οι πασταφαριανοί

To 2005, το εκπαιδευτικό συμβούλιο του Κάνσας [εκεί απ’ όπου ήταν η γνωστή Ντόροθι], αποφάσισε ότι στο μάθημα της επιστήμης, εκτός από τη γνωστή θεωρία της Εξέλιξης των Ειδών [όχι ακριβώς του Δαρβίνου], θα έπρεπε να διατεθεί ίσος χρόνος για τη διδαχή της θεωρίας του Ευφυούς Σχεδιασμού [Intelligent Design].

Τί είναι πάλι τούτο και γιατί δεν το μάθαμε εμείς στο σχολείο;

Είναι μία θεωρία την οποία υποστηρίζει χρηματικά και με κάθε άλλο τρόπο ένα αμερικάνικο Ινστιντούτο [Discovery Institute] με έδρα το Σηάτλ. Μεταξύ άλλων, το ίδιο Ινστιντούτο υποστηρίζει με κάθε τρόπο και τις καμπάνιες ενάντια στην ευθανασία, στην χρήση εμβρυονικών κυττάρων για έρευνα και άλλα ηθικά ζητήματα, τα οποία αποτελούν τη « σημαία » των Ρεπουμπλικανών. Άλλωστε, οι ιδρυτές και οι χρηματοδότες του [με προϋπολογισμό ορισμένων εκατομμυρίων δολαρίων ανά έτος] προέρχονται από αυτές τις τάξεις.

Ισχυρίζονται λοιπόν αυτοί, ότι ναι μεν, ο κόσμος όπως τον ξέρουμε δεν προέρχεται από τον Αδάμ & την Εύα που έφαγαν το μήλο και εκδιώχθηκαν από τον Παράδεισο, ούτε και είναι 6.000 ετών όπως πιστεύουν πολλοί αμερικανοί σήμερα, ότι ναι μεν, είχε ένα δίκιο ο Δαρβίνος ότι υπήρξε εξέλιξη των ειδών κλπ, αλλά όλα αυτά, έγιναν υπό το σχεδιασμό και την άγρυπνη φροντίδα ενός Έξυπνου Όντος. Δηλαδή, ο Θεός της Παλαιάς Διαθήκης, υπάρχει και είναι λίγο διαφορετικός από « τας γραφάς ».

Υπάρχει μία πλειάδα επιστημόνων που πράγματι, ασπάζονται αυτή τη θεωρία. Θυμάμαι φερ’ειπείν τον πρόεδρο [??] της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών στο ραδιόφωνο, στις αρχές Ιουλίου, να σχολιάζει τις ανακοινώσιες του CERN για το σωματίδιο Χιγκς, από τη σκοπιά των πιστών της Εκκλησίας και όχι ως φυσικός. Το τραγικό είναι πως στην ίδια εκπομπή ήταν καλεσμένος και ο Μητροπολίτης Πειραιώς, ο οποίος θεολόγησε λιγότερο από τον εκπρόσωπο των Φυσικών [επ’ ευκαιρία: να τον χαίρεστε, κύριοι φυσικοί].

Η λογική των περισσότερων είναι πως το Σύμπαν είναι τόσο « τέλειο » μέσα στην πολυπλοκότητά του, που δεν μπορεί παρά να έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με κάποιο σχέδιο.

Ως προς την « τελειότητα », αρκεί ένα και μοναδικό επιχείρημα « οδοστρωτήρας » [δεν είναι δικό μου, το « δανείζομαι »]: ποιος ανώμαλος μηχανικός θα κατασκεύαζε ένα κέντρο διασκέδασης δίπλα στον υπόνομο; Διότι εάν μπορεί να απαντηθεί αυτό, μπορεί κανείς να μας πει πώς βρέθηκαν τα γεννητικά όργανα δίπλα σε εκείνα της αποβολής στερεών και υγρών από το σώμα.

Αλλά είχα ξεκινήσει να λέω για το Κάνσας. Μόλις έλαβαν την απόφαση να διαθέσουν 50% του χρόνου που προορίζεται για το μάθημα της βιολογίας στο Intelligent Design, έλαβαν μία επιστολή από τον 24χρονο φυσικό Bobby Henderson, ο οποίος απαιτούσε να διατεθεί το 1/3 του χρόνου σε κάθε μία από αυτές τις 2 θεωρίες και το υπόλοιπο 1/3 να διατεθεί στη δική του.

