JA’s speech

Περί τίνος πρόκειται: ο @ioerror [κατά κόσμον Jacob Appelbaum] είπε τα παρακάτω στο Twitter, το Σάββατο 18 Αυγούστου 2012. Δεν είναι « ομιλία » με την αυστηρή έννοια, αλλά εάν προσθέσεις τα τουίτς, είναι ένα κείμενο που αξίζει να διαβαστεί. Αφορά τον Τζούλιαν Ασάνζ, τον Μπράντλεϊ Μάνινγκ, τον Ντάνιελ Έλσμπεργκ και γενικότερα, το τί πρέπει να κάνει ο καθένας μας.

Ξεκινάω με τη μετάφραση [της υποφαινόμενης] και στο τέλος παραθέτω το αρχικό κείμενο. Οι παρενθέσεις δεν υπάρχουν στο πρωτότυπο, είναι βοηθητικές – επεξηγηματικές του νοήματος. Κάθε παράγραφος ήταν και ένα διαφορετικό τουίτ (140 χαρακτήρες) με σχεδόν αυτόνομο νόημα. Δεν θα προσπαθήσω να τα ενώσω.

Πηγή του αγγλικού κειμένου: http://pastebin.com/f2DZhPvp

Ένα από τα πράγματα που εμπνέεουν περισσότερο σχετικά με τον Τζούλιαν είναι πως γνώριζε τους κινδύνους και έδρασε προς όφελος ολόκληρης της *ανθρωπότητας*. #wikileaks

Οι πράξεις του Julian δεν εδράζονται στον εγωισμό ή τη μεγαλομανία – βασίζονται στις αρχές της οικουμενικής δικαιοσύνης που φέρνει η εξιστόρηση της αλήθειας.

Η προθυμία (απόφαση) του Julian να λάβει δημοσίως θέση απορρίπτεται ως « μη-απαραίτητη » από ανθρώπους που, δεν μας έχουν ακόμα καταδείξει πώς θα δούλευε (καλύτερα) η ανωνυμία.

Ούτε ο Daniel Ellsberg είναι εγωιστής – θα μπορούσε να είχε διαρεύσει τα έγγραφα του Πενταγώνου ανώνυμα, μα (αντιθέτως) προτίμησε να λάβει (επώνυμα) θέση, για αλλαγή.

Κάθε άνθρωπος που, εμπνέεται από το δημόσιο θάρρος των Julian Assange / Daniel Ellsberg εμπνέει τους άλλους να δράσουν, έστω ανώνυμα, εάν όχι δημόσια.

Δεν πρέπει να δημιουργούμε ινδάλματα για λατρεία, αλλά δεν πρέπει να αρνούμαστε και τη σημασία εκείνων που αναλαμβάνουν το ρίσκο, απλά επειδή γνωρίζουμε το όνομά τους, ή την ιστορία τους.

Ούτε και πρέπει να επιτιμούμε τις θετικές δράσεις των ανθρώπων απλά επειδή, όπως όλοι οι άνθρωποι, δεν είναι τέλειοι, έχουν ελαττώματα ή κάνουν σφάλματα.

O Nelson Mandela είναι ένα καλό παράδειγμα ανθρώπου ο οποίος, ενώ δεν ήταν αψεγάδιστος, κατάφερε μεγάλη αλλαγή, άξια επαίνων, ενώ διατήρησε έναν υγιή εγωισμό / μία (προσωπική) ταυτότητα.

Πολλοί σπουδαίοι άνθρωποι που εργάζονται υπέρ της δικαιοσύνης δεν είναι τέλειοι κι έτσι, ο κόσμος ξεχνάει εύκολα τις επιθέσεις και τη λάσπη που δέχονται στον αγώνα τους.

Διαλέξτε (δείτε) κάποιον που εργάζεται για κοινωνική δικαιοσύνη, ενάντια στους άδικους πολέμους, ενάντια στις καταπιεστικές δυνάμεις σχεδόν κάθε είδους – δέχονται (όλοι) ανηλεείς επιθέσεις.

Αυτές οι επιθέσεις, ακόμα κι αν φέρουν ένα ψήγμα αλήθειας, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την δυσφήμηση των θετικών στόχων και των αποτελεσμάτων αυτών των αγώνων.

