μικρο-παραβάτες

Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω έναν Ολλανδό αυτές τις μέρες. Συμπαθέστατος, γεμάτος ζωή, μορφωμένος κλπ. Μια χαρά παιδί.

Εκεί που τα λέγαμε, άρχισε να μου εξηγεί γιατί μαζεύει ό,τι αυτοκόλλητο βρει μπροστά του: τον άλλο μήνα θα πάει στις ΗΠΑ, όπου σκοπεύει να αγοράσει έναν υπολογιστή « κι επειδή κανονικά θα έπρεπε να δηλωθεί και να φορολογηθεί ως κάτι που εισάγεται εδώ », θα τον γεμίσει με αυτοκόλλητα για να φαίνεται παλιός και χρησιμοποιημένος.

Δεν ξέρω πώς το λένε στην Ολλανδία αυτό, αλλά στο χωριό μου το λένε μικρο-απάτη, φοροδιαφυγή και άλλα παρόμοια, καθόλου κολακευτικά.

Επίσης, δεν είμαι καθόλου σίγουρη ότι έχει δίκιο στα περί φορολογίας, αλλά αυτό δεν με αφορά ιδιαίτερα ούτε και είχα την όρεξη να μάθω λεπτομέρειες. Όσες φορές έχω ταξιδέψει σχεδόν κανείς δεν έχει ασχοληθεί να με ψάξει πλην ενός δυσκοίλιου τελωνιακού στο παλαιό « Ελληνικό », ο οποίος είτε ήθελε φακελάκι για να γλιτώσω την ταλαιπωρία του να συμπληρώνω χαζά έντυπα και να περιμένω 3 εβδομάδες, είτε είχε τσακωθεί με τη γυναίκα του το προηγούμενο βράδυ.

Προσπάθησα να μην σχολιάσω αυτό που μου εκμυστηρεύτηκε ο Ολλανδός. Απάντησα με ένα χαμόγελο συγκατάβασης, ίσως λίγο ψυχρό.

Σκεφτόμουν αναπόφευκτα ότι, εάν ήταν αντίστροφες οι εθνικότητές μας, δηλαδή εάν αυτό το έλεγε ένας Έλληνας σε μία Ολλανδή, η απάντηση που θα λάμβανε θα ήταν πως « Εσείς οι Έλληνες φοροδιαφεύγετε συστηματικά, γι’ αυτό έχει αυτά τα χάλια η χώρα σας και μετά ερχόσαστε να μας ζητήσετε δανεικά για να σωθείτε ».

Όποιος είχε την ευκαιρία να μιλήσει με αλλοδαπούς τον τελευταίο χρόνο, έχει βιώσει αυτό το « σε στήνω στα έξι μέτρα και σε πυροβολώ » υφάκι τους. Δεν ξέρω πώς το αντιμετωπίζετε εσείς, εγώ απλά τους εξηγώ ότι κακώς αποφασίσανε να σώσουν τις τράπεζες, έπρεπε να τις αφήσουν να καταρεύσουν για να σωθεί η Ελλάδα. Συνήθως δεν είναι προετοιμασμένοι για αυτό το επιχείρημα και βραχυκυκλώνουν.

Επειδή όμως έχω δει αρκετές περιπτώσεις αντίστοιχες του Ολλανδού, από κάθε εθνικότητα, κάθε ηλικία, κάθε επάγγελμα και κάθε καρυδιάς καρύδι, αρχίζω να πιστεύω ότι το φαινόμενο μικρο-διαφθορά [« μαζί τα φάγαμε » ή όπως αλλιώς θέλετε να το ονομάσετε] δεν είναι Ελληνικό. Είναι διεθνές. Όπου απουσιάζει ο κίνδυνος να υπάρξει έλεγχος και τιμωρία, όπου το σύστημα επιτρέπει κάποια ελαστικότητα, οι πολίτες έχουν την τάση να την εκλαμβάνουν ως « ανεκτή παραβατικότητα ».

Publicités

À propos de espοir - надежда - Hoffnung - speranza

надежда - 100% durchschaut - Vous m’avez pris pour une des votre! Voir tous les articles par espοir - надежда - Hoffnung - speranza

2 responses to “μικρο-παραβάτες

Qqchose a declarer?

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s