σημειολογία

Η παρακάτω εικόνα κυκλοφορεί γενικώς στα social media. Όταν την πρωτοείδα σκέφτικα ότι πρόκειται για μία θλιβερή χρήση του ρήματος « ελπίζω », στην αγγλική [μαύρα γράμματα, στην πλάτη της]. Καλύτερα να ήλπιζες για κάτι θετικό, κοπελιά.

Η διατύπωση φανερώνει ότι *αυτή* δεν έχει ξεπεράσει τον άλλο/την άλλη, όχι το αντίστροφο. Γι’ αυτό και η [υπεραπλουστευτική, υπεργενικόλογη κλπ] υπερκείμενη διευκρινιστική σημείωση [κίτρινη γραμματοσειρά] έχει δίκιο.

Πλέον αυτού, το να βάλεις κάποιον να γράψει κάτι στην πλάτη σου με σκούρο κραγιόν, ακόμα και για να στείλεις ένα μήνυμα, θα έπρεπε να θεωρείται σημάδι συναισθηματικής αστάθειας, ή κάποιας άλλης κατάστασης [δεν γνωρίζω από ψυχοπαθολογική  ορολογία, θα σας γελάσω και δεν το θέλω].

Βεβαίως, η πλειοψηφία θα το διαβάσει και θα το ερμηνεύσει λάθος: περισσότερο συμβατά με την « εικόνα », όχι με το τραγικό μήνυμα. Ότι – και καλά – είναι μία « γαμάτη » και « cool » τύπισσα, η οποία στέλνει δυναμικό μήνυμα κλπ.

Κάπως έτσι γίνεται και με την πολιτική, ακόμα και όταν είναι πιο λεπτά τα νοήματα. Τρως σανό και στο σερβίρουν ως γκουρμέ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, πρόσφατη ομιλία του υποψηφίου αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Paul Ryan (Republican) η οποία ήταν γεμάτη ψευδή στοιχεία, αλλά τα « αμερόληπτα » ΜΜΕ την είδαν ως « σημαντική » [it will make an impact].

Φανταστείτε φερ’ειπείν, να βγει ο Πάγκαλος να πει κάτι εντελώς ανακριβές, ότι ξέρω ‘γω « μαζί τα φάγαμε » και τα αντίστοιχα ελληνικά ΜΜΕ να μεταδώσουν τη δήλωση, ισχυριζόμενα ότι – και καλά – είπε κάτι σημαντικό.

[Oh, wait …]

Το ‘πιασες το νόημα; A, γεια σου!

Publicités

À propos de espοir - надежда - Hoffnung - speranza

надежда - 100% durchschaut - Vous m’avez pris pour une des votre! Voir tous les articles par espοir - надежда - Hoffnung - speranza

Qqchose a declarer?

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s