μην είναι οι κάμποι, μην είναι τα ψηλά βουνά;

Γνώρισα κάποιον που, πάνω στην κουβέντα, θέλησε να μου περιγράψει [« συστήσει »] τους ομοεθνείς του. Στο τέλος, με ρώτησε « πες μου και για σας, πώς είσαστε; »

Δεν θυμάμαι εάν με έχουν ξαναρωτήσει έτσι γενικά, πάνω σε μία φιλική κουβέντα, να περιγράψω τους έλληνες. Ίσως πολύ παλιά. Δεν ήξερα ούτε από πού να ξεκινήσω, ούτε τί να πω. Χρειάστηκε λίγη σκέψη και βεβαίως, δεν είναι με κανένα τρόπο πλήρης η περιγραφή. Είναι μόνο μία αρχή. Ξεκίνησα παίρνοντας λαβή από όσα είχα ακούσει, δηλαδή απαντώντας & συγκρίνοντας σε μεγάλο βαθμό.

Να σημειώσω επίσης ότι δεν ήταν « απολογητικός » ο λόγος μου, για όποιον θεωρήσει κάτι τέτοιο. Περισσότερο ήταν μία προσπάθεια εξήγησης του τί συμβαίνει και πώς φτάσαμε ως εδώ, με όσο περισσότερο ουδέτερο τρόπο και χωρίς να το χρωματίσω πολιτικά ή να μπω σε λεπτομέρειες. Αυτό έγινε αναπόφευκτα σε επόμενο στάδιο της κουβέντας.

Στο περίπου, είπα αυτά:

Στο κομμάτι της θρησκείας, κάνεις λάθος όταν λες ότι είμαστε συντηρητικοί. Νομίζω πως δεν είναι περισσότεροι από 10% αυτοί που ενδιαφέρονται και τηρούν κάποιο είδος των θρησκευτικών επιταγών. Οι υπόλοιποι είτε είναι συνειδητά άθεοι, είτε είναι μόνο κατ’ όνομα χριστιανοί, χωρίς να επηρεάζει αυτό με κανένα τρόπο τις επιλογές που κάνουν στην καθημερινότητά τους.

Δεν είμαστε ομογενής λαός. Υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των νησιών και της ενδοχώρας αλλά κυρίως, των μεγάλων αστικών κέντρων, όπου ζουν 6 εκατομμύρια, και της επαρχίας. Συνεπώς, ό,τι ισχύει για τους μεν, μπορεί να μην ισχύει καθόλου για τους δε.

Φερ’ειπείν, εάν μένεις σε κάποιο μικρό νησί ή άλλο δύσβατο μέρος της χώρας, πρέπει να μάθεις να τα φέρνεις βόλτα μόνος σου, ακόμα και για ένα μήνα, χωρίς επικοινωνία με τον έξω κόσμο. Αυτό από μόνο του δημιουργεί διαφορετικό είδος ζωής, συγκριτικά με τα αστικά κέντρα.

Στα αστικά κέντρα έχουν συρεύσει πολλοί μετανάστες απ’ όλο τον κόσμο, σε αναζήτηση επιβίωσης, καθώς η Δύση έχει κάνει τις δικές τους χώρες αβίωτες. Τις καλές εποχές αυτό γινόταν ανεκτό, αλλά τώρα με τα οικονομικά προβλήματα (οι επιπτώσεις των οποίων έχουν μεγιστοποιηθεί εξαιτίας των ανεπαρκειών μας και της απληστείας μας), οι μετανάστες έγιναν στόχος των φασιστών και των νεοναζί. Είναι τα εύκολα θύματα των διεφθαρμένων πολιτικών μας και όποιου άλλου ψάχνει τρόπο για να μην κάνει την αυτοκριτική του.

Οι επαρχιώτες στην Ελλάδα, αρέσκονται ιδιαίτερα να ανακατεύονται στη ζωή των άλλων. Θέλουν να ξέρουν τα πάντα για σένα. Αντιθέτως στις πόλεις σε φοβούνται λίγο και δεν θέλουν να σε ξέρουν. Κάποιοι προσπαθούν να το αλλάξουν, να οικοδομήσουν πάλι ένα αίσθημα « κοινότητας », αλλά αμφιβάλλω πολύ ότι θα το καταφέρουν.

Πολλοί επιλέγουν να μνημονεύουν συχνά το « ένδοξο παρελθόν » μας και πώς « δεν μας αφήνουν να μεγαλουργήσουμε » επειδή αυτό τους δίνει ένα είδος υπερηφάνειας και αυτοεκτίμησης. Είναι θλιβερό. Φυσικά, είναι δύσκολο πράγμα να είσαι αυστηρός και δίκαιος κριτής του εαυτού σου, χρειάζεται μεγάλες δόσεις ειλικρίνειας και αντοχές, επειδή η αλήθεια, πληγώνει.

Συχνά χρησιμοποιούμε τη φράση [και τη συμπεριφορά] « Ξέρεις ποιος είμαι εγώ, ρε; ». Είναι ενδεικτική του πόσο μεγάλη γνώμη έχουμε για τον εαυτό μας και ποιος είναι ο βαθύτερος, αδήλωτος στόχος μας: να διακριθούμε, σε ατομικό επίπεδο. Αυτό με τη σειρά του, φανερώνει ότι οι πρωταρχικοί μας στόχοι βασίζονται στην ατομική διάκριση, κάτι που ενδεχομένως εξηγεί γιατί έχει καταρεύσει έτσι η κοινωνία.

Η οικονομική κατάρρευση, δεν είναι το μεγαλύτερο των προβλημάτων μας: το χειρότερο είναι η ηθική και κοινωνική μας κατάρρευση, οι οποίες συντελούνται εδώ και δεκαετίες.

À propos de espοir - надежда - Hoffnung - speranza

надежда - 100% durchschaut - Vous m’avez pris pour une des votre! Voir tous les articles par espοir - надежда - Hoffnung - speranza

Qqchose a declarer?

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s