Υπογραμμίστε (αναλογιστείτε) πως, ορισμένοι εκ των θεμελιωτών των ΗΠΑ ήταν ρατσιστές, και ότι είχαν δίκιο στον αγώνα τους ενάντια στη Βρετανική τυραννία – πρέπει να τον συνεχίσουμε.

Ο Nelson Mandela χρησιμοποίησε τακτικές τις οποίες μπορούμε να βελτιώσουμε, το ίδιο έκαναν και οι επαναστατικές δυνάμεις των ΗΠΑ ενάντια στο Ηνωμένο Βασίλειο – (όμως) το #wikileaks ποτέ δεν έκανε χρήση βίας.

Το γεγονός ότι το #wikileaks κατάφερε να έχει τέτοια απήχηση οικοδομώντας πάνω στα μαθήματα από προηγούμενους αγώνες, είναι ακριβώς ο λόγος που δέχεται τόσες επιθέσεις.

Χωρίς ούτε μία σφαίρα (ούτε έναν πυροβολισμό), το #wikileaks έκρινε την έκβαση εκλογών, εξέθεσε δολοφονίες, έδειξε τη μαζική διαφθορά – αποκάλυψε και κατέστησε εφικτές δράσεις.

Το #wikileaks θα ήταν ασήμαντο χωρίς τον Julian Assange και όσους έχουν αναμειχθεί και διακινδύνεψαν εν γνώσει τους, για έναν καλύτερο κόσμο.

Ακόμα κι αν προσωπικά αντιπαθείτε τον Julian, δεν πρέπει να τον αφήσουμε ξεκρέμαστο. Η ανθρωπότητα επωφελείται από τη δουλειά του #wikileaks. Εκείνος, δεν σας άφησε ξεκρέμαστους, σας βοήθησε.

Ορισμένοι λένε πως το #wikileaks δεν τον έχει ανάγκη και πως (ο Τζούλιαν) αποτελεί κίνδυνο για το #wikileaks αλλά αυτό, είναι ακριβώς ένα λάθος μάθημα. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις ανάγκες του.

Όταν μίλησα στο HOPE, στη θέση του Julian, χρησιμοποίησα τα λόγια του Solzhenitsyn « Και η μόνη σωτηρία της ανθρωπότητας έγκειται στο να αποφασίσει ο καθένας ότι τον αφορούν τα πάντα ».

Solzhenitsyn (συνέχεια): « στο να είναι ζωτικής σημασίας και να απασχολεί τους Ανατολικούς το τί σκέφτονται στη Δύση, »

Solzhenitsyn (συνέχεια): « και στο να είναι ζωτικής σημασίας και να απασχολεί τους Δυτικούς το τί συμβαίνει στην Ανατολή. »

Αυτό πέτυχαν το #wikileaks και ο Julian Assange – κατέστησαν εφικτό για μας αυτό που ήλπιζε να συμβεί ο Aleksandr Solzhenitsyn.

Γνωρίζουμε πλέον σχεδόν με ακρίβεια πόσους ανθρώπους έχει δολοφονήσει το Κράτος, με τα χέρια του – όταν (παρόλο που το Κράτος) αρνείται να αναλάβει την ευθύνη για τον πόλεμο και τα ψεύδη.

Γνωρίζουμε πλέον τις τακτικές της διαφθοράς από την Κένυα ως το Ιράκ, από τη Λιβύη και την Τυνησία – από τη Δύση, την Ανατολή, και τον Παγκόσμιο Νότο.

Η δράση του Julian με το #wikileaks δεν ήταν για (δεν είχε στόχο) να καταλήξει νεκρός ή εξόριστος ή διάσημος – οι πράξεις του δημιούργησαν την ευκαιρία για να μπορέσουμε όλοι εμείς να αναλάβουμε δράσεις.

Όταν μίλησε ο Howard Zinn για τη Δημοκρατία, κατέδειξε ότι είναι κάτι περισσότερο από την απλή ψηφοφορία (στις εκλογές): είναι γνώση, κουλτούρα, διάλογος, υπευθυνότητα.

Όταν μιλάει ο Julian για τη Δημοκρατία, αναλαμβάνει δράση που καθιστά εφικτή τη γνώση, την κουλοτύρα, καλλιεργεί το διάλογο, δημιουργεί λεωφόρους για υπευθυνότητα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Julian έχει λάβει μέτρα για τον αγώνα ενάντια  στον υφέρποντα απολυταρχισμό που πηγάζει από κάθε εκμεταλλεύσιμη κυβερνητική δομή.