Ο μικρός « θεούλης » Χέντερσον [« προφήτης » στη συνέχεια], εξήγησε στη συνέχεια ότι πρόσκειται στην Εκκλησία του Ιπτάμενου Μακαρονοτέρατος, η οποία αργότερα καθιερώθηκε ως « Pastafarianism« . Όση απόδειξη έχουν οι επιστήμονες που υποστηρίζουν το Intelligent Design για τη δική τους θεωρία, άλλη τόση έχει και ο Χέντερσον για το αόρατο Μακαρονοτέρας, το οποίο, λέει, δημιούργησε το Σύμπαν επειδή τα είχε πιει [εξ ου και το αποτέλεσμα βγήκε με τόσα στραβά] ενώ για να μας μπερδέψει, έχει εισαγάγει σε αυτό και τις αποδείξεις περί Εξέλιξης των Ειδών.

Περιττό να σας πω ότι πλακώσανε τα ΜΜΕ και κάτι « ενθουσιώδεις » τύποι και έγινε της κακομοίρας. Μεταξύ άλλων, προσφέρθηκε 1 εκατομμύριο δολάρια σε όποιον μπορούσε να αποδείξει ότι ο Ιησούς δεν ήταν γιος του Μακαρονοτέρατος. Ο ίδιος ο Χέντερσον, έλαβε 80.000 δολάρια για να γράψει το Ευαγγέλιο των Πασταφαριανών, καθιερώθηκε η 19η Σεπτεμβρίου ως ημέρα που μιλάνε Πειρατικά [ahoy, mates!], υιοθέτησαν τα Χριστούγεννα και το Πάσχα με αντίστοιχες δικές τους γιορτές [« Holiday » & « Pastover »] και άλλα τέτοια ευτράπελα.

Σάμπως όμως, δεν είναι ευτράπελο το να περιφέρονται οι παπάδες στους δρόμους με τα θυμιατά, φορώντας πλουμιστές στολές και ψέλνοντας ακαταλαβίστικους ύμνους σε κάποιον πανταχού παρόντα αόρατο θεό, ενώ τους ακολουθούν οι πιστοί κρατώντας λάβαρα και εικόνες αγίων;

Στην τελευταία απογραφή πληθυσμού που έγινε στις ΗΠΑ, χιλιάδες πολίτες δήλωσαν Πασταφαριανοί. Χιλιάδες φοιτητές, σε όλο τον κόσμο, δηλώνουν το ίδιο. Το 2008 οι Πασταφαριανοί εγκατέστησαν ένα άγαλμα του Μακαρονοτέρατος στην αυλή ενός δικαστηρίου, στο Τενεσί. Φανταστείτε μόνο τί ωραίο θα ήταν το Μακαρονοτέρας δίπλα στις Χριστιανικές εικόνες στα δικά μας δικαστήρια, ή – γιατί όχι; – στις σχολικές μας αίθουσες, και θα καταλάβετε τη σημασία αυτής της συμβολικής κίνησης.

To καλοκαίρι του 2011, ένας Αυστριακός κέρδισε – με δικαστική απόφαση! – το δικαίωμα να φέρει ένα τρυπητό για μακαρόνια στο κεφάλι του, ως « θρησκευτικό έμβλημα », στη φωτογραφία του διπλώματος οδήγησης [που, χρησιμεύει ως ταυτότητα].

Όπως αντιλαμβανόμαστε, με μία κίνηση ματ, ο Χέντερσον απέδειξε ότι οι αξιωματικοί ισχυρισμοί και η πίστη, δεν αρκούν για να καταστήσουν κάτι αληθινό και κοινά αποδεκτό. Το επιχείρημα είναι πως, δεν χρειάζεται να αποδείξει ο άπιστος την ανυπαρξία του Θεού, αλλά ο πιστός την ύπαρξή του.

Παράλληλα, αντιπαραβάλλοντας τον μειούμενο αριθμό των πειρατών με την υπερθέρμανση του πλανήτη, απέδειξε ότι δεν αρκεί ένας στατιστικός συσχετισμός για να σχετίζονται *πραγματικά* δύο μεγέθη.

À propos de espοir - надежда - Hoffnung - speranza

надежда - 100% durchschaut - Vous m’avez pris pour une des votre! Voir tous les articles par espοir - надежда - Hoffnung - speranza

One response to “οι πασταφαριανοί

Qqchose a declarer?

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s