ΕΛΑΣ και ΜΜΕ, το ίδιο μαγαζάκι

Τίτλος φωτογραφίας: « για να μην ξεχνιόμαστε ». Διότι δεν υπάρχει περιγραφικότερη εικόνα για το πολιτικό σκηνικό σήμερα. Συνέπεια του οποίου είναι το τί κάνει η ΕΛΑΣ. Από αυτούς παίρνουν εντολές και κατευθυντήριες γραμμές, άλλωστε.

Όλα αυτά, δεν είναι καθόλου ασύνδετα με τον τρόπο που τα παρουσιάζουν τα κυρίαρχα ΜΜΕ, όπως σωστά καταλάβατε. Και καθόλου άσχετα [για ακόμα μία φορά] με το πόσο « ενοχλητικά » είναι τα ανεξάρτητα μέσα / κανάλια επικοινωνίας και διάχυσης της πληροφορίας, όπως το Indymedia [δείτε την προηγούμενη ανάρτηση στο Οξύ].

Αναδημοσιεύω από τη « Χελώνα » χωρίς να προσθέσω ούτε κόμμα:

Ο Αμπτουλάχ, η ΕΛ.ΑΣ. και η Καθημερινή

Η Καθημερινή έχει ιδιόμορφο κριτήριο για την αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Αστυνομίας. Γράφει στο προχθεσινό κύριο άρθρο της:

Η εξιχνίαση της πολύκροτης υπόθεσης της Πάρου δείχνει πως η Ελληνική Αστυνομία μπορεί να κάνει άψογα τη δουλειά της με επαγγελματισμό και σύστημα. Και αυτό παρά το γεγονός πως βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με ένα φαινόμενο συνεργασίας μεταξύ ποινικών και τρομοκρατών, το οποίο, μέρα με τη μέρα, γίνεται όλο και πιο επικίνδυνο.

Η ηγεσία του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως δείχνει, πάντως, αποφασιστικότητα και πυγμή στην πάταξη της εγκληματικότητας, της λαθρομετανάστευσης και της τρομοκρατίας, κάτι που έλειπε τόσο κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από την περιώνυμη «περίοδο Παπουτσή». Οι πολίτες το αναγνωρίζουν, καθώς βλέπουν επιτέλους το κράτος να επιβάλλει τον νόμο και την τάξη.

Η Χελώνα δεν θα μπει στις λεπτομέρειες του άρθρου (πχ δεν είναι εξιχνίαση ληστείας μετά φόνου η σύλληψη ενός εκ των τριών φερομένων δραστών ή ακόμη ότι η συνεργασία ποινικών και τρομοκρατών βγήκε απ’ το καπέλο της εφημερίδας ενώ ούτε η ΕΛΑΣ δεν λέει κάτι τέτοιο για την εν λόγω ληστεία). Θα επισημάνει όμως μια είδηση από τις εσωτερικές σελίδες του ίδιου φύλλου, η οποία αμφισβητεί ευθέως την επίσημη θέση της εφημερίδας:

Ο Αμπντουλάχ Α., Ιρακινός μετανάστης, βρέθηκε στις 12 Αυγούστου αιμόφυρτος, στο οδόστρωμα της Εγνατίας Οδού στο ύψος της Ξάνθης, από διερχόμενους οδηγούς και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Εφερε μώλωπες σε όλο του το σώμα και βαρύ κάταγμα στο πόδι. Ο Αμπντουλάχ είχε συλληφθεί στην Αθήνα στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς» και μεταφέρθηκε στην Κομοτηνή για προσωρινή κράτηση στις εγκαταστάσεις της εκεί σχολής της ΕΛ.ΑΣ., με σκοπό να απελαθεί. Κατά τον έλεγχο των εγγράφων του, όμως, διαπιστώθηκε ότι είχε νόμιμη άδεια παραμονής και εργασίας στην Ελλάδα και αφέθηκε ελεύθερος.

Κανονικά εκείνοι που τον οδήγησαν, παράνομα όπως αποδείχθηκε, στην Κομοτηνή θα έπρεπε να τον μεταφέρουν πίσω στον τόπο διαμονής του, στην Αθήνα. Αυτό δεν έγινε και καθώς δεν είχε χρήματα, θέλησε να επιστρέψει με ωτοστόπ στην Αθήνα. Εφτασε έτσι έως την Ξάνθη, αλλά έγινε αντιληπτός από περιφερόμενες ομάδες ροπαλοφόρων μοτοσικλετιστών που, σύμφωνα με τον ίδιο, του επιτέθηκαν και τον ξυλοκόπησαν άγρια. Γλίτωσε τα χειρότερα όταν τη σκηνή αντιλήφθηκαν διερχόμενοι οδηγοί, που τον μετέφεραν ημιλιπόθυμο στο νοσοκομείο Ξάνθης. Οι γιατροί της ορθοπεδικής κλινικής τοποθέτησαν νάρθηκα στο πόδι του και σε μια κίνηση ανθρωπισμού συγκέντρωσαν χρήματα και του πλήρωσαν το εισιτήριο της επιστροφής στην Αθήνα, όπου εργάζεται.

