πώς χρυσαυγουλιάσαμε;

Από τη μέρα που, η Χρυσή Αυγή πέρασε το ψυχολογικό φράγμα του 3% στις δημοσκοπήσεις, η είσοδός της στη Βουλή ήταν σιγουράκι. Διατηρούσαμε βεβαίως μία αισιοδοξία ότι θα διαπράξουν μεγάλη μαλακία κάποια στιγμή, αλλά η φόρα που πήραν, δεν κατέστη δυνατό να ανακοπεί. Ούτε καν να συγκρατηθεί στο 3-4%.

Ήταν εκείνη τη στιγμή του πρώτου δημοσκοπικού 3% που, από « χαμένη ψήφος σε κόμμα που δεν μπαίνει στη Βουλή » μετατράπηκε αυτομάτως σε θεμιτή επιλογή, στο μυαλό [της αμοιβάδας έστω, ως υπόθεση εργασίας] όσων είχαν μασήσει το παραμύθι ότι οι αλλοδαποί ευθύνονται για όλα τα δεινά της χώρας.

Ήταν πραγματικό εκείνο το 3% στις δημοσκοπήσεις;

Όσο πραγματικό ήταν το 25-30% που δίνανε στη ΝΔ [ενώ έλαβε λιγότερο από 19%] ή το 14-20% που δίνανε στο ΠΑΣΟΚ, φέρνοντάς το – ανελλιπώς – στη 2η θέση.

Η ποιότητα των δημοσκοπήσεων του δείγματος των 1.000 ατόμων, αποδείχθηκε ανεπαρκής σε πολλά επίπεδα. Το κόστος για μεγαλύτερο [άρα, πιο αντιπροσωπευτικό] δείγμα θεωρείται μεγάλο. Εξάλλου, όσοι τις παραγγέλνουν φαίνεται ότι κυρίως επιθυμούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις υπέρ συγκεκριμένων θέσεων [αποδοχή Παπαδήμου, υπέρ μνημονίου / δραχμής / ΕΕ κ.ο.κ.].

Ήταν μία τέτοια προσπάθεια δημιουργίας κλίματος το πρώτο δημοσκοπικό 3% της Χ.Α.;

Ως οπαδός θεωριών συνωμοσίας, τείνω να πιστέψω ότι ήταν. Ποιος ανεγκέφαλος περίμενε να δρέψει οφέλη από κάτι τέτοιο; Πέραν των ιδίων των χρυσαυγιτών, υπάρχει ένα αδίστακτο [με τη χειρότερη έννοια του όρου] κομμάτι του ΠΑΣΟΚ που επιθυμούσε να κλαδέψει τον Σαμαρά, πάση θυσία.

Η πολυδιάσπαση της εθνικιστικής δεξιάς – ΝΔ, Καμμένος, ΛΑΟΣ, ΧΑ – ήταν ένας καλός τρόπος για να αναγκαστεί σε συνεργασία την επομένη των εκλογών ο υπερφιλόδοξος « κάντε με πρωθυπουργό με οποιοδήποτε κόστος » Σαμαράς.

Έτσι κι αλλιώς, το νεοφιλελεύθερο σκέλος – Ντόρα, Μάνος, Τζήμερος – είτε δεν ήταν ποτέ απειλητικό, είτε ήταν πάντα πρόθυμο να συνεργαστεί με το νεοφιλελεύθερο πλέον απομεινάρι του ΠΑΣΟΚ, υπέρ μνημονίου & τραπεζών.

Πόσοι ψήφισαν υπέρ των Νεοναζί;

Νοέμβριος 2009: 19.624 ψήφοι και 0,29%

Μάης 2012: κάπου 440.894 ψήφοι και 6,97%  (ypes.gr)

Δηλαδή, 421.000 περισσότεροι πολίτες από την προηγούμενη φορά.

Χονδρικά, αυτό αντιστοιχεί στο 4% του γενικού πληθυσμού της χώρας, ήτοι 1 στους 25 που συναντάς στο δρόμο.

Είναι θλιβερό.

Όλοι αυτοί είναι Νεοναζί;

Όχι, οι περισσότεροι, δεν είναι νεοναζί. Παρόλο που στο Β’ Παγκόσμιο δεν έλειψαν οι δοσίλογοι και οι συνεργάτες, κατά την ταπεινή μου άποψη, δεν υπάρχουν 400.000 οπαδοί των Ναζί στη σύγχρονη Ελλάδα.

Είναι απλά φασίστες, όπως και το μεγαλύτερο κομμάτι από το 1,19 εκατομμύριο που ψήφισε τη ΝΔ του Σαμαρά [που, δεν είναι ίδια με τη ΝΔ του Καραμανλή, ούτε βεβαίως με εκείνη του Μητσοτάκη] και άλλες 670+ χιλιάδες που ψηφίσανε τον Καμμένο και 183+ χιλιάδες τον Καρατζαφιόζη [νέο alias, via Antidrasex].

