ψιτ, κινέζε!

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε, γνώρισα έναν πολύ ενδιαφέροντα και πολυταξιδεμένο τύπο, ο οποίος μελετά ορισμένες φυλές σε όλο τον κόσμο (ως ερευνητής).

Ήταν αναπόφευκτο να αρχίσει τις διηγήσεις από διάφορα ταξίδια και διάφορες καταστάσεις. Ήθελα πολύ να τα ακούσω, κάθε πρόταση ήταν και καινούρια πληροφορία. Κάθε περίπτωση, αξίζει και μία ανάρτηση στο Οξύ από μόνη της.

Χώρια οι υπέροχες αρχέτυπες φωτογραφίες που είχε στο κινητό του. Σαν το προσωπικό μου National Geographic ήταν εκείνο το βράδυ. Δεν πίστευα στα μάτια μου.

Περιττό να σας πω, επί 5,5 ώρες μιλούσαμε αδιάλειπτα και όχι, δεν ήταν εξαιτίας του αλκοόλ. Έχω μήνες ίσως να μιλήσω τόσο πολύ και τόσο έντονα. Και μάλιστα, να μην αφορά την πολιτική ή τα οικονομικά της Ελλάδας, τα οποία υποσχεθήκαμε στην αρχή της συνάντησης να μην θίξουμε για να μην περιοριστεί σε αυτά η συζήτηση όλο το υπόλοιπο βράδυ.

[Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, αυτό το βιώνω τακτικά πλέον με τους ανθρώπους που συναντώ.]

Ξεκινήσαμε με αφορμή την περιγραφή της οικογένειας. Είχα την ψευδαίσθηση πως η οικογένεια είναι βασική έννοια, άρα και η ορολογία της θα ήταν αντίστοιχη, ανά τον πλανήτη. Και όμως δεν είναι. Το μοντέλο της οικογένειας-πυρήνα είναι δυτικό. Κάθε φυλή της υφηλίου έχει διαφορετικά έθιμα ως προς την οικογένεια.

Ενδεικτικά παραδείγματα είναι: το να αναλαμβάνουν τη φροντίδα και επαγγελματική αποκατάσταση των παιδιών όχι οι γονείς, αλλά οι θείοι, το να παντρεύονται περισσότερα μέλη δύο οικογενειών μεταξύ τους ενδυναμώνοντας έτσι τους δεσμούς των « σογιών », το να μην υπάρχει καμία τελετή γάμου και διαζυγίου παρά να βασίζεται στο λόγο των δύο ατόμων (με αποτέλεσμα τρελούς ρυθμούς διαζυγίων) κ.ο.κ.

Μερικά από τα συμπεράσματά του, είχαν σχέση με την παγκοσμιοποίηση (ή μη). Ότι, για παράδειγμα, βλέπεις Ταϊλανδέζικο εστιατόριο σε μία χώρα της Δυτικής Αφρικής και απορείς. Ότι μία πόλη 700.000 κατοίκων στη Βραζιλία θεωρείται « χωριό » και δεν διαθέτει κανένα κέντρο διασκέδασης. Ότι ακόμα υπάρχουν αφρικανικές περιοχές όπου όλους τους λευκούς τους φωνάζουν « Ε, Κινέζε! » επειδή μόνο η Κίνα έχει σοβαρή παρουσία. Ή πως συναντάς έναν βοσκό στη Νότια Αφρική που δεν έχει ακούσει ποτέ για την Αμερική και δεν γνωρίζει καμία χώρα εκεί. Συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Μιλήσαμε και για μία σοσιαλιστική οικονομία μίας μικρής Αιθιοπικής φυλής, όπου η συσσώρευση πλούτου θεωρείται ασύμβατη με τις αρχές τους. Μάλιστα, η λέξη που έχουν για το αθέμιτο εμπόριο, είναι ακριβώς η ίδια λέξη για εκείνον που εγκαταλείπει τους συντρόφους του την ώρα της μάχης και λιποτακτεί. Αυτό κι αν είναι ενδεικτικό του πώς θα αντιμετώπιζαν τις τράπεζες!

Είχα μεγάλη περιέργια να μάθω περισσότερα για τις σωματικές αλλαγές [body modification] στις οποίες επιδίδονται ορισμένες φυλές και τα πρότυπα ομορφιάς τους. Κι αν πω ότι πρόλαβα να τα ρωτήσω όλα, θα είναι ανακριβές. Τί να πρωτορωτήσεις σε μια τέτοια συνάντηση;

Αλλά το πιο αστείο όλων, αυτό το οποίο με έκανε να ξεκινήσω αυτή την ανάρτηση, έχει σχέση με τις γυναίκες σε πολλές φυλές της κεντρικής Αφρικής και τα διάφορα « αξεσουάρ » που φοράνε: σκουλαρίκια, χάντρες στα μαλλιά τους, βραχιόλια, κάτι « πιάτα » που βάζουν όταν τρυπάνε το κάτω χείλος τους για να « ξεχειλώνει », κάτι κολλάρα για να μεγαλώνουν το λαιμό τους και διάφορα τέτοια.

Δεν θα μου περνούσε ποτέ από το μυαλό ότι όλα αυτά είναι « made in China ».

Publicités

À propos de espοir - надежда - Hoffnung - speranza

надежда - 100% durchschaut - Vous m’avez pris pour une des votre! Voir tous les articles par espοir - надежда - Hoffnung - speranza

Qqchose a declarer?

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s