ντετερμινιστική σαλάτα

Προειδοποίηση: λίγο παραληρηματική & εξοργιστικά απλουστευτική ανάρτηση. Αλλά, παραδεχθείτε το: δεν μπήκατε εδώ μέσα για να διαβάσετε Καστοριάδη.

Πιστεύετε στον ντετερμινισμό;

Δηλαδή, θεωρείτε ότι από τη στιγμή που το input σε μία κατάσταση είναι πολύ συγκεκριμένο, θα παραχθεί νομοτελειακά και το ίδιο συγκεκριμένο output? Με επαναληψιμότητα, βεβαίως – βεβαίως.

Μπορεί να είναι μία πολύ απλή υπόθεση.

Π.χ. εάν αύριο κυκλοφορήσω με ένα αβυσσαλέο ντεκολτέ, οι 8 στους 10 άνδρες, θα με κοιτάνε στο ύψος του στήθους και οι 5 στους 10 θα φέρονται μάλλον προβλέψιμα ανώριμα και υποχωρητικά [έως δουλικά].

Επαναλαμβάνοντας το πείραμα, μπορώ να διασταυρώσω τις συνθήκες με το αποτέλεσμα.

Είναι όμως τόσο απλό;

Αρχικά, εάν θεωρήσω ότι ισχύει ο ντετερμινισμός, πρέπει να παραδεχθώ ότι παίζουν καθοριστικό ρόλο κι άλλες παράμετροι, τις οποίες δεν έχω λάβει υπόψη μου στην αρχική πρόταση. Αυτό έχει βαρύνουσα σημασία εφόσον επιθυμία μου είναι να κάνω χρήση της συγκεκριμένης θεωρίας για πρόβλεψη μελλοντικών συμπεριφορών και / ή γεγονότων.

[Σε αντίθετη περίπτωση, απλά αμπελοφιλοσοφούμε για να ‘χαμε να λέγαμε. Συνεπώς, ό,τι κι αν συμβεί, δεν μας νοιάζει.]

Θέλετε παράδειγμα; ΟΚ!

Όπως διαπιστώσαμε από την Αργεντινή, δεν αρκεί μόνο το σοκ της πτώχευσης μιας χώρας για να εφαμοστεί ο αδυσώπητος νεοφιλελευθερισμός της σχολής του Σικάγο.

Πρέπει παράλληλα ο λαός της να είναι αρκετά αποχαυνωμένος / παραδομένος σε μοιρολατρική απραξία.

Πρέπει να μην δημιουργηθούν κολλεκτίβες και ισχυρές εναλλακτικές κοινωνικές δομές που θα δράσουν ως αναχώματα άμυνας και ιδεολογικής αντίστασης.

[Αυτά τα έχουν αντιληφθεί ορισμένοι έλληνες και παλεύουν ήδη για τη δημιουργία των αντίστοιχων δομών, αλλά οι επιτυχίες – βλέπε: « κίνημα της πατάτας », « γιατροί του κόσμου », tutorpool.gr κλπ – είναι μέχρι τώρα μετρημένες στα δάχτυλα.]

Κατά δεύτερον, υπάρχει ο αντίλογος της « ελεύθερης επιλογής ». Πάνω σε αυτό, θα ήθελα να επιχειρηματολογήσετε, εάν μπορείτε. Ομολογώ ότι δεν με πείθει απόλυτα. Ή δεν με πείθει στο όριο του στατιστικού δείγματος.

Γι’ αυτό στο αρχικό μου παράδειγμα ανέφερα 8 στους 10. Επέτρεψα την « ελεύθερη επιλογή » σε ένα δείγμα 2 / 10, θεωρώντας όμως ότι αυτοί, αποτελούν τη μειοψηφία ή την εξαίρεση. Τουλάχιστον σε δεδομένο χωροχρονικό πλαίσιο όπου πολλές αντιδράσεις μας έχουν αυτοματοποιηθεί [και ομογενοποιηθεί] λες και είμαστε όλοι ένα κοπάδι από εκπαιδευμένα σκυλάκια του Παβλόφ.

Προσωπικά, θεωρώ ότι από τη στιγμή που αποφασίζουμε την κοινωνική μας ένταξη [(ότ)αν δηλαδή ισχύει αυτό], έχουμε ελεύθερη επιλογή μόνο μες στα όρια του νοητού κλουβιού μας και μέχρι εκεί που μας επιτρέπει το μήκος της αλυσίδας – την οποία φορέσαμε οικειοθελώς.

Αλλά αυτό, είναι μια εντελώς διαφορετική υπόθεση. Δεν αποτελεί κανέναν αντίλογο στα περί ντετερμινιστικής θεώρησης της Ιστορίας.

Δια ταύτα [ναι, έχει και τέτοιο!]:

Θα έπρεπε η άνοδος των Νεοναζί στο μεσοπόλεμο να διδάσκεται με μεγαλύτερη επιμέλεια στα σχολεία. Η αναρρίχηση στην εξουσία από τον Χίτλερ και το συνάφι του δεν διαφέρει πολύ από το σημερινό φαινόμενο της Χρυσής Αυγής.

Εάν οι σημερινοί νέοι δεν το γνωρίζουν ή δεν το κατανοούν αρκετά καλά [ώστε να συντάσσονται με αυτή την εγκληματική οργάνωση πιθήκων], ευθύνονται οι γονείς και οι παιδαγωγοί τους, επειδή δεν τους το δίδαξαν αρκετά σοβαρά.

Κοιταχτείτε στον καθρέφτη, αποφασίστε σε ποια από τις παραπάνω κατηγορίες ανήκετε και αναλάβετε τις ευθύνες που σας αναλογούν.

Publicités

À propos de espοir - надежда - Hoffnung - speranza

надежда - 100% durchschaut - Vous m’avez pris pour une des votre! Voir tous les articles par espοir - надежда - Hoffnung - speranza

Qqchose a declarer?

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s