δημόσιος χώρος

occupy

Με αφορμή τη χθεσινή ανακοίνωση του κατηγορητηρίου εναντίον 35 ατόμων [συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ], θεωρώ ότι πρέπει όλοι να σκεφτούμε μία παράμετρο της ιδιωτικοποίησης των πάντων: το τί συνιστά δημόσιο χώρο και ποια είναι τα δικαιώματα (ή οι υποχρεώσεις) των πολιτών, εντός αυτού.

Η ιστορία είναι γνωστή: 35 άτομα πήγαν να μιλήσουν με έναν υπουργό, ο οποίος όχι μόνο δεν είχε καμία όρεξη να τους δει, αλλά κάλεσε και τα ΜΑΤ.

Λες και θα ρωτάμε τον υπουργό με ποιους γουστάρει να συναντηθεί. Λες και δεν είναι η δουλειά του αυτή, να ακούει δηλαδή κάθε παρέμβαση επί θεμάτων της αρμοδιότητάς του από ομάδες πολιτών και εκπροσώπους αυτών.

Κατηγορήθηκαν λοιπόν για « παραμονή σε δημόσιο χώρο ». Από μόνη της, αυτή η κατηγορία ξενίζει. Ο δημόσιος χώρος εξ ορισμού περιέχει την έννοια της χρήσης του από όλους. Θα μπορούσε κανείς να πει « χωρίς περιορισμούς » αν και αυτό είναι σχετικό με την αντίληψη περί κατάχρησης δικαιώματος.

Όπως εύστοχα παρατήρησε ο @hakmem στο τουίτερ, υπάρχει η πιθανότητα να εμποδίζεις την ομαλή λειτουργία σε μία δημόσια υπηρεσία [σε ένα σχολείο, σε ένα νοσοκομείο κλπ], ή να παραμένεις εκεί καταχρηστικά, πέραν του ωραρίου [να κατασκηνώσεις π.χ. στα ΕΛΤΑ].

Πράγματι, αυτές θα ήταν περιπτώσεις όπου η κατηγορία θα μπορούσε – ίσως – να ευσταθεί, στη λογική της κατάχρησης και της προστασίας των δημόσιων αγαθών.

Ωστόσο, στην περίπτωση όπου, συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι πάνε σε ώρες γραφείου να μιλήσουν με τον αρμόδιο υπουργό – ο οποίος, κάπου διάβασα ότι έτρωγε, δεν ήταν ακριβώς σε τηλεδιάσκεψη με τις Βρυξέλλες και τον διέκοψαν – δεν θεωρώ ότι ευσταθεί, ούτε το « πέραν του ωραρίου », ούτε η παρεμπόδιση της κανονικής λειτουργίας μίας υπηρεσίας.

Το πιθανότερο είναι ότι ο Βρούτσης « τα χρειάστηκε » [δεν ξέρω για σας, εγώ υποψιάζομαι ότι μεσολάβησε μία αλλαγή πάνας-μπεϊμπιλίνο] και γι’αυτό κάλεσε τα ΜΑΤ και προκάλεσε θέμα εκ του μη όντος. Διότι, όταν καλείς τα ΜΑΤ, πρέπει κάπως να δικαιολογήσεις ότι « οι άλλοι έφταιγαν ». Πώς να το κάνεις αυτό χωρίς ένα δυο ζημιούλες, σπασιματάκια, σπρωξιματάκια, βρισιματάκια κλπ; Ακόμα κι αν πρέπει να τα κατασκευάσεις, βρε αδελφέ!

Ως εδώ καλά. Περιπτωσιολογικά όμως.

bailout

Με αφορμή το βιβλίο « no Logo » της Καναδής Naomi Klein [το οποίο σας προτείνω ανεπιφύλακτα να διαβάσετε], σε συνδυασμό πάντα και με τις αθρόες αποκρατικοποιήσεις που σχεδιάζει αυτή, η προηγούμενη, η παραπροηγούμενη κ.ο.κ. κυβέρνηση, διακρίνω και μια άλλη πτυχή του θέματος: την εισβολή των ιδιωτών σε αυτό που αποτελούσε « δημόσιο χώρο » και τις αλλαγές που απορρέουν από κάτι τέτοιο.

Υπεραπλουστευμένα: μπορείς να διαδηλώσεις στο [κάθε] Mall;; Δεν μπορείς, διότι είναι ιδιωτικός χώρος και θα σε πετάξουν έξω. Είσαι « καλεσμένος » εκεί, όσο συμπεριφέρεσαι ως καταναλωτής. Όταν πάψεις να είσαι δυνητικό εισόδημα, παύεις να είσαι και επιθυμητός.

