αυτές τις μέρες

Παρακολουθώ – όπως όλοι; – τα τεκταινόμενα στην Κύπρο. Αμήχανα και μουδιασμένα, αυτό είναι σίγουρο, ειδικά ως Ελληνίδα*.

*Εννοώ ως συνυπεύθυνη για το « κούρεμα » των ομολόγων που φαίνεται ότι επιτάχυνε** το πρόβλημα και για όλα όσα συμπαρέσυραν την άλλοτε [??] πλούσια Κύπρο στα δόντια του ΔΝΤ & της ΕΕ.

** Δεν είπα « προκάλεσε » επειδή το πρόβλημα το προκάλεσε ο καπιταλισμός & η λογική της μεγιστοποίησης κερδών. Είχαν μετατραπεί σε μαγνήτη κεφαλαίων, ήρθε η ώρα να μάθουν πόσο εύκολα φεύγουν αυτά τα κεφάλαια για άλλες παραλίες. Αλλά αυτή είναι μια άλλη, μεγάλη συζήτηση.

Δεν καταλαβαίνω τα πάντα. Για να μην πω ότι δεν καταλαβαίνω τα περισσότερα δηλαδή(ς) και με περάσετε για εντελώς ξανθιά. Δηλαδή, ενώ η χώρα πάει μια χαρά, όλη η ιστορία γίνεται επειδή 3 τράπεζες – μεταξύ αυτών και η πρώην Μαρφίν, αυτή του Βγενόπουλου – επένδυσαν σε Ελληνικής προέλευσης φούσκες;

Ευτυχώς (1), υπάρχουν τα ταληράκια του Τέκι Τσαν που κάπως βοηθάνε κι εμάς τις άσχετες.

Ευτυχώς (2), υπάρχει και το Press Project με την αναμετάδοση(ν) Κυπριακών ΜΜΕ(ν), να μην ψάχνουμε. Διότι, ενημέρωση από τα ελληνικά ΜΜΕ – εσείς που διαβάζετε Οξύ τουλάχιστον – δεν περιμένετε. Ούτε εάν διαβάζετε τον Καρτέσιο.

[Σημείωση: ας κάνουμε ένα Donation στο Press Project, από 3 ευρουλάκια έκαστος στο paypal, σαν να αγοράζαμε εφημερίδα.]

Ένα διαφωτιστικό σχόλιο από το τουίτερ: « Χρωστάς στην τράπεζα, σου παίρνει το σπίτι. Χρωστάει η τράπεζα, σου παίρνει το σπίτι. »

Πολύ θα ήθελα να δω το σχολιασμό των νεοφιλελεύθερων για όλα αυτά. Φοβάμαι ότι είναι ακριβώς όπως τον περιγράφει ο Καρτέσιος, κι επειδή το βρίσκω εμετικό, αποφεύγω να διαβάσω ή να δω τα σχετικά « δελτία » (επίσημης παραπληροφόρησης).

Εξίσου εμετική ή και χειρότερη, η στάση των κατ’ επάγγελμα « πατριωτών » στην Ελλάδα. Έχουν χάσει το έδαφος κάτω από τα πόδια τους μετά το « όχι » της Κύπρου. Ζουν μια επανάληψη του 2004 και της καταψήφισης του σχεδίου Ανάν.

Την ίδια στιγμή, συζητάω όσα συμβαίνουν με αλλοδαπούς φίλους μου. Έχουν απορίες. Δεν ξέρουν σχεδόν τίποτα, τα δικά τους ΜΜΕ δεν τα αναφέρουν όλα αυτά. Ίσως περιμένουν να δουν τί θα γίνει για να τα γράψουν αργότερα, καθώς δεν το θεωρούν αρκετά σημαντική είδηση. Ή δεν ξέρουν πώς να τη διαχειριστούν.

Δυσκολεύομαι να απαντήσω, ψάχνω κι εγώ τις πληροφορίες στο δίκτυο για να μην τους λέω χαζομάρες. Άπειρα « γιατί » και μία ανατριχίλα όταν αναφέρω « κατάσχεση ακόμα και στις καταθέσεις κάτω των 100 χιλ. ευρώ ».

Μακάρι να είχα απαντήσεις.

Μακάρι να ήξερα κι εγώ ότι κάτι τρέχει στην Κύπρο (πριν το περασμένο Σ/Κο).

Μακάρι να μπορούσα να αποφασίσω εάν συμφωνώ ή διαφωνώ με την φορολόγηση των μεγάλων καταθέσεων.

Μακάρι, τέλος, να καταλάβαινα με ποια λογική ο Μιχάλης Σάλλας (ο ίδιος που δανείστηκε από τη Μαρφίν για να κρατήσει την Πειραιώς!!!) βρέθηκε να αγοράζει κοψοχρονιά – φυσικά! – άλλες 2 τράπεζες. Μία εκ των οποίων, είναι αυτή που τον δάνεισε.

Υ.Γ. Μόνην πηγήν άφθονου γέλιου στην υπόθεσιν τα Κυπριακάν Ελληνικάν που ακούμεν όλοιν από το ΡΙΚ τις τελευταίες ημέρες.

Y.Γ. 2  Απ-ντέιτ:

Τράτζικ φω-πα της Λάιφο [εγώ σας τα΄χα πει εδώ και καιρό ότι τα φρη-πρες δεν έχουν καμία σχέση με την ενημέρωση, μόνο με την παραπληροφόρηση] η οποία χρησιμοποίησε αυτή τη φωτογραφία από hurricane Sandy (Νοέμβριος 2012, ΗΠΑ) ως « άδεια ράφια στην Κύπρο ».

À propos de espοir - надежда - Hoffnung - speranza

надежда - 100% durchschaut - Vous m’avez pris pour une des votre! Voir tous les articles par espοir - надежда - Hoffnung - speranza

2 responses to “αυτές τις μέρες

  • khlysty

    Δεν θεωρώ εαυτόν οικονομολόγο, απλώς κάποια βασικά τα καταλαβαίνω: έτσι, αρκούμαι, για να περιγράψω την κατάσταση στην Κύπρο, να χρησιμοποιώ -σε ποοοοοολύ ελεύθερη μετάφραση- μια φράση του Ματτ Τάιμπι: « ο καπιταλισμός έχει ξεφύγει πλέον τόσο πολύ, που οι καπιταλιστές έχουν αρχίσει να κανιβαλίζουν ο ένας τον άλλο ». Νομίζω ότι τα λέει όλα…

Qqchose a declarer?

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s