ο πολιτικός αυτισμός και η Όλγα

Δεν χρειάζεται να σας μιλήσω για τον μαγικό κόσμο του διαδικτύου και την διαδραστικότητά του, με ό,τι αυτή συνεπάγεται. Το ζείτε καθημερινά και εφόσον διαβάζετε τούτο το κείμενο, κατά 99,9% είστε από τους « ενήμερους ».

Ωστόσο υπάρχει μία πολύ συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι επιμένουν να χρησιμοποιούν το δίκτυο με εντελώς αφύσικο τρόπο. Το αποτέλεσμα μίας αφύσικης πράξης, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι πανωλεθρία. Αλλά επειδή αυτό είναι κάπως αφαιρετικό, θα σας εξηγήσω:

Αναφέρομαι φυσικά στους κάθε λογής πολιτευτές και πολιτικούς. Έχοντας καλομάθει από τα μη-αμφίδρομα μέσα, η έκθεση στο διαδίκτυο τους στενεύει και τους προκαλεί δυσφορία, χειρότερα κι από σφιχτοδεμένος κορσές γεμάτος τσουκνίδες. Δεν κατανοούν με τίποτα γιατί δεν μπορούν να χειραγωγήσουν τους χρήστες στο διαδίκτυο, όπως κάνουν αλλού.

Τον Απρίλιο είχα ασχοληθεί π.χ. με έναν τρισάθλιο πολιτευτή της ΝΔ, ο οποίος καλούσε τους φίλους του στο φατσοτέφτερο να διαβάσουν ένα κατάπτυστο, ρατσιστικό, ατεκμηρίωτο και χυδαίο άρθρο του σε κάποια ΔΟΛια εφημερίδα.

Οι αναγνώστες της εφημερίδας που « φιλοξένησε » το άρθρο [πάντα « με το αζημίωτο » σε προεκλογικές περιόδους, μην είστε αθώοι, δεν κάνουν ελεημοσύνη οι εκδότες] μπορεί να σιχτήρισαν διαβάζοντάς το, αλλά το έκαναν μόνοι τους. Το πολύ πολύ να έβρισαν με την παρέα τους στο καφενείο. Ποτέ δεν έφτασε καμία κριτική στα – ούτως ή άλλως βουλωμένα από τους κόλακες – αφτάκια του πολιτευτή.

Όταν όμως έκανε το σφάλμα να το προωθήσει μέσω διαδικτύου, έλαβε μία βροχή πολλών δεκάδων κριτικών σχολίων, τόσο στο τουίτερ όσο και στο φατσοτέφτερο.

Πώς το διαχειρίστηκε;

Αυτιστικά, όπως οι περισσότεροι του είδους: κλείδωσε τα σχόλια στο φβ και έκανε block τους χρήστες του τουίτερ.

Απάντηση δεν τόλμησε να δώσει καμία. Όχι πως θα μπορούσε να αιτιολογήσει τις τρισμέγιστες αηδίες που είχε γράψει. Θα μπορούσε να είχε ζητήσει συγγνώμη, κάτι το οποίο, τώρα που το σκέφτομαι, προϋποθέτει ύπαρξη εγκεφάλου την ίδια στιγμή που το άρθρο του τεκμηρίωνε την ανυπαρξία του.

Εάν υπήρχε έστω και ένα λογικό άτομο στο φιλικό / οικογενειακό του περιβάλλον, θα έπρεπε να του έχει εξηγήσει πόσο λάθος έκανε. Αλλά, αυτά τα άτομα είναι δυσεύρετα. Ειδικά σε περιπτώσεις ανθρώπων που νομίζουν ότι επειδή ο μπαμπάκας πολιτεύτηκε, πρέπει να το κάνουν και οι ίδιοι.

[Ναι, ο συγκεκριμένος στόκος, ήταν μία τέτοια περίπτωση. Ρώτησα κι έμαθα πολλά για την πάρτη του.]

Χθες έκανε το ίδιο σφάλμα η Όλγα Κεφαλογιάννη, Υπουργός Τουρισμού πλέον.

[Οι έχοντες σχέση με την τουριστική βιομηχανία, μπορούν να θρηνήσουν από τώρα. Η φετινή σεζόν μπορεί να σωθεί επειδή οι συμφωνίες έχουν κλείσει εδώ και μήνες, αλλά για του χρόνου δεν υπάρχει καμία ελπίδα.]

Είναι σαφές από όσα γράφει στο τουίτερ της [εάν υποθέσουμε ότι τα γράφει η ίδια και όχι κάποιος εντεταλμένος ανθυπογραμματέας, υπεύθυνος ηλεκτρονικών μέσων], ότι θεωρεί το διαδίκτυο ως μία δωρεάν διαφημιστική πινακίδα. Ένα χώρο όπου μπορεί να μιλάει η ίδια – και οι όμοιοί της – χωρίς να υπάρχει « θόρυβος » από το κοινό. Χωρίς αντίλογο, χωρίς κριτική, χωρίς καμία απολύτως « παραφωνία » που να σπιλώνει την προσεκτικά – και πανάκριβα – χτισμένη εικόνα της.

Έτσι είναι, άμα έχεις συνηθίσει από κοριτσάκι να ακούς τους αυλοκόλακες του μπαμπά, πώς να αντέξεις στον αντίλογο;

Ο « παλαιοκομματισμός » [ας μου επιτραπεί ο μάλλον αδόκιμος όρος] που διέκρινε όλη την πορεία του πατέρα της στην πολιτική, ο ίδιος που τον είχε χρίσει άμισθο σύμβουλο του Καραμανλή για να μπορεί να δηλώνει ψωροπερήφανα ότι είχε ακόμα « θεσμική ιδιότητα », επιβραβεύτηκε με τον πλέον αδιάψευστρο τρόπο: με την οριστική καταδίκη του από την Ελληνική Δικαιοσύνη για υπόθαλψη εμπόρου ναρκωτικών.

Δεν θυμάμαι ποια ακριβώς ήταν η επίσημη κατηγορία, είχε σχέση με την παρακίνηση σε ψευδορκία αστυνομικών κλπ, αλλά η ουσία της καταδίκης, ήταν η υπόθαλψη του εμπόρου ναρκωτικών.

Αυτό το παράδειγμα, αυτό το ήθος, αυτή τη συνέπεια μας φέρνει με τον αυθάδη τρόπο της και η κόρη του καταδικασθέντα. Αυτός ο αέρας θέλει να συνεχίσει να πνέει στη Βουλή και τα μοσχάρια της ΝΔ που συνεχίζουν να στηρίζουν αυτή την οικογένεια, είναι απολύτως υπαίτια για τις πράξεις τους.

Μόνο που ο κόσμος του διαδικτύου – και κατ’ επέκταση του τουίτερ – δεν αποτελείται από τα συγκεκριμένα τετράποδα. Μην μας ταυτίζετε με τους ηλίθιους ψηφοφόρους σας. Μην έχετε την εντύπωση ότι θα μένουμε σιωπηλοί. Δεν θα βρείτε ανόητους χειροκροτητές εδώ.

Υπάρχουν δύο « λύσεις »:

Η μία είναι να μην μπείτε ποτέ στο διαδίκτυο  και να παραμείνετε στα « παραδοσιακά » μέσα, εκεί όπου μπορείτε να συνεχίσετε να φιλοτεχνείτε την άσπιλλη εικόνα σας. Κοστίζει κάτι παραπάνω, ειδικά όποτε χρειάζεται « ρετουσάρισμα », αλλά το αποτέλεσμα δεν θα σας προκαλέσει ρυτίδες οργής και άλλες ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Η άλλη λύση είναι να μπλοκάρετε το σύμπαν και να συνεχίσετε να αδιαφορείτε για όλα τα σχόλια των χρηστών του διαδικτύου. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως εμείς δεν θα σχολιάζουμε. Απλά, θα σας φτύνουμε και θα λέτε « μα τί ωραία βροχούλα! » … ξέρετε εσείς! Είστε μαθημένοι από τέτοια.

Υ.Γ. Στατιστικά τυχαίο ότι οι δύο παραπάνω βρίσκονται πολιτικά στη ΝΔ. Αντίστοιχες περιπτώσεις μπορώ να αναφέρω και στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, ενώ το ΚΚΕ απλά έχει τερματίσει σε πολιτικό αυτισμό.

Publicités

À propos de espοir - надежда - Hoffnung - speranza

надежда - 100% durchschaut - Vous m’avez pris pour une des votre! Voir tous les articles par espοir - надежда - Hoffnung - speranza

3 responses to “ο πολιτικός αυτισμός και η Όλγα

 • ρικουδόπραγμα

  « Το ζείτε καθημερινά και εφόσον διαβάζετε τούτο το κείμενο, κατά 99,9% είστε από τους “ενήμερους”. ».

  Λαμπα μου, ασβηστη φλογα, πυρσε της ενημερωσης μου εσυ!

 • espοir - надежда - Hoffnung - speranza

  Επειδή μου έγινε μία παρατήρηση, να σημειώσω ότι ο όρος « αυτισμός » είναι όρος που περιγράφει συγκεκριμένο σύνδρομο και εδώ χρησιμοποιήθηκε μόνο μεταφορικά.

  Τα αυτιστικά άτομα κλείνονται στον εαυτό τους και έχουν πρόβλημα επικοινωνίας, επειδή αντιλαμβάνονται γνωστικά τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο. Έτσι όμως φέρθηκαν και οι πολιτικοί που περιέγραψα. Συνεπώς, θεωρώ τον όρο δόκιμο.

  Απολογούμαι βεβαίως στο βαθμό που, η σύγκριση με έναν τέτοιο πολιτικό, θίγει τον οποιονδήποτε άνθρωπο αποτελεί μέρος αυτής της σύγκρισης. Πράγματι, κι εγώ θα θιγόμουν εάν συγκρίνανε μαζί μου την θυγατέρα Κεφαλογιάννη και τους ομοίους της.

Qqchose a declarer?

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s