σουρεαλισμός στο ταμείο

Το σούπερ μάρκετ γενικά, είναι ένα μισητό μέρος το οποίο παίρνει τη δουλειά από το μπακάλη & του μανάβη της γειτονιάς και όχι μόνο: φιλοδοξεί να πάρει και τη δουλειά του φούρναρη με τα bake off, του κρεοπώλη, του ιχθυοπώλη, του βιβλιοπώλη, του καταστήματος εσωρούχων κ.ο.κ.

Για να καταλάβετε πόσο μακριά πάει η βαλίτσα, στην Αγγλία έχουν αρχίσει να παρέχουν και υπηρεσίες οδοντιατρικής. Πετάγεσαι να πάρεις τα αγαπημένα σου μπισκότα, αλλά επειδή σου κάνουν κακό στα δόντια, επί τη ευκαιρία, πατάς κι ένα σφράγισμα.

Πέρα όμως από τα κακά των σούπερ μάρκετς, υπάρχουν και ορισμένα καλά, τα οποία πρέπει να συνομολογήσουμε άπαντες. Για παράδειγμα, ο χώρος στάθμευσης και η διευκόλυνση στο να αγοράσουμε σχεδόν όλα όσα αναζητάμε, χωρίς να καταναλώσουμε πολύ χρόνο.

Μεταξύ αυτών των « καλών » είναι ότι εκεί μπορείς να προμηθευτείς εύκολα και χωρίς να χρειάζεται να δώσεις εξηγήσεις ή να σε κοιτάνε περίεργα π.χ. προφυλακτικά. Το μεγάλο κουτί. Ξέρετε: δωδεκάδα. Μπορείς μάλιστα να σταθείς στο διάδρομο με τα διάφορα είδη και να επιλέξεις με την ησυχία σου. Για φανταστείτε να πηγαίνατε στο φαρμακείο και να κατεβάζατε όλα τα είδη προφυλακτικών από το ράφι για να διαλέξετε. Ή στο περίπτερο. Και μετά να παίρνατε δωδεκάδες. Ακόμα κι αν δεν λέγανε τίποτα, πώς θα σας κοιτάζανε;

Και καλά, μπορεί να είστε αναίσθητοι σε τέτοια σχόλια – όπως η υποφαινόμενη – αλλά, φανταστείτε να ζούσατε σε μία μικρή πόλη και ο φαρμακοποιός της γειτονιάς σας να ήξερε κάθε πότε κάνετε σεξ. Ψιλο-ενοχλητικό δεν θα ήταν;

Το « πρόβλημα » έχει λυθεί εφόσον μπορείς να πας στο σούπερ μάρκετ και μαζί με τις κατεψυγμένες αγκινάρες α λα πολίτα, να βάλεις στο καλαθάκι σου ό,τι άλλο γουστάρεις.

Κι επειδή οι τύποι που αποφασίζουν τί θα μπει στο ράφι ξέρουν ότι σε ενδιαφέρουν κι άλλα παρεμφερή αντικείμενα, εκεί δίπλα μπορεί να βρεις κάτι άλλο. Λιπαντικό με υδατική βάση, για παράδειγμα. Σε πολύ συμπαθητική συσκευασία « τσέπης ». Πού να ψάχνεις τώρα να το προμηθευτείς αλλού και μάλιστα να είναι σε άχαρο μπουκαλάκι.

Το βάζεις δίπλα στις αγκινάρες και κάτω από το ρολό κουζίνας. Συνεχίζεις τα ψώνια σου, ήσυχος ότι όλα είναι φυσιολογικά και η κοπέλα στο ταμείο δεν πρόκειται καν να θυμάται τη φάτσα σου. Πόσο μάλλον να σχολιάσει. Παίρνεις τους τοματοπελέδες σου, εκείνη τη συσκευασία με τα θαλασσινά που έχει 1 στις 3 δώρο, τσεκάρεις λίγο τις τιμές στα γιαούρτια – ποια κρίση, δε λένε με τίποτα να πέσουν! –  και συνεχίζεις.

Κάποια στιγμή, φτάνεις στο ταμείο. Απλώνεις προσεκτικά τα αντικείμενα στον ανοξείδωτο πάγκο. Μάλλον η καλή κυρούλα πριν από σένα δεν ξέρει τί είναι αυτά που πήρες. Ούτε εκείνη που σε ακολουθεί. Καλύτερα. Όχι ότι θα είχε σημασία δηλαδή, αλλά είναι ευτυχισμένες στην άγνοιά τους.

Η ταμίας αρχίζει να περνάει κάθε αντικείμενο από τον ανιχνευτή του bar code. Τα βάζεις στη σακούλα. Μέχρι το λιπαντικό. Πρόβλημα. Το ξαναπερνάει. Τίποτα. Το κοιτάζει και προσπαθεί να καταλάβει τί είναι. Όχι, δεν είναι αποσμητικό. Πιάνει το μικρόφωνο.

ΟΚ, αυτή είναι ταινία του Γούντι Άλλεν και τη ζω στο μυαλό μου.

« Έλα λίγο να μου βρεις μια τιμή! »

Η φωνή της είναι δυνατή. Δεν χρειάζεται μικρόφωνο.

Εμφανίζεται μια κοπέλα μέσα από τα ράφια.

« Λιπαντικό τζελ. Μάρκα Τάδε. »

[Μην κάνω και διαφήμιση, αλλά παραπέμπει σε γνωστά προφυλακτικά.]

Από κάπου θα πεταχτεί η κάμερα και ο σκηνοθέτης θα φωνάξει « cut! »

Μπα, τίποτα.

ΟΚ, ίσως αν το παίξω ατάραχη, δεν θα με προσέξει κανείς.

Η κοπέλα που πετάχτηκε μέσα από τα ράφια παίρνει τη συσκευασία στο χέρι και πάει να βρει την τιμή. Ωραία. Ο κόσμος στα διπλανά ταμεία κοιτάζει. Υπέροχα.

Δεν θυμάμαι αν η ταμίας χτυπούσε άλλα αντικείμενα ή αν απλά σταμάτησε. Θυμάμαι κάπου 110 παλμούς και μία φωνή στο μυαλό να λέει « πάρε βαθιές αναπνοές, κράτα τες 2 » δευτερόλεπτα και μετά εκπνοή απ’ τη μύτη, δεν τρέχει τίποτα ».

Κι έτσι κάπως, η ζωή μιμήθηκε την τέχνη. Μόνο που, δεν έχω αποφασίσει τί να απαντήσω εάν ποτέ με ρωτήσουν αν έπαιξα σε ταινία του Γούντι Άλλεν. Θα το σκεφτώ επιτόπου.

Publicités

À propos de espοir - надежда - Hoffnung - speranza

надежда - 100% durchschaut - Vous m’avez pris pour une des votre! Voir tous les articles par espοir - надежда - Hoffnung - speranza

Qqchose a declarer?

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s