first world problems

Μπήκανε στο παγκόσμιο πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών λυκείου.

Πρώτα, πήγε η κόρη τους σε μία μακρινή χώρα. Η οικογένεια που την υποδέχθηκε, ούτε λίγο ούτε πολύ, την ανάγκασε να κάνει δουλειές του σπιτιού και της φερόταν σαν να ήταν υπηρέτρια. Ω ναι, καλά διαβάσατε. Για να βρεθεί μία πιο φυσιολογική οικογένεια να τη φιλοξενήσει, χρειάστηκε να περάσει περισσότερο από ένας μήνας. Στο μεταξύ, το κορίτσι βίωνε κάτι από ταινία του Χόλιγουντ, λες και είχε επιστρέψει σε κάποιον προηγούμενο αιώνα.

Το σχολείο εκεί ήταν ανεπαρκές, αλλά εντάξει, θεώρησαν ότι δεν πειράζει επειδή η εμπειρία ζωής που είχε αποκτήσει άξιζε τον χαμένο χρόνο.

Αυτό που πραγματικά τους ενόχλησε είναι τα προβλήματα υγείας που άρχισε να παρουσιάζει το κορίτσι, άμα τη επιστροφή. Λες και έχει καταστραφεί εντελώς το στομάχι της, με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό. Κάνουν πραγματικά ό,τι μπορούν για να τα διαχειριστούν με τον καλύτερο τρόπο.

Φέτος, ήταν η σειρά της οικογένειας να φιλοξενήσει κάποιον αλλοδαπό μαθητή. Η κόρη τους επαναλαμβάνει τη β’ λυκείου ενώ υποδέχθηκαν ένα αγόρι της γ’ λυκείου. Από μόνη της, η κοινή διαβίωση δύο εφήβων σε τέτοια ηλικία προμηνύει προβλήματα. Το γεγονός ότι έχουν εντελώς διαφορετικές κουλτούρες απλά τα έκανε χειρότερα.

12_1

Πάνω στο δίμηνο ο νεαρός δήλωσε – ω, ποια έκπληξις! – ερωτευμένος με τη νεαρά. Στο άνθος της ηλικίας της είναι, το αφύσικο θα ήταν να μην την προσέξει.

Εκείνη από την πλευρά της, δεν ενδιαφέρθηκε καθόλου. Ούτε συζήτηση για να βγουν έξω, ούτε καν ήθελε να τον κάνει παρέα. Το γεγονός ότι η νεαρά έχει σχέσεις με έναν χορευτή, είχε καταδικάσει τον μουσαφίρη από την αρχή. Αφού κατάφερε να « τιθασεύσει » τις εκδηλώσεις θαυμασμού του, η οικογένεια θεώρησε ότι θα κατάφερναν να βγάλουν χωρίς άλλα « προβλήματα » τη σχολική χρονιά.

Αμ, δε!

Στην δική του κουλτούρα, οι άνδρες είναι οι « κεφαλές » του σπιτιού, διατάσσουν και υπαγορεύουν κανόνες.

Στη δική της, οι γυναίκες  είναι εντελώς απελευθερωμένες και ίσες, δυναμικές, ανεξάρτητες και σε καμία περίπτωση δεν δέχονται την αυθεντία κανενός. Άλλωστε, το παράδειγμα της μητέρας της που είναι επιτυχημένη επιχειρηματίας, κάτοχος του πολυτελούς σπιτιού της οικογένειας, δυναμική προσωπικότητα κλπ είναι πολύ έντονο.

Τί γίνεται λοιπόν όταν μένουν μόνοι οι δύο έφηβοι στο σπίτι; Για παράδειγμα, όταν γυρίζουν νωρίς από το σχολείο ενώ οι γονείς της κοπέλας δεν έχουν επιστρέψει ακόμα.

Εκείνος την πατρονάρει κι εκείνη – έφηβη, αντιδραστική και ήδη εκνευρισμένη από όσα έχουν προηγηθεί – αρνείται να υποταχθεί σε κάτι τέτοιο. Της λέει ότι φοράει υπερβολικό μακιγιάζ, σχολιάζει τα ρούχα και τη συμπεριφορά της [είτε θετικά, είτε αρνητικά], της δίνει συμβουλές που μοιάζουν με « εντολές », περιμένει από εκείνη [ως οικοδέσποινα ή ως γυναίκα;] να του ετοιμάσει φαγητό, καφέ κλπ.

Επειδή δεν αντέχει πλέον ούτε να τον βλέπει, άρχισε να αργεί να γυρίσει σπίτι, να κοιμάται σε συγγενείς ή φίλες της και να ζητάει από τους γονείς της να της πάνε εκεί τα βιβλία της για να διαβάσει. Από τη μία, είναι υγιές ότι έχει δική της άποψη και δεν αφήνει κανέναν να της κάνει υποδείξεις. Από την άλλη, ως έφηβη αντιδρά λίγο περισσότερο απ’όσο πρέπει και παίρνει τις καταστάσεις πολύ προσωπικά.

pued

Οι γονείς της, βλέποντας το παιδί τους να αυτοεξορίζεται ενώ παλεύει με μεγάλο φόρτο μαθημάτων και άλλων δραστηριοτήτων, βλαστημάνε την ώρα και τη στιγμή που δέχθηκαν αυτόν τον τύπο στο σπίτι τους. Ψάχνουν άλλη οικογένεια για να τον στείλουν να ολοκληρώσει τη σχολική χρονιά, επειδή δεν μπορούν να τον κάνουν πακέτο να πάει πίσω από εκεί που ήρθε.

Και βεβαίως, μου λένε τον πόνο τους κι εγώ τον λέω σε σας.

Μακάρι να μπορούσα να τους βοηθήσω. Δεν έχω παρά να πω μερικά λόγια κατανόησης, γνέφοντας και ακούγοντας με προσοχή.

Publicités

À propos de espοir - надежда - Hoffnung - speranza

надежда - 100% durchschaut - Vous m’avez pris pour une des votre! Voir tous les articles par espοir - надежда - Hoffnung - speranza

2 responses to “first world problems

Qqchose a declarer?

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s