ιθαγενείς

Παρακολουθώ εδώ και 2-3 μέρες, μέσω της ΕΡΤ φυσικά, την επίσκεψη του ΣΣαμαρά στις ΗΠΑ και βεβαίως, τη συνάντησή του με τον Μπάρακ Ομπάμα.

Όλη η ιστορία θα μπορούσε να συνοψιστεί σε ένα ερώτημα: πόσο ιθαγενείς είμαστε;

Αρχικά, αδυνατώ να κατανοήσω την έκδηλη χαρά όλων για την τιμή (!!!) που κάνει ο εκάστοτε Πρόεδρος των ΗΠΑ στον εκάστοτε Έλληνα ηγέτη, να τον καλέσει στο Λευκό Οίκο. Πόσο μπανανία είμαστε;

Για του λόγου το αληθές, πρόσφατα είχα αυτή τη συζήτηση με έναν καλό φίλο, από Ευρωπαϊκή – και πλούσια – χώρα. Μου εκμυστηρεύθηκε ότι οι δικοί τους ηγέτες δεν καλούνται σε τέτοιες επισκέψεις.

Ο λόγος γι’αυτό το τελευταίο είναι σαφής: όχι επειδή δεν έχουν τίποτα να τους ζητήσουν οι ΗΠΑ, καθώς πάντα υπάρχει κάτι να « σπρώξουν » σε όσους είναι πρόθυμοι να το αγοράσουν. Δεν τους καλούν, επειδή ξέρουν ότι δεν πρόκειται να λυγίσουν στις πιέσεις και να « ψωνίσουν » τα προς απόσυρση μοντέλα του Πενταγώνου, όπως κάνουμε εμείς.

Οι ΗΠΑ ξέρουν καλά πού τους παίρνει να πιέσουν και πού όχι. Και σε μας, είναι εύκολο να κάνουν νταηλίκια, επειδή δεν διαθέτουμε ηγεσία με επαρκή σπονδυλική στήλη. Λακέδες και εντολοδόχους βρίσκουν πάντα στο τιμόνι της Ελλάδας και με αυτό τον τρόπο τους συμπεριφέρονται.

Θέλετε ένα απλό παράδειγμα; Μήπως έθεσε ο Σαμαράς το μείζον θέμα της κατασκοπίας των ΗΠΑ έναντι των Ευρωπαίων ηγεμόνων; Όχι, βεβαίως. Σιγά μην τολμούσε.

Ή μήπως θα τολμούσε να στηρίξει τις φασιστοεθνιστικές θέσεις του π.χ. εναντίον των ομοφυλόφιλων και κάθε ατομικού δικαιώματος, ειδικά όσων σχετίζεται με το σεξουαλικό προσανατολισμό. Θυμίζω τις πρόσφατες ιστορίες αδικαιολόγητης – ούτε καν νομότυπης! – προσαγωγής διεμφυλικών ατόμων από την ΕΛΑΣ.

Με τί σπονδυλική στήλη;

Συνεπώς, ποιος μπορεί ακριβώς να εξηγήσει σε τί συνίσταται η « επιτυχία » αυτής της συνάντησης; Είμαστε τόσο ιθαγενείς που θα αρκεστούμε σε ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη;

Σε τί συνίσταται η επιτυχία του ταξιδιού;

Μήπως δεν γνωρίζουν την κατάσταση στην Ελλάδα οι ενδεχόμενοι επενδυτές; Ποιος θα επενδύσει σε μια χώρα που αλλάζει φορολογικά / επενδυτικά / εργατικά νομοσχέδια 2-3 φορές το χρόνο;

Ή μήπως δεν κερδοσκοπούν αρκετά εις βάρος της χώρας τα επενδυτικά κεφάλαια, με τους εκπροσώπους των οποίων και συναντήθηκε ο ΣΣαμαράς; Είναι οι ίδιοι που αγοράζουν τα Ελληνικά ομόλογα με 20-30 λεπτά στο ευρώ και ζητούν μετά να τα πληρωθούν στο ακέραιο.

Δεν ξέρω για σας, εγώ κάθε φορά που ο εκάστοτε Έλληνας Πρωθυπουργός επισκέπτεται τις ΗΠΑ, τρομάζω. Επειδή ξέρω ότι κάτι θα μας ζητήσουν. Ή μάλλον, επειδή είμαι σίγουρη πως θα το παραχωρήσουμε. Οικειοθελώς και αμαχητί. Κάθε φορά.

Publicités

À propos de espοir - надежда - