σκιές

Έχεις καταλάβει ποτέ τί σημαίνει να είσαι « σκιά του εαυτού σου »;

Μάλλον καλύτερο είναι να μην χρειαστεί να το μάθεις.

Οι άνθρωποι θέλουν τη σταθερότητα και την ισορροπία. Την έχουν ανάγκη. Ακόμα και για να μπορούν να την βαριούνται πότε πότε και να επαναστατούν εναντίον της. Ακόμα και αυτή η νεανική – κυρίως – επαναστατικότητα, πρέπει να γίνεται ενάντια σε κάτι συγκεκριμένο και σταθερό.

Όταν ο κόσμος και η ζωή διαταράσσεται σε μόνιμη βάση, οι άνθρωποι τελικά καταρρέουν. Δεν είναι « προγραμματισμένοι » να αντέξουν περισσότερο από ένα βαθμό ανισορροπίας. Όχι χωρίς να αρχίσουν οι παρενέργειες.

Κατά κάποιο τρόπο αυτό εξηγεί και την επιθυμία πολλών να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι. Η θανάσιμη σταθερότητα του να έχεις προγραμματίσει το υπόλοιπο της ζωής σου, να ξέρεις ακριβώς πότε θα ξυπνάς και πότε θα κοιμάσαι, πότε θα πας διακοπές και πότε θα βγεις στη σύνταξη, μπορεί να μοιάζει αρκετά βαρετή, αλλά τους προσφέρει την πολυπόθητη ισορροπία. Κι αν χρειαστούν λίγη « αναταραχή » εύκολα τη βρίσκουν με άλλο τρόπο.

Δεν θέλω όμως να ασχοληθώ με το θέμα της εργασίας και τους δ.υ., δεν είναι αυτό που με απασχολεί. Την έλλειψη ισορροπίας και σταθερότητας ξεκίνησα να παρατηρώ και το πώς αυτή, από κάποιο σημείο και μετά, προκαλεί νευρωτικές αντιδράσεις στους ανθρώπους.

Ως μη-ειδική της ψυχικής υγείας, δεν μπορώ να oρίσω τη νεύρωση. Είναι όμως κάτι που διαπιστώνω ή αισθάνομαι, ως παρατηρητικός άνθρωπος. Και εάν μπορεί να μου επιτραπεί μια μικρή πρόγνωση, φοβάμαι ότι οδηγεί σε επικίνδυνη συμπεριφορά, τόσο για τους ίδιους τους νευρωτικούς, όσο και για τους οικείους τους.

Publicités

À propos de espοir - надежда - Hoffnung - speranza

надежда - 100% durchschaut - Vous m’avez pris pour une des votre! Voir tous les articles par espοir - надежда - Hoffnung - speranza

Qqchose a declarer?

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s