Στη « Δύση » αναφερόμαστε σε διαφωνούντες και ακτιβιστές, όπως εκείνους στο Μπαχρέην, χωρίς θέμα (χωρίς πρόβλημα) – ακόμα και το Στέητ Ντηπάρτμεντ τους υπερασπίζεται.

Δεν πρέπει (όμως) να ξεχνάμε πως ο καταπιεζόμενος λαός του Μπαχρέην αξίζει ελευθερία, όχι επειδή βρίσκονται στο Μπαχρέην, αλλά επειδή είναι ζωντανοί και έχουν τις αισθήσεις τους (επειδή είναι άνθρωποι).

Σε ολόκληρο τον κόσμο, ο Julian και πολλοί άλλοι έχουν καταστήσει εφικτό και έχουν συνδέσει αγώνες με αποδείξεις (τεκμήρια), σχετικά με όσα συχνά γνώριζαν αλλά δεν μπορούσαν να αποδείξουν.

Το επόμενο πράγμα που θα δημιουργήσουμε πρέπει να πηγάζει από όλους εμάς που δεν χαραμίζουμε τη γενιά μας. Χωρίς (να γινόμαστε) « μάρτυρες » και χωρίς να « χάνουμε » τους εαυτούς μας (σαν χαμένα κορμιά) ώστε να (μπορεί να) μας συνθλίψει το Κράτος.

Πρέπει να θυμόμαστε πως το Κράτος (πάντα) θα ψεύδεται – κάθε κράτος που έχει αναμειχθεί στο κυνήγι του Julian έχει πει ψέμματα στο λαό του. Είναι δομικό το θέμα.

Η δομή των σύγχρονων κυβερνήσεων, παίρνει κατά τα άλλα καλούς ανθρώπους και τους βάζει σε απίθανες καταστάσεις. Είναι ένας κύκλος ανατροφοδότησης (feedback loop) που μπορούμε να ανατάξουμε.

Η δομή αυτών των κυβερνήσεων αποτελεί βελτίωση από τα προηγούμενα (πολιτεύματα) αλλά πρέπει να βελτιώσουμε τη (σημερινή) δομή, για να βελτιωθούν και τα αποτελέσματα.

Πολλές από τις σύγχρονες κυβερνήσεις, εν μέρει εξαιτίας της κλίμακας (εκπροσώπηση εκατοντάδων εκατομμυρίων πολιτών), έχουν απωλέσει την πίστη των ανθρώπων ότι κάνουν το σωστό, εκπροσωπώντας μας.

Πρέπει να θυμίσουμε σε όλους αυτούς τους ανθρώπους σε αυτές τις δομές, ότι η δικαιοσύνη δεν φαίνεται (δεν εφαρμόζεται) για άτομα στη θέση του Julian.

Πώς θα το πράξουμε; Πώς θα μεταδώσουμε αυτούς τους στόχους; Πώς θα μεταδώσουμε τα κοινά μας σημεία ενότητας και τους στόχους μας για δικαιοσύνη;

Θα το κάνουμε με δράσεις. Μεμονωμένες δράσεις και δράσεις που γίνονται συλλογικά, ως από ένα πλήθος, στην επιδίωξη αυτών των σημείων της ενότητας, αυτών των στόχων.

Πρέπει να αρχίσουμε γνωστοποιώντας σε κάθε άτομο σε θέση ισχύος πως ό,τι συμβεί στον Julian, πιστεύουμε πως θα συμβεί σε *όλους* μας, κάποτε.

Αυτό που επίσης πρέπει να εντυπώσουμε στα μυαλά τους είναι πως εάν συμβεί αυτό που υποπτευόμαστε στον Julian, θα συμβεί (κάτι ανάλογο) πρώτα σε εκείνους, πριν συμβεί σε εμάς.

Πρέπει να βρούμε τα ονόματα & τους βαθμούς (τις θέσεις) όλων εκείνων που φέρουν την ευθύνη & να μην τους τη χαρίσουμε. Να τους μυνήσουμε, να τους κλείσουμε τις πόρτες, να τυπώσουμε φυλλάδια.