Όταν το σημείο συνάντησης είναι η πλατεία Συντάγματος, η Κλαυθμώνος κ.ο.κ., θεωρητικά, δεν έχει δικαίωμα η Πολιτεία να σε « πετάξει έξω ». Επικαλείται κάποιους νόμους και κανόνες, ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το δικαίωμα ενός πολίτη να βρίσκεται εκεί, ούτε το δικαίωμά του να διαδηλώνει.

Όταν όμως ο κόσμος πάψει να συχνάζει στους δημόσιους χώρους, ή όταν το Κράτος ξεπουλήσει τα πάντα και παράλληλα, αρχίσει να νοικιάζει ή να αστυνομεύει « για λόγους εθνικής ασφάλειας » τους πέντε χώρους που δεν μπορεί να ξεπουλήσει … τότε πού θα πας για να κάνεις πορεία; Πού θα διοργανώσεις συγκέντρωση διαμαρτυρίας;

Ήδη, μία τέτοια αρχή έχει γίνει με το γνωστό φράκτη μπροστά από τη Βουλή, με την παύση λειτουργίας του μετρό κατ’ εντολή της ΕΛΑΣ – όποτε και όπου εκείνη γουστάρει, χωρίς να δίνει καμία εξήγηση. Για γενικούς και αόριστους λόγους « ασφάλειας ». Αυτή η τελευταία, ανάγεται ήδη σε υπέρτατο αγαθό και πάντως, ισχυρότερο της ελευθερίας.

Νομίζεις πως οι δρόμοι είναι ανοιχτοί και προσβάσιμοι; Για ξανασκέψου το: μπορείς να κάνεις π.χ. πορεία διαμαρτυρίας στην ιδιωτική Αττική Οδό;

Και ποιος σου λέει ότι με τη φόρα που έχουν πάρει, δεν θα « νοικιάσουν » όλους τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας; Αρκεί να συμφωνήσουν ποιο θα είναι το έσοδο του ιδιώτη « επενδυτή » και θα το κάνουν εντός δευτερολέπτων. Στις ΗΠΑ, οι ιδιωτικοί δρόμοι / γέφυρες / πάρκα κλπ, είναι πλέον κάτι τόσο « φυσιολογικό » και κοινωνικά αποδεκτό, όσο η ιδιωτική ασφάλιση υγείας.

Θυμάστε τις – παλιές καλές – εποχές που ήταν παράνομη η παρεμπόδιση της πρόσβασης του πολίτη στην παραλία; Ισχύει αυτό σήμερα; Μήπως το παραδώσαμε αμαχητί έναντι πινακίου φακής [πέντε-δέκα ενοίκια προς ΟΤΑ, εάν εισπράττονται κι αυτά];

Δημόσιος χώρος είναι και οι συχνότητες στις οποίες εκπέμπουν οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί. Χώρος που έχει κατά κύριο λόγο παραχωρηθεί σε επιχειρηματίες – παράνομα, αλλά αυτό είναι μία άλλη συζήτηση.

[Αλήθεια, δεν βλέπω κανέναν Δένδια να σκίζει τα ιμάτιά του περί εστιών ανομίας στις περιπτώσεις των ΜΜΕ που λειτουργούν χωρίς άδεια.]

horrors

Έχει λοιπόν μία παραπάνω σημασία αυτό το πρόσφατο επεισόδιο με την μάλλον καταχρηστική σύλληψη για λόγους « παραμονής σε δημόσιο χώρο ». Ίσως πρέπει να συνηθίζουμε στην απώλεια των δικαιωμάτων του πολίτη επί των δημόσιων χώρων.

Ίσως – και αυτή είναι η δική μου κλίση – πρέπει να τους επαναδιεκδικήσουμε. Με κάθε τρόπο.

Publicités

À propos de espοir - надежда - Hoffnung - speranza

надежда - 100% durchschaut - Vous m’avez pris pour une des votre! Voir tous les articles par espοir - надежда - Hoffnung - speranza

2 responses to “δημόσιος χώρος

  • στατιοστικός

    Αφού ο δημόσιος χώρος ανήκει σε όλους, θα έπρεπε οι ΠΑΜΕίτες να μετρήσουν πόσοι ήσαν και να παραμείνουν όσο χρόνο τους αναλογούσε από το ωράριο λειτουργίας του Υπουργείου στα 4 εκατομμύρια πολιτών του Λεκανοπεδίου Αττικής.

  • στατιστικός

    Συγνώμη, ένα όμικρον έκανε κατάληψη στο νικ μου.

Qqchose a declarer?

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s