εορταστική γκρίνια

Οι καθιερωμένες « γιορτές » είναι εκείνη η περίοδος του έτους, κατά την οποία βγαίνουν στη φόρα όλες οι δυσλειτουργίες μίας σχέσης. Σε όλη την υπόλοιπη χρονιά, υπάρχει μία ρουτίνα, ένας μονόδρομος ή ένας μπούσουλας, κάτι που δίνει έναν τρόπο να συνυπάρχεις. Ακόμα και συμβιβαστικό.

Όχι όμως στις γιορτές. Τότε αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού.

Κατόπιν πολυετούς παρατήρησης, κατέληξα ότι είναι η εποχή που ξεκινάνε οι περισσότεροι ενδοοικογενειακοί* καυγάδες.

[*Με την ευρεία ερμηνεία της « οικογένειας », μπορεί να είναι μία απλή σχέση.]

uriwourwf

Δεν ξέρω εάν υπάρχει κάποια άλλη ερμηνεία για το φαινόμενο. Προσωπικά, το αποδίδω στη γενικότερη ατμόσφαιρα αναθεωρητισμού, στην υπερβολική τριβή με μέλη της οικογένειας – π.χ. κάτι θείες που δεν ήθελες να δεις, αλλά θα σε επισκεφθούν απαραιτήτως και θα σχολιάσουν τα πάντα – στην κοινωνική πίεση « να διασκεδάσουμε » ντε και καλά, σε όλα τα ασφυκτικά έξωθεν επιβληθέντα « πρέπει » και στις υποβόσκουσες όλο το χρόνο εντάσεις, οι οποίες βρίσκουν ευκαιρία και διέξοδο.

Θυμάμαι πολλές φορές τη σκέψη « Εάν δεν περνάς καλά με κάποιον σύντροφο τα Χριστούγεννα, μάλλον δεν είναι το άτομο που θέλεις να περάσεις τη ζωή σου ». Ξέρω, δεν είναι το πιο συμπαγές κριτήριο.

Απ’ όλα τα Χριστούγεννα της παιδικής μου ηλικίας, θυμάμαι μόνο ένα. Είχαμε χυθεί ομαδικώς σε κάτι καναπέδες, στο σπίτι του θείου μου. Μου άρεσε που είχα γλιτώσει εκείνο το βασανιστήριο των « καλών ρούχων » αλλά είχα πει κάτι – με πλήρη παιδική αφέλεια – και η μητέρα μου ήθελε να με πνίξει. Δεν το έκανα επίτηδες, το κατάλαβα όταν ήταν αργά.

Publicités

À propos de espοir - надежда - Hoffnung - speranza

надежда - 100% durchschaut - Vous m’avez pris pour une des votre! Voir tous les articles par espοir - надежда - Hoffnung - speranza

2 responses to “εορταστική γκρίνια

Qqchose a declarer?

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s