Πρέπει να βρούμε όσους γνωρίζουν, όσους γνώριζαν & σιωπούν – από τις δολοφονίες με τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη (drone) μέχρι το κυνήγι ενάντια στον Julian Assange – πρέπει να λογοδοτήσουν.

Έχω (προσωπικά) κρατηθεί από το στρατό των ΗΠΑ/ICE/DHS σε αμερικανικό έδαφος – μου αρνήθηκαν δικηγόρο, κατέσχεσαν την περιουσία μου, απείλησαν τη ζωή μου – αυτόν τον κόσμο θέλουμε;

Αυτές οι πράξεις δεν εκπροσωπούν την πρόοδο προς τη Δικαιοσύνη, όταν η αστυνομία έχει νομική κάλυψη για να ψεύδεται – όταν ο στρατός δεν έχει περιορισμούς.

Αυτά τα ζητήματα είναι χειροπιαστά παραδείγματα τυραννίας, αδικίας, συστημάτων (πολιτεύματος) που είναι ελαττωματικά στη δομή τους.

Για αυτά τα ίδια συστήματα προσπάθησε το #wikileaks να μας ενημερώσει. Δεν πρέπει να χαραμίσουμε αυτή την ευκαιρία και δεν πρέπει να αφήσουμε τον κόσμο να χαραμίσει τον Julian!

Κάθε άνθρωπος τον οποίο αφορά το Grand Jury που διεξάγεται στις ΗΠΑ πρέπει να μιλήσει για τις δικές του εμπειρίες – δεν μπορούμε να αφήνουμε τον κόσμο να ισχυρίζεται ότι αυτά δεν συμβαίνουν.

Κάθε άνθρωπος που μπορεί να το πράξει, ας αντιταχθεί στο NDAA section 1021 – όχι στην επ αόριστον κράτηση χωρίς δίκη, πουθενά και ποτέ.

Πρέπει να μιλήσουμε, να μιλήσουμε δυνατά,  πρέπει να γράφουμε επιστολές όταν βλέπουμε τυπωμένα ψέμματα στους New York Times ή την Washington Post.

Δεν πρέπει να μας συνθλίψει ο φόβος ή ο φόβος αντιποίνων – πρέπει να αρνηθούμε να μας φιμώσουν και να εκθέσουμε όσους μας πιέζουν ή προσπαθούν να μας βλάψουν.

Όταν οι άνθρωποι λένε πως ο Julian είναι παρανοϊκός χωρίς λόγο – πρέπει να τους δείξουμε ότι οι ΗΠΑ δεν τηρούν ούτε τους δικούς τους νόμους, τους δικούς μας νόμους, όταν τον κυνηγούν.

Τα επόμενα χρόνια, εάν δεν διορθώσουμε τα δομικά μας προβλήματα, θα υπάρχει η τεχνολογία για πλήρη απολυταρχία – αυτό θα μας περιμένει.

Η σιωπή δεν θα μας προστατέψει – μόνο το να σταθούμε δυνατοί και να σταθούμε ενωμένοι, παρά τις αμφιβολίες μας – ενάντια στην αδικία, κάθε αδικία.

Στείλτε μία επιστολή με τη γνώμη σας στην περίπτωση Jewel ενάντια NSA, για να πολεμήσετε την τυραννία των « γενικών » ενταλμάτων. Στείλτε μία επιστολή για την περίπτωση ενάντια στο (NDAA) sect 1021.

Στείλτε ένα FOIA για οτιδήποτε και για τα πάντα – δημιουργήστε φασαρία με την αλήθεια – αναγκάστε τους μπάσταρδους να λογοδοτήσουν για την κατάχρηση της εξουσίας μας εναντίον μας.

Εάν είστε στο Λονδίνο, τώρα είναι η στιγμή να « καταλάβετε » την πρεσβεία του Εκουαδόρ – να γίνετε τα μάτια του κόσμου, ενάντια στην τυραννία του Ην.Βασιλείου.

Για κάθε άνθρωπο σαν τον Julian ή τον Bradly Manning, υπάρχουν δεκάδες τα ονόματα των οποίων δεν γνωρίζουμε – πρέπει να τους υποστηρίξουμε όλους στον αγώνα τους.