Το ρεπορτάζ συνεχίζει ενημερώνοντας το φιλοθέαμον κοινό για τη δραστηριότητα των ρατσιστικών συμμοριών στην περιοχή της Ξάνθης. Αλλά ας τις αφήσουμε για μια στιγμή  στην άκρη ν’ ακονίζουν τα μαχαίρια τους κι ας κρατήσουμε την αντίφαση ανάμεσα στην ανατριχιαστική, πλην casual, είδηση των εσωτερικών σελίδων και την κραυγαλέα προπαγάνδα του πρωτοσέλιδου.

Προφανώς, για την Καθημερινή αυτά τα μικρά λάθη της ΕΛ.ΑΣ., δηλαδή να μη μπορεί να ξεχωρίσει αν ένας μετανάστης έχει χαρτιά ή όχι προτού τον χώσει στο μπουντρούμι χίλια χιλιόμετρα μακριά απ’ το σπίτι του, είναι μεμονωμένα περιστατικά από αυτά που συμβαίνουν, βρε αδερφέ, στο ελληνικό κράτος και στην καφκική φαντασία. Και δεν πειράζει που με επαγγελματισμό και σύστημα η ΕΛ.ΑΣ. δεν αποζημίωσε τον αδίκως συλληφθέντα, ούτε καν φρόντισε να γυρίσει στο σπίτι του – η φυσική και η πολιτική ηγεσία της είναι απόλυτα ικανοποιητικές, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ποιος νόμος και ποια τάξη επιβλήθηκαν στην υπόθεση του Αμπντουλάχ Α.; Τι περιθώριο του αφέθηκε από τις αστυνομικές αρχές που τον παρακράτησαν παράνομα να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του; Το κλίμα της είδησης, όπως και η πηγή της, που φαίνεται πως είναι οι συνεπείς γιατροί της Ξάνθης, δεν αφήνει περιθώρια για παρεξηγήσεις. Όταν ο Αμπντουλάχ Α. ξαναπερπατήσει μετά την ανάρρωσή του, θα αλλάζει δρόμο δικαίως όποτε βλέπει αστυνομικό ακόμη κι αν έχει όλα τα χαρτιά του, αφού για τις δυνάμεις της αστυνομίας είναι εξ ορισμού ένοχος επειδή υπάρχει κι όχι επειδή παρανόμησε. Αύριο μάλιστα, όταν ο Αμπντουλάχ Α. θα έχει χάσει λόγω της αναγκαστικής λόγω τραυματισμού αργίας τα απαιτούμενα ένσημα για την ανανέωση της άδειας παραμονής, η ΕΛ.ΑΣ. θα ολοκληρώσει την υπεύθυνη εργασία της στα πλαίσια άλλης μιας φάσης του “Ξενίου Διός”. Τέτοιος συντονισμός, τέτοια προβλεπτικότητα της αστυνομίας είναι αξιοθαύμαστα.

Για ξανασκέψου το. Δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ πρωτοσέλιδου και εσωτερικών σελίδων. Η Καθημερινή έχει απόλυτο δίκιο. Μια τέτοια αστυνομία είναι απόλυτα ικανοποιητική, χρήσιμη, ωφέλιμη γι’ αυτούς που την ελέγχουν. Μια αστυνομία που τη φοβάσαι και δεν τη σέβεσαι, που μπορεί να κάνει ό,τι θέλει ατιμώρητα, που τα βρόμικα έργα και οι ημέρες της έρχονται στη δημοσιότητα, όπως σ’ αυτή την υπόθεση, αλλά δεν ιδρώνει το αφτί κανενός υπουργού, κανενός αρχηγού και κανενός εισαγγελέα, ούτε καν των κομμάτων και των οργανώσεων της αριστεράς που άφησαν η υπόθεση να χαθεί στις πίσω σελίδες μιας δεξιάς εφημερίδας με ένδοξο παρελθόν και ακόμη πιο ένδοξο, καθώς φαίνεται, μέλλον.

ΥΓ. Η Χελώνα έχει αρχίσει και μιλάει για την Καθημερινή λες κι είναι πρόσωπο κι όχι εφημερίδα. Ίσως να πάσχει από το Σύνδρομο της Στοκχόλμης.

À propos de espοir - надежда - Hoffnung - speranza


Qqchose a declarer?