγώνα των γυναικών στα εργοστάσια κλοστουφαντουργίας στη Νέα Υόρκη το 1857 γιορτάζουμε σήμερα τη μέρα της Γυναίκας. Πιο πολύ θα έλεγα φέρνουμε στη μνήμη μας τον αγώνα τους ενάντια σε ανδροκρατούμενα συστήματα που τους παρέχουν λιγότερα δικαιώματα και ευκαιρίες. Ένα από αυτά τα καταπιεστικά συστήματα είναι το δίκτυο εμπορίας λευκής σάρκας που σωστά κατακρίνεις.
  Είναι εγκληματικό και σίγουρα απάνθρωπο αυτό που συμβαίνει με το εμπόριο γυναικών και στην Ελλάδα και αλλού. Και όσο η Πολιτεία αντί να χτυπά το έγκλημα αναπαράγει στερεότυπα το έγκλημα συνεχίζει.
  Θέλω όμως να σου μιλήσω από την αρσενική πλευρά διακινδυνεύοντας να γίνω αντιπαθής.
  Επ’ ουδενί δε στηρίζω το εμπόριο ερωτικών υπηρεσιών θεωρόντας τον εαυτό μου ικανό να ζήσει τον έρωτα ή την έστω τη σεξουαλική πράξη χωρίς να πληρώσει.
  Δεν θεωρώ όμως το ίδιο και για όλα τα αρσενικά που έχω γνωρίσει. Συμβαίνει στα αρσενικά, η ανάγκη για την ερωτική πράξη, να οδηγεί σε μη ρομαντικό φλέρτ και πολλές φορές σε αποτυχία να πείσουν το άλλο φύλο να κοιμηθεί μαζί τους. Αυτό συμβαίνει εξ’ολοκλήρου στα άτομα με αναπηρία και σε λιγότερα ποσοστά στα ψυχικά ασθενή αρσενικά που δεν καταφέρνουν να καλύψουν τις ανασφάλειες του άλλου φύλου και να το γοητεύσουν. Η ανάγκη όμως περιμένει.
  Η ελεύθερη αγορά (ο θεός να τη κάνει ελεύθερη), ο καπιταλισμός τέλος πάντων, καλύπτει αυτή την ανάγκη. Δίνει αυτή τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών υπό προϋποθέσεις. Όσο υπάρχει λοιπόν η ζήτηση θα υπάρχει και η προσφορά. Μπορούμε να συμφωνήσουμε στη καταπολέμηση του εγκλήματος και στο κυνήγι όλων αυτών των ζώων (γιατί δεν τους θεωρώ ανθρώπους) που εκμεταλλεύονται τις γυναίκες, τις βιάζουν, τις καταπιέζουν και τους καταστρέφουν τη ζωή.Μαζί σου σε αυτό.
  Την ανάγκη όμως που στην ελεύθερη αγορά δημιουργεί τη ζήτηση, πως θα τη καλύψουμε; Μια πραγματική ανάγκη, τόσο διαχρονική που έχει ονομάσει και το επάγγελμα της πόρνης « το αρχαιότερο ».
  Στη Σουηδία που ανέφερες, εκτός από την ενοχοποίηση των χρηστών αυτών των υπηρεσιών, ομάδες γυναικών φοιτητριών πριν από μερικά χρόνια επισκέπτονταν άτομα με αναπηρίες και τους έδιναν αφιλοκερδώς τη χαρά του έρωτα. Ό,τι καλύτερο τέλος πάντων μπορούσαν να τους δώσουν.
  Γιατί καλή είναι η ηθικολογία και η καταδίκη των εγκληματικών ενεργειών, αλλά ακόμα καλύτερη είναι και η πρακτική επίλυση των προβλημάτων πέρα από ταμπού και στερεότυπα.
  Έκανα το σχόλιο αυτό όχι για να διαφωνήσω μαζί σου αλλά για να προκαλέσω το διάλογο πάνω σε ένα θέμα που θεωρώ συζητάμε κυρίως ηθικολογικά.

Qqchose a declarer?

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s