ιστορία καθημερινής τρέλας (αναδημοσίευση)

Αναδημοσιεύω από το ιστολόγιο του δημοσιογράφου Τάκη Σπηλιόπουλου μία ιστορία από τις πολλές, εκείνες της καθημερινής τρέλας.

Είναι ενδεικτική του γιατί η Ελλάδα οδεύει ταχύτατα στο γκρεμό. Παρόμοιες ιστορίες ακούω ή και έχω βιώσει η ίδια, αρκετές φορές. Τόσες ώστε να κουνάω το κεφάλι με κατανόηση και να περιμένω την τρομακτική εξέλιξη.

***

Ας υποθέσουμε πως είστε ένας από τους εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους, που συντηρούν με αγώνα μια μικρή βιοτεχνία, που απασχολεί 5-6 υπαλλήλους! Και ας υποθέσουμε πως έρχεται η κρίσιμη ώρα, που πρέπει να αποφασίσετε αν θα δώσετε και την ύστατη μάχη, προκειμένου να σώσετε την επιχείρηση, να συνεχίσετε να απασχολείτε το προσωπικό και να πληρώνετε κανονικά τους φόρους σας, ή να βάλετε οριστικά λουκέτο.

Για το λόγο αυτό αποφασίζετε να “σκοτώσετε” το μοναδικό σας περιουσιακό στοιχείο, ένα μικρό αστικό ακίνητο. Η τιμή που πετυχαίνεται είναι μεν εξευτελιστική, όμως είναι μονόδρομος προκειμένου να χρηματοδοτήσετε την επιχείρησή σας, αφού η τράπεζα αδυνατεί να σας δανείσει.

Παράλληλα αποφασίζεται να ακινητοποιήσετε ένα δεύτερο ΙΧ μεγάλο κυβισμού που έχετε στην κατοχή σας, ώστε να μην πληρώσετε τέλη κυκλοφορίας, ασφάλεια, βενζίνες, σέρβις κλπ. Η πρώτη ψυχρολουσία έρχεται από το συνοικιακό ΚΕΠ, όπου μαθαίνετε πως είστε οφειλέτης και δεν δικαιούστε φορολογική ενημερότητα, απαραίτητη για την πώληση του ακινήτου. Ανήσυχος, πάτε στην εφορία. Εκεί διαπιστώνετε με ανακούφιση πως ο λόγος ήταν η ρύθμιση της οφειλής σας.

Παράλογο μεν, αφού πληρώνετε κανονικά τις δόσεις, αλλά ευτυχώς εδώ, όπως σας είπαν, θα σας δώσουν. Πάλι καλά, μονολογείτε, μέχρι τη στιγμή που η υπάλληλος σας ρωτάει τον λόγο που ζητάτε φορολογική ενημερότητα. Τότε σας πέφτει ο ουρανός στο κεφάλι, γιατί μαθαίνετε πως αν πρόκειται για πώληση ακινήτου, από το τίμημα που θα εισπράξετε, θα παρακρατηθεί αυτομάτως το σύνολο της οφειλής σας προς την εφορία. Ναι αυτό που μέχρι χθες πληρώνατε σε δόσεις.

Το κράτος παύει να αναγνωρίζει τη ρύθμιση στην οποία είχε συμφωνήσει, αδιαφορεί για τις ανάγκες σας και ζητάει όλα τα χρήματα μπροστά. Στυγνή εκδίκηση, καθώς το ακίνητο που θα ξεπουλήσετε, θα πάει κυριολεκτικά “υπέρ πατρίδος”, αφού σχεδόν όλα τα χρήματα θα τα πάρει το κράτος. Στην αγανάκτησή σας, οι υπάλληλοι της εφορίας θα αναγνωρίσουν δίκιο, αλλά δεν γίνεται αλλιώς.

Οργισμένος ανεβαίνετε στο επάνω όροφο, τουλάχιστον να ξεμπλέξετε με το ΙΧ, καθώς έτσι θα εξοικονομήσετε 5-6 χιλιάδες ευρώ. Εκεί έρχεται η δεύτερη ψυχρολουσία, αφού η εφορία προκειμένου να καταθέσετε τις πινακίδες, απαιτεί να έχετε στεγασμένο γκαράζ! Το γεγονός πως διαθέτετε αυλή 6 στρεμμάτων και στο εξοχικό ακόμη μεγαλύτερη, δεν τους λέει τίποτα. Δεν αρκούν να χωρέσουν το ΙΧ σας! Για το λόγο αυτό σας ζητάει ή το Ε9 που να δείχνει το γκαράζ, ή μισθωτήριο συμβόλαιο! Χρειάζεται δηλαδή να πληρώσετε 1800- 2000 ευρώ για ενοίκιο κλειστού γκαράζ για έναν ολόκληρο χρόνο, προκειμένου να παραλάβουν τις πινακίδες του ΙΧ!

Εννοείται πως ο άνθρωπος της ιστορίας μας έφυγε βλασφημώντας και αποφασισμένος να βάλει λουκέτο. Τι και αν μείνουν στο δρόμο έξι οικογένειες, τι και αν το κράτος δεν εισπράξει από αυτόν ούτε πενηνταράκι ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος. Ποιος νοιάζεται…

Publicités

À propos de espοir - надежда - Hoffnung - speranza

надежда - 100% durchschaut - Vous m’avez pris pour une des votre! Voir tous les articles par espοir - надежда - Hoffnung - speranza

2 responses to “ιστορία καθημερινής τρέλας (αναδημοσίευση)

 • messed up

  Ρε δεν είναι κράτος το ελληνικό
  δεν είναι ουτε καλή επιχείρηση
  δεν είναι ούτε καν κακή επιχείρηση!
  είναι άκρως εντυπωσιακό το ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που δεν έχουν βγει στους δρόμους, τρέχοντας και ουρλιάζοντας!

 • espοir - надежда - Hoffnung - speranza

  Οι περισσότεροι απλά απελπίζονται και φεύγουν. Το επιχειρείν στην Ελλάδα είναι αδύνατο.

Qqchose a declarer?

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s