κίνημα ή κόμμα;

Στις ερχόμενες εκλογές – όποτε κι αν προκηρηχθούν – κατά τα φαινόμενα θα λάβουν μέρος πολλοί νέοι κομματικοί σχηματισμοί.

Μεταξύ των πιο ιστορικών / γραφικών είναι το μλ-κκε με το κκε-μλ: για πρώτη φορά θα κατέβουν ενωμένα. Ανοίξτε τις σαμπάνιες, τρέμει ήδη η Βουλή … ειδικά καθώς το σημαντικότερο πρόβλημά τους είναι πώς δεν θα καπελώσει το ένα το άλλο.

[Εντάξει, τον πατάξανε τον καπιταλισμό.]

Κάτι που αξίζει της προσοχής μας όμως είναι πόσοι από τους σχηματισμούς αυτούς έχουν πολιτικό πρόγραμμα και πόσοι όχι.

Από τη στιγμή που κάποιο κόμμα κατεβαίνει στις εκλογές, προφανώς στοχεύει για το 3% που θα το βάλει στη Βουλή (ή ακόμα και για το 40% που θα του εξασφαλίσει αυτοδυναμία … αλλά ας μείνουμε στα πιο ρεαλιστικά σενάρια).

Αυτό σημαίνει ότι, ένα κόμμα που τελικώς τα καταφέρνει, θα κληθεί να πάρει θέση σε δεκάδες / εκαντοντάδες κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες, να ασκήσει έργο – επερωτήσεις, κοινοβουλευτικός έλεγχος, συμμετοχή σε επιτροπές εργασίας, συμμετοχή σε εξεταστικές επιτροπές, ενδεχομένως ακόμα και αναθεώρηση του Συντάγματος.

Το « είμαστε καινούριοι και δεν έχουμε ασχοληθεί ακόμα π.χ. με το Αγροτικό, δεν αποτελεί απάντηση ούτε και δικαιολογία.

Να το θέσω λίγο σκληρότερα: κάποιος που δεν έχει συγκεκριμένη πολιτική ατζέντα, δεν αποτελεί κόμμα, αλλά κίνημα και, ενδεχομένως, καλά θα κάνει να κάτσει στα αυγά του.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα έχουμε παράδοση από τέτοια κινήματα που νομίζουν ότι συμφέρει να κάνουν κόμμα. Θυμίζω το κόμμα των « κυνηγών » με πολύ χαρακτηριστική ατζέντα.

Επειδή το τελευταίο διάστημα εκφράστηκα θετικά υπέρ του ενός ή του άλλου κόμματος, ξεκαθαρίζω ότι έχω σκληρές απαιτήσεις από όσους υποστηρίζω. Θέλω να ακούσω συγκεκριμένες δεσμεύσεις και όχι αερολογία, ακόμα κι αν ξέρω ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις δεν αποτελούν εγγύηση των μετέπειτα πράξεων.

Τελώ εν αναμονή λοιπόν, δημοσίευσης προγραμμάτων για την οικονομία, την εργασία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την παιδεία, τη δημόσια υγεία, την ενέργεια κ.ο.κ. Εφόσον τα μελετήσω, θα αποφασίσω προς τα πού κλίνω. Ως τότε, απλά θα γκρινιάζω (και) για τα κακώς κείμενα.

Publicités

À propos de espοir - надежда - Hoffnung - speranza

надежда - 100% durchschaut - Vous m’avez pris pour une des votre! Voir tous les articles par espοir - надежда - Hoffnung - speranza

2 responses to “κίνημα ή κόμμα;

Qqchose a declarer?

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s