το φαίνεσθαι

Διάβασα από αρκετούς ότι « κακώς » φωνασκούμε για τα βασανιστήρια κρατουμένων, ζητώντας την παραίτηση του Δένδια με το #DendiasResign. Η λογική τους είναι πως, ακόμα κι αν τον εξαναγκάσουμε σε παραίτηση, ο επόμενος δεν θα είναι καλύτερος.

Συμφωνώ με το τελευταίο [πράγματι, όλοι οι τελευταίοι Υπουργοί Δημόσιας Τάξης είναι φίλα προσκείμενοι προς τη φασιστική ιδεολογία] χωρίς ωστόσο να θεωρώ λανθασμένο το αίτημα του κόσμου. Το να αποδέχεσαι ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα βελτίωσης και άρα « γιατί φωνασκείς, ρε; » ισοδυναμεί με το να « στήνεσαι » προσκαλώντας βιαστές, επειδή θεωρείς δεδομένο & αναπόφευκτο ότι συμβαίνουν βιασμοί.

Όσον αφορά το τί μπορεί να αλλάξει με την δημόσια κατακραυγή [ειδικά αυτή την « ψιλο-καναπεδάτη », του διαδικτύου], θα αναφέρω μόνο ένα: η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Το έξωθεν φαίνεσθαι ίσως είναι πλέον το μοναδικό που « τσούζει » τους βιαστές της λογικής, των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειάς μας.

[Εσχάτως και του φώτοσοπ.]

reply tweet

Χθες, προς μεγάλη μου έκπληξη έλαβα ένα απαντητικό τουίτ από τον Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της ΕΕ, σε προηγούμενη ερώτησή μου. Δεν ήταν η πρώτη ερώτηση που του είχα απευθύνει, το έχω κάνει σύστημα, εδώ και λίγους μήνες, να τον ρωτάω για διάφορα ανάλογα ζητήματα της Ελλάδας.

Τί σημαίνει ότι χθες απάντησε;

Πως, όσο κι αν κοίταζαν αλλού σφυρίζοντας αδιάφορα μέχρι τώρα, την ώρα που ο κάθε Λοβέρδος διαπόμπευε γυναίκες θύματα του συστήματος, όσο κι αν τα Ελληνικά ΜΜΕ κάνουν τουμπεκί ψιλοκομμένο, οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν πλέον να προσποιούνται ότι δεν είδαν, δεν άκουσαν, δεν έμαθαν.

Τέλος, αναδημοσιεύω από εδώ, μία επίκαιρη λίστα, έτσι για να μην ξεχνιόμαστε:

***

Μια μικρή αναδρομή στους τελευταίους οκτώ μήνες:

Ιούνιος 2012: Σύλληψη ομάδας που έκλεψε πέντε τράπεζες και στράφηκε με πυρά κατά αστυνομικών. Καλάσνικοφ τα όπλα τους, ένας ειδικός φρουρός ανάμεσα στους ληστές.

Σεπτέμβριος 2012: Ο #60bombs πέφτει θανάσιμα τραυματισμένος όταν έσκασε στα χέρια του αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός. Ο συνεργός του συλλαμβάνεται, για να αφεθεί κατόπιν με περιοριστικούς όρους. 

Νοέμβριος 2012: Στην Αγίου Μελετίου μια ομάδα καταστρέφει καταστήματα αλλοδαπών. Προσάγονται 10 άτομα. Αγνοείται η συνέχεια.

Νοέμβριος 2012: Τρία άτομα συλλαμβάνονται στο Βόλο. Στο αυτοκίνητό τους εντοπίζονται σφαίρες και δυο μολότοφ. 

Ιανουάριος 2013: Δυο έλληνες δολοφονούν τον Σαχτζάτ Λουκμάν, πακιστανό μετανάστη. Στο σπίτι του ενός εντοπίζεται πλούσιο προεκλογικό υλικό κόμματος.

Ιανουάριος 2013: Κατά τη διάρκεια της κηδείας του χουντικού Ντερτιλή ακούγονται πυροβολισμοί. Η αστυνομία συλλαμβάνει έναν 22χρονο στην κατοχή του οποίου βρίσκονται 21 κάλυκες, όχι όμως κ το/α όπλο/α.

Πολλά περιστατικά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όλα έχουν ένα κοινό ή μάλλον τέσσερα.

Το πρώτο κοινό είναι ότι οι δράστες προέρχονται από τον ακροδεξιό χώρο. Το δεύτερο κοινό είναι ότι δεν δόθηκαν ποτέ στη δημοσιότητα τα ονόματα και οι φωτογραφίες των δραστών. Το τρίτο κοινό είναι ότι οι δράστες δεν κακοποιήθηκαν από την ελληνική αστυνομία, παρότι δεν φαίνεται να έχουν υποπέσει σε ελαφρύτερα παραπτώματα σε σχέση με όσους γνώρισαν το βαρύ χέρι των οργάνων της τάξης. Το τελευταίο κοινό είναι η αμήχανη στάση των περισσότερων κομμάτων και μέσων ενημέρωσης να καταδικάσουν τις συγκεκριμένες πράξεις βίας (απ’ όπου κ αν προέρχονται).

Γράφοντας το συγκεκριμένο ποστ δεν έχω καμιά διάθεση να αθωώσω τους συλληφθέντες στο Βελβεντό Κοζάνης. Ο καθένας είναι υπόλογος των πράξεων του και υπόκειται στους νόμους του κράτους. Παρανόμησαν, καλώς συνελήφθησαν. Ας καταδικαστούν βάσει των κανόνων της δικαιοσύνης.  

Δεν μπορεί όμως η ελληνική αστυνομία να κάνει διακρίσεις κατά την εκτέλεση των καθηκόντων της. Δεν μπορεί επίσης να υποκαθιστά την δικαστική εξουσία και να συναγελάζεται με μηχανισμούς που θυμίζουν παρακράτος της δεκαετίας του ’60.

Αν δρα ανεξέλεγκτα, τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Αν δρα κατόπιν εντολών, τα πράγματα είναι ακόμα πιο άσχημα. 

Κι όσο δεν διορθώνεται η κατάσταση, η κατρακύλα συνεχίζεται! Πράγμα που θα έπρεπε να αποτελεί ντροπή για όλους όσοι θεωρούν πως η θέση της Ελλάδας είναι στην ΕΕ και όχι στην Αφρική.

article-2065419-0EEB7F9F00000578-77_634x585

ΥΓ. Στην φωτό βλέπετε τον John Pike, τον γνωστό πια αστυνόμο που ψέκασε τους διαδηλωτές στο Πανεπιστήμιο Davis. O John έχει κάθε δικαίωμα να νιώθει αδικημένος. Αν ζούσε στην Ελλάδα, ο αρμόδιος υπουργός θα έλεγε πως δεν υπάρχουν αποδείξεις για ανάρμοστη συμπεριφορά.

[Update 06.02.2013 – Φίλος μόλις επισήμανε πως για μια εκ των περιπτώσεων (τη σύλληψη στο Βόλο) η ελ.αστυνομία ανέβασε τα ονόματα και τις φωτογραφίες των δραστών. Πολύ καλά έκανε. Για τις άλλες;]

À propos de espοir - надежда - Hoffnung - speranza

надежда - 100% durchschaut - Vous m’avez pris pour une des votre! Voir tous les articles par espοir - надежда - Hoffnung - speranza

One response to “το φαίνεσθαι

Qqchose a declarer?

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s