υφεσιακές προβλέψεις via μπαμπάκης

Αναδημοσιεύω από αυτό το ιστολόγιο επειδή, ούτε κακοί στα μαθηματικά είμαστε, ούτε λήσμονες:

Έρχομαι σήμερα να παλέψω ενάντια στη μνήμη του χρυσόψαρου, δουλεύοντας με το μόνο όπλο που το κακόμοιρο χρυσόψαρο έχει: το internet.

O προϋπολογισμός του 2013 στηρίζεται σε δύο υποθέσεις εργασίας. Αν βγουν αυτές, βγαίνουν και τα νούμερα. Αλλιώς δεν βγαίνουν και πέφτουμε πάλι στην γνωστή δικαιολογία «η ύφεση ήταν μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη».

Οι δύο αυτές προβλέψεις, πάνω στις οποίες στηρίζεται όλη η ανάλυση, είναι η ύφεση και το έλλειμμα. Μας ενδιαφέρει τόσο για το πού θα κλείσουν αυτά τα μεγέθη εντός του 2012 όσο και το ύψος στο οποίο θα διαμορφωθούν το 2013.

Ο νέος προϋπολογισμό προβλέπει συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 6.5%για το 2012 και 3.8% για το 2013.

Όταν ψηφιζόταν ο προϋπολογισμός του 2012 όμως, με τον Βενιζέλο να δίνει στον Πετσάλνικο ένα φλασάκι (ενδεχομένως το ίδιο που είχε αποθηκευμένη τη λίστα Λαγκάρντ – λέω εγώ τώρα) οι προβλέψεις έλεγαν άλλα.

Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα συνεχισθεί το 2012 και θα διαμορφωθεί στο 2.5% από 5.5% εφέτος, ενώ το έλλειμμα θα υποχωρήσει στο 6.8% του ΑΕΠ, από 8.5% το 2011, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012 που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα και κατατέθηκε στη Βουλή.

Με άλλα λόγια, περιμέναν ότι το 2011 θα κλείσει στο -5.5% και έτσι το 2012 θα φτάσει στο -2.5%.

Υπήρχαν ήδη φωνές ότι αυτό είναι εξαιρετικά αισιόδοξο (ευγενικός τρόπος για να πεις ότι είναι ευχολόγιο ή ξεκάθαρο ψέμα).

Και πράγματι:

Στο 7.1% ανήλθε τελικά η ύφεση στην ελληνική οικονομία το 2011, αντί της αρχικής εκτίμησης για μείωση του ΑΕΠ κατά 6.9%.

(Όταν λένε αρχικής εννοούν μετά από δεν-ξέρω-γω-πόσες αναθεωρήσεις. Αρχική θα έπρεπε να λέγεται η αρχική και μόνο.)

Όσο για το νούμερο που μετράει στην καθημερινότητά μας περισσότερο από όλα, στην τρομερή ανεργία, να θυμίσω ότι:

Ο προϋπολογισμός προβλέπει έκρηξη ανεργίας από το 11,9% το 2010 στο 15,4% το 2011 και στο 17,1% το 2012. Η ύφεση εντείνεται με την εκτίμηση για το 2012 να την τοποθετεί στο 2,8%, έναντι πρόβλεψης για 2,5% στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Η ανεργία έχει πιάσει ήδη σχεδόν το 25% και η ύφεση, αντί για 2.5, είναι στο 6.1%

Για να γίνει κατανοητό: οι ίδιοι άνθρωποι, με τις ίδιες μεθοδολογίες, υπολόγιζαν το 2011 ύφεση 5.,5% (αντί του 7,1% που τελικά δέχονται), για το 2012 υπολόγιζαν ύφεση 2,8% (αντί για 6.1 που επισήμως είναι τώρα ή 7% που προβλέπει ότι θα κλείσει ο Moody’s) και τώρα για το 2012 υπολογίζουν 6.5%

Ένα απλό projection να κάνεις:

Το 2011 μιλούσαν για 5.5 και φτάσαμε στο 7.1

Το 2012 μιλούσαν για2.5 και θα φτάσουμε στο 7

Άρα, το 2013 μιλάνε για 3.8 και άρα, με βάση τις παλιότερες αστοχίες τους, υπολογίζω ότι θα πιάσουμε 7.04 (τα-ντά!). Αυτό βγαίνει με απλή γραμμική εξίσωση, δώστε μου ένα χρόνο μνημονίου ακόμα και θα το βγάλω και σε μορφή αx^2+βx+γ=0.

Να θυμίσω τέλος ότι όλες αυτές οι προβλέψεις εκτιμήσεις κλπ έχουν γίνει ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ, τα οποία δεν τα έχουν καν λάβει υπ’ όψη τους. Γιατί φυσικά, στα μυαλά τους, ο εργαζόμενος, ο συνταξιούχος, ο δημόσιος υπάλληλος είναι μόνο έξοδα. Δεν είναι ταυτόχρονα πελάτες στο διπλανό μαγαζί, με το διαθέσιμο εισόδημά τους διαρκώς περιοριζόμενο.

Τα παραπάνω τα έψαξα και τα ετοίμασα προχθές. Σήμερα σκάει η είδηση «ουπς, τα μοντέλα μας ήταν λάθος!», από την οποία όμως εξακολουθεί να λείπει το τι θα κάνουν για να τα διορθώσουν:

Το βασικό στοιχείο που χρησιμοποιεί το Ταμείο και συνεπώς οι κυβερνήσεις ονομάζεται δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής. Πρόκειται για έναν αριθμό με βάση τον οποίο υπολογίζεται κατά πόσο θα μειωθεί το ΑΕΠ μιας χώρας αν ληφθούν δημοσιονομικά μέτρα συγκεκριμένου ύψους. Σύμφωνα με το ΔΝΤ ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής που χρησιμοποιείται στις περισσότερες προβλέψεις είναι το 0,5.

Δηλαδή, αν ληφθούν μέτρα λιτότητας 1 δισ. ευρώ, προβλέπεται ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 500 εκ. ευρώ. Ομως σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, ο πραγματικός δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής είναι στην τελικά από 0,9-1,7. Δηλαδή ανάλογα με την περίπτωση η λήψη μέτρων λιτότητας ύψους 1 δισ. ευρώ μείωσε το ΑΕΠ από 900 εκ. ευρώ μέχρι 1,7 δισ. ευρώ. Η μεγάλη διαφορά μεταξύ του τι πίστευε το ΔΝΤ ότι συμβαίνει με τα μέτρα λιτότητας και του τι πραγματικά γίνεται, εξηγεί και το γιατί έπεσε «έξω» στις προβλέψεις του για την Ελλάδα.

Και έρχεται το ερώτημα: όταν η ύφεση πιάσει διψήφιο νούμερο, πιστεύετε ότι θα πάθουν κάτι όσοι κάνουν τόσο πρόχειρες προβλέψεις ή αντίθετα θα απαιτήσουν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων;

À propos de espοir - надежда - Hoffnung - speranza

надежда - 100% durchschaut - Vous m’avez pris pour une des votre! Voir tous les articles par espοir - надежда - Hoffnung - speranza

Qqchose a declarer?

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s