οι « μαζί τα τρώμε ακόμα »

Προχθές, η @immortalitte στο twitter ανέφερε περιστατικό το οποίο πρέπει να μας προκαλεί ανατριχίλα.

Συγκεκριμένα, μία γυναίκα δικαστής, απαίτησε έκπτωση 40% σε μαγαζί, επικαλούμενη την ιδιότητά της. Επιπλέον, ζήτησε να μην κοπεί απόδειξη για την πώληση.

Η γυναίκα αυτή, την επόμενη μέρα, όντας εγκληματίας η ίδια [διαφθορά, εκβίαση, δωροδοκία, φορολογική παράβαση κ.ο.κ.], ενδεχομένως καλείται να δικάσει ανθρώπους που έχουν υποπέσει σε πολύ μικρότερα αδικήματα από αυτό.

Θα μου πείτε, θέλουμε αλάνθαστους και αναμάρτητους κριτές; Πώς μπορεί να συγχωρήσει ή να κρίνει κάποιος ο οποίος δεν έχει ποτέ αδικήσει ή παρανομήσει;

Ωστόσο, από το σημείο του να παρανομήσεις επειδή δεν είχες άλλη επιλογή, επειδή δεν το κατάλαβες, επειδή σου έφυγε το τιμόνι, επειδή πήρες λάθος απόφαση στην ένταση της στιγμής, μέχρι το σημείο του να επιδίδεσαι σε καταναλωτικές συνήθειες με τον πλέον διεφθαρμένο τρόπο, υπάρχει τεράστια απόσταση.

Δυστυχώς, δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα που έφτασε στα αφτιά μου. Προ ημερών έμαθα για μία εφοριακό, απόφοιτη λυκείου, η οποία διορίστηκε σε κάποια ΔΟΥ, χώθηκε στο ΣΔΟΕ. Την έπιασαν να χρηματίζεται, η ποινή της ήταν η αποπομπή από το ΣΔΟΕ και όχι από την υπηρεσία εντελώς. Δηλαδή, επέστρεψε στη ΔΟΥ απ’ όπου ξεκίνησε την καριέρα της.

Η εν λόγω « κυρία », βγαίνει για ψώνια στα μαγαζιά και απ’ όπου περάσει, αφού επιλέξει τί θα πάρει, φτάνει στο ταμείο και δηλώνει ότι « αυτό είναι το δωράκι από τον άντρα μου ».

Δεν το καταλάβατε;

Να σας το εξηγήσω: ο άντρας της είναι επίσης εφοριακός. Κι έτσι, οι καταστηματάρχες που δεν θέλουν να τους γίνει έλεγχος αναγκάζονται να πληρώνουν έναν ιδιότυπο « φόρο υποταγής ».

Μη διανοηθεί κανείς να ρωτήσει « γιατί φοβούνται τον έλεγχο; » … είναι 200% σίγουρο ότι εάν θέλει να σου βρει παράβαση η εφορία, σου βρίσκει. Επειδή οι νόμοι είναι έτσι φτιαγμένοι που είναι αδύνατο να μην παραβείς κάποιο ηλίθιο κανόνα του ΚΒΣ. Ακόμα κι αν γράψεις κάτι εκτός πλαισίου στην απόδειξη, στην Ελλάδα θεωρείται παράβαση.

Φανταστείτε τώρα να κάνεις καταγγελία για την εφοριακό και να τη δικάσει η από πάνω δικαστίνα. Διότι, δεν είναι τα μοναδικά τέτοια δείγματα στην ελληνική επικράτεια.

Κάπως έτσι, οι μαγαζάτορες « υποτελείς » των τοπικών κοινωνιών καταλήγουν σε ένα αφοριστικό « να αρθεί η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, να τους πάρει όλους ο διάολος ». Και πώς μπορείς να μην τους δώσεις δίκιο; Ασχέτως εάν τέτοιες γενικεύσεις είναι φασιστικές και δημιουργούν μεγαλύτερο πρόβλημα από εκείνο που θα λύσουν.

Publicités

À propos de espοir - надежда - Hoffnung - speranza

надежда - 100% durchschaut - Vous m’avez pris pour une des votre! Voir tous les articles par espοir - надежда - Hoffnung - speranza

2 responses to “οι « μαζί τα τρώμε ακόμα »

  • santa maura blogspot.com

    Αφού έτσι φκιάσθηκε έξ άρχής σάν παρακράτος? , έπόμενο ήταν τό μοντέλο νά παραμείνη άναλλοίωτο…

    • espοir - надежда - Hoffnung - speranza

      Δεν είμαι υπέρ της θεωρίας ότι για όλα ευθύνονται « αυτοί που τα έφτιαξαν ». Έχει ευθύνη και ο πολίτης: να ενημερώνεται καλά, να σκέφτεται & να ψηφίζει σωστά. Από τη στιγμή που δεν το πράττει, είναι σαν να συνηγορεί σε κάθε παθογένεια.

Qqchose a declarer?

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s