το συρματόπλεγμα

Οι ειδήσεις που διαβάζω σήμερα, δεν μου επιτρέπουν να ασχοληθώ με τίποτα άλλο.

Π.χ. αντιγράφω από το Όμνια μία ευχάριστη είδηση που – το ομολογώ – με κάνει να ήθελα να ήμουν δικηγόρος:

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διακήρυξε ότι το μονοπώλιο πνευματικής ιδιοκτησίας (Copyright) έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως ορίζονται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και αλλού.

Αυτό σημαίνει πως κανείς πλέον στην ΕΕ δεν μπορεί να καταδικαστεί για μοίρασμα προϊόντων πολιτισμού, τουλάχιστον όχι μόνο για παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας.

Οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ ερμηνεύουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η οποία έχει ισχύ συντάγματος, σε αντίθεση με το δίκαιο περί του copyright, το οποίο έχει ισχύ απλού νόμου.

Η απόφαση συνοψίζεται στο ότι κάθε καταδίκη για παράβαση νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων, η οποία ουσιαστικά περιορίζει την δυνατότητα έκφρασης της προσωπικότητας, πρέπει να αποδειχθεί ως απαραίτητη σε μια δημοκρατική κοινωνία και όχι απλώς ως παράβαση του νόμου.

Με άλλα λόγια, δεν είναι πλέον επαρκές το να αποδειχθεί παραβίαση του copyright, προκειμένου να καταδικαστεί κάποιος για χρήση έργων με πνευματικά δικαιώματα στα πλαίσια της καλλιτεχνικής ή δημοσιογραφικής του έκφρασης.

Ασφαλώς το περιθώριο ερμηνειών αυτής της απόφασης είναι μεγάλο και σε καμμία περίπτωση δεν εννοείται ότι μπορεί γενικά να θεωρείται πλέον ελεύθερη η ανταλλαγή και αναπαραγωγή υλικού που βρίσκεται κάτω από copyright.

Ωστόσο, αποτελεί ένα εργαλείο ακόμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μάχη κατά των πνευματικών δικαιωμάτων, κυρίως στη χρήση υλικού για καλλιτεχνικούς και ενημερωτικούς σκοπούς.

Πηγή: « Falkvinge & Co. on Infopolicy »

***

Στο καπάκι, αντιγράφω από το λεφτ.τζιάρ τί έγινε με τη βίλα Αμαλίας για να μην έχουμε ψευδαισθήσεις σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα:

Έναν περίπου μήνα μετά την αστυνομική επέμβαση στην κατάληψη της βίλας Αμαλία, ο δήμος Αθηναίων περιέφραξε σήμερα το κτίριο με αγκαθωτό συρματόπλεγμα, ενώ οι πόρτες χτίστηκαν με τούβλα.

Οι σχετικές φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στο Indymedia, που σχολιάζει: «Η κυβέρνηση και ο δήμαρχος  άρχισαν κιόλας να αξιοποιούν τη Βίλα Αμαλίας! Με κλούβα στο δρόμο και πάνοπλους αστυνομικούς στο πεζοδρόμιο, τούβλα στα παράθυρα, σιδεριές στις πόρτες και συρματοπλέγματα στους τοίχους, τη μετατρέπουν σε ιδιότυπο πολιτιστικό κέντρο, σφραγισμένο κι απροσπέλαστο!». 

Υπενθυμίζεται πως ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης είναι ανακοινώσει στις αρχές Ιανουαρίου ότι η βίλα θα ξαναγίνει σχολείο, στο πλαίσιο αναπτυξιακού προγράμματος του Δήμου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής.

Τί να σχολιάσω;

Το μόνο που βγαίνει από το στόμα μου είναι ένα ΓΑΜΩ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ.

Επιεικώς, για να μην πω τίποτα χειρότερο.

Publicités

À propos de espοir - надежда - Hoffnung - speranza

надежда - 100% durchschaut - Vous m’avez pris pour une des votre! Voir tous les articles par espοir - надежда - Hoffnung - speranza

One response to “το συρματόπλεγμα

  • 2kappa

    κι εγώ, espoir, τι να σχολιάσω; επαναλαμβάνω, μαζί μ’ εσένα, ό,τι βγήκε απ’ το στόμα σου, επιεικώς, για μη πω (κι εγώ) τίποτα χειρότερο…

Qqchose a declarer?

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s