Ποιος τους έκανε φασίστες;

Μεταξύ άλλων, ο Χρυσοχουντίδης, ο Παπουτσής & ο Λοβέρδος. Είχαν μεγάλο σκέλος της επικοινωνιακής ευθύνης εξώθησης του κόσμου προς τα άκρα. Ο ένας με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης αλλοδαπών, ο άλλος με τον διαβόητο « φράχτη » στον Έβρο, ο τρίτος με τις ανακοινώσεις περί αλλοδαπών στο ΕΣΥ και στο κέντρο της Αθήνας.

Είχαν στη διάθεσή τους το πεπόνι και το μαχαίρι. Είχαν την προσοχή των ΜΜΕ και την προβολή των όσων αποφάσιζαν ή πραγματοποιούσαν. Είχαν το νομοθετικό σώμα μαζί τους και τις υπουργικές καρέκλες για να υλοποιήσουν πολιτικές. Είχαν στήριξη από την ΕΕ, είχαν υπερεξουσίες που δεν συνάδουν σε μία ευνομούμενη δημοκρατία, είχαν και τον κόσμο ζαλισμένο από τις αλλεπάλληες ριπές μέτρων και καταστάσεων.

Και τί επέλεξαν να κάνουν;

Να φοβίσουν τους νοικοκυραίους ότι χωρίς την προστασία του ΠΑΣΟΚ [και της ΝΔ], χωρίς τους « πατερούληδες » που ξέρουμε από τη μεταπολίτευση και μετά, θα τους φάει ο κακός λύκος. Όταν έπαψε να ιδρώνει το αφτί από τρομοκρατία, ο « κακός λύκος » έγιναν ξαφνικά οι εξαθλιωμένοι μετανάστες.

Ε, 400.000 ψηφοφόροι « μάσησαν ».

Και στείλανε 21 Νεοναζί στη Βουλή, ως λύση. Ως απάντηση.

Αν είναι να « ψωνίσουν » ακραίο φασισμό, μπορούν να το κάνουν απευθείας, από την πηγή. Δεν χρειάζεται να καταφύγουν στα αντίγραφα [« γενόσημα »]. Αυτό δεν είχαν καταλάβει οι φωστήρες του ΠΑΣΟΚ και σήμερα, το πληρώνουμε όλοι.

Τί θα ξημερώσει, κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει. Υπάρχει μία αισιόδοξη άποψη, ότι η φούσκα θα ξεφουσκώσει όταν οι έλληνες Νεοναζί εκτεθούν στη φθορά της λήψης αποφάσεων. Θα δουν οι ψηφοφόροι τους – όπως είδαν και του ΛΑΟΣ – τη διαφορά μεταξύ ρητορικής και εφαρμογής της.

Δεν μπορώ να μοιραστώ αυτή την αισιοδοξία, δυστυχώς. Οι αμοιβάδες που κατέληξαν εκεί, δεν διαθέτουν ικανή κρίση. Αρκεί ένας αστικός μύθος ότι « στο τάδε χωριό είχανε πρόβλημα με τους Αλβανούς και πήγε η ΧΑ και επέβαλε την τάξη » ο οποίος διαδίδεται με ασύλληπτη ταχύτητα σε συζητήσεις καφενείου [τον έχω ακούσει σε πολλές εκδοχές / παραλλαγές].

Όσοι επιβιώσουν, θα μάθουν τί μέλλει γενέσθαι.

Οι άλλοι, θα είναι οι πρώτοι νεκροί, λίπασμα για το δέντρο της ελπίδας.

Publicités

À propos de espοir - надежда - Hoffnung - speranza

надежда - 100% durchschaut - Vous m’avez pris pour une des votre! Voir tous les articles par espοir - надежда - Hoffnung - speranza

2 responses to “πώς χρυσαυγουλιάσαμε;

  • metaparalogos

    Λύνουν προβλήματα, μοιράζουν πακέτα με μακαρόνια και ρύζι, συνοδεύουν γέρους στα ΑΤΜ, κουβαλάνε ψώνια… Δηλαδή είναι κάτι σαν τη « Βοήθεια στο Σπίτι », αλλά με αναβολικά και ξυρισμένα κεφάλια.
    Νομίζω ότι η φούσκα θα σκάσει σχετικά γρήγορα, τώρα που άρχισαν να βγαίνουν στο προσκήνιο. Από την άλλη κρατάω σοβαρές επιφυλάξεις για την αντιληπτική ικανότητα των ψηφοφόρων τους.

Qqchose a declarer?

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s