Μην απελπίζεστε επειδή δεν μπορούμε να κερδίσουμε κάθε αγώνα, δεν πρέπει να μας αποκαρδιώνει αυτό. Η ηθική δράση είναι σωστή ακόμα κι όταν απουσιάζει η πιθανότητα να νικήσεις.

Μην απελπίζεστε επειδή ορισμένοι είναι δειλοί, δείξτε τους ότι τους καλωσορίζουμε εάν αλλάξουν γνώμη και τους υποστηρίζουμε στον αγώνα τους, όταν είναι έτοιμοι (να αγωνιστούν).

Αυτή η γενιά μπορεί να ξεπεράσει την απάθεια και τις αποτυχίες των τελευταίων δεκαετιών. Απορρίπτουμε την έννοια ότι το Κράτος είναι τέλειο ή ειλικρινές.

Η μοίρα του Julian Assange είναι στα χέρια μας, τώρα είναι η στιγμή για δράση! Αδράξτε την πριν είναι πολύ αργά για εκείνον και πολύ αργά για όλους εμάς.

Το πρωτότυπο κείμενο:

 1. @ioerror (Jacob Appelbaum) gave this speech on Twitter on August 18th 2012. It is part reminder, part plea and part instruction manual for freedom fighters everywhere.
 2. =========================================================================================================
 3. One of the most inspiring things about Julian is that he knew the risks & took action for the benefit of all *humanity* #wikileaks
 4. Julian’s actions are not based in egoism or megalomania – they are based on principles of universal justice brought through truth telling.
 5. Julian’s willingness to take a stand in public is dismissed as « not required » by people who have yet to show anonymity alone could work.
 6. Daniel Ellsberg is not an egotistical guy either – he could have leaked the Pentagon Papers anonymously & wanted to take a stand for change
 7. Every person inspired by JA/DE’s courage in public leads others to be inspired to at least take action anonymously, if not publicly.
 8. We must not create idols for worship but we must not denigrate those who make or take risks merely because we know their name or story.
 9. Nor should we discredit the positive actions of people, merely because they, like all people, are imperfect, flawed or sometimes wrong.
 10. Nelson Mandela is a great example of a guy who, while imperfect, brought about great change worthy of praise, while having a healthy ego/id.
 11. So many great people, working for justice are imperfect and so easily people forget the smears & attacks they faced in their struggle.
 12. Pick someone working for social justice, against unjust wars, against oppressive forces of almost any kind – they are attacked mercilessly.
 13. These attacks, even if there is a shred of truth to them, must not be used to discredit the positive goals & results of such struggles.
 14. Point out that some founding fathers of the US were racists and that they were right to fight against British tyranny – we must carry it on
 15. Nelson Mandela used tactics that we can improve on, as did the US revolutionary forces against the UK – #wikileaks has never used violence
 16. The fact that #wikileaks has managed to make such an impact by building on the lessons of past struggles is precisely why so many attack it.
 17. Without a single bullet, #wikileaks has turned elections, exposed murders, shown massive corruptions – it has uncovered and enabled action.
 18. #wikileaks would have never have mattered without Julian Assange and everyone involved, taking these risks knowingly for a better world.
 19. Even if you personally dislike Julian, we must not let him hang. Humanity benefits from #wikileaks work. He hasn’t hung you, he has helped.
 20. Some say #wikileaks doesn’t need him and that he’s a risk to #wikileaks but that is exactly the wrong lesson. We cannot disregard his needs.
 21. When I spoke at HOPE in Julian’s place, I quoted Solzhenitsyn « And mankind’s sole salvation lies in everyone making everything his business »
 22. Solzhenitsyn (continued): « in the people of the East being vitally concerned with what is thought in the West, »
 23. Solzhenitsyn (continued): « the people of the West vitally concerned with what goes on in the East. »
 24. This is what #wikileaks and Julian Assange have done – they have made it possible for us to do exactly as Aleksandr Solzhenitsyn hoped.
 25. We now know almost exactly how many people the State has killed by their own hands – when it refuses to be accountable for war and lies.
 26. We now know the tactics of corruption from Kenya to Iraq. from Libya and Tunisia – from the West, the East, & the Global South.
 27. Julian’s action with #wikileaks was not to end up dead or exiled or famous – his actions create opportunity for all of us to take action.
 28. When Howard Zinn talked about Democracy, he showed that it is more than simple voting, it is knowledge, culture, discussions, accountability
 29. When Julian talks about Democracy, he takes action to enable knowledge, culture, to foster discussions, to create avenues for accountability
 30. We must not forget that Julian has taken steps to fight against the creeping authoritarianism that come from any exploitable govt structure.
 31. In the « West » we speak of dissidents and activists, such as those in Bahrain without issue – the State department even speaks out for them.
 32. We must not forget that the people oppressed in Bahrain deserve freedom not because they’re in Bahrain but because they are alive & feeling
 33. All across the world, Julian and many others have enabled and connected struggles to evidence for what they often knew but could not prove.
 34. What is created next must come from the all of us not wasting our generation. No martyrs and no losing ourselves to be crushed by the State.
 35. We must remember that the State will lie to us – each state involved in hunting Julian has lied to its people. This is a structural issue.
 36. The structure of modern governments takes otherwise good people and puts them into impossible situations. A feedback loop we can reset.
 37. The structure of these governments was an improvement on what came before but we must improve the structure to improve the outcomes.
 38. Many of the modern governments, partially as a result of scale, have lost people’s faith in doing the right thing, in representing us.
 39. We must remind everyone one of those people in those structures that justice does not merely appear for people in Julian’s place.
 40. How will we do this? How will communicate these goals? How will we communicate our shared points of unity and our goals of justice?
 41. We will do this with actions. Individual actions and actions taken together as a whole, in the pursuit of those points of unity, those goals
 42. We must start by letting everyone in a position of power know: what happens to Julian, we believe it will happen to *all* of us eventually.
 43. What we must also impress on their minds is that if it happens to Julian as suspected, it will happen to them before it happens to all of us
 44. We must find the names and ranks of all of responsible and refuse to let them off the hook. File lawsuits, block doors, print leaflets.
 45. We must find those who know, who knew and are silent – from drone assassination to hunting Julian Assange – they must be held to account.
 46. I have been held by the US Army/ICE/DHS on US soil – denied a lawyer, my property taken, my life threatened – is this the world we want?
 47. These things do not represent progress towards justice, when police are legally protected about lying – when the military has no limits.
 48. These issues are concrete examples of tyranny, of injustice, of systems that are structurally flawed.
 49. These very systems that #wikileaks has sought to inform us about; we must not waste this chance and we must not let the world waste Julian!
 50. Every single person impacted by the US Grand Jury should speak out about their experiences – we cannot let people say it isn’t happening.
 51. Every single person who can take a stand against the NDAA section 1021 – no indefinite detention without a trial anywhere, ever.
 52. We must speak out, we must speak loudly, we must write in when we see lies printed by the New York Times or the Washington Post.
 53. We must not be crushed by fear or of fear of reprisal – we must refuse to be silenced and expose those who pressure and try to harm us.
 54. When people say that Julian is unreasonably paranoid – we must show them that the US is breaking its own rules, our rules, to pursuit him.
 55. In the next few years, if we do not fix our structural problems, we will have the technology for total totalitarianism – just waiting for us
 56. Silence will not protect us – only standing strong and standing together, despite our own misgivings – against injustice, any injustice.
 57. File an amicus brief in Jewel vs NSA to fight against the tyranny of general warrants. File an amicus brief in the case against sect 1021.
 58. File a FOIA for anything and everything – create trouble with the truth – hold the bastards accountable for misusing our power against us.
 59. If you’re in London, now is the time for you to occupy the embassy of Ecuador – be eyes for the world, against the tyranny of the UK.
 60. For every person like Julian or Bradly Manning, there are dozens whose names we do not know – we must support all of them in their struggle.
 61. Do not despair that we can’t win every struggle, we must not be discouraged. The moral action is right even absent a chance of winning.
 62. Do not despair that some are cowards; show them they are welcome to change their minds and support them in the struggle when they’re ready
 63. This generation can overcome the apathy and the failures of the last few decades. We reject the notion that the State is perfect or honest.
 64. Julian Assange’s fate is in our hands; now is the time for action! Take it before it is too late for him and too late for the rest of us.
Publicités

À propos de espοir - надежда - Hoffnung - speranza

надежда - 100% durchschaut - Vous m’avez pris pour une des votre! Voir tous les articles par espοir - надежда - Hoffnung - speranza

Qqchose a declarer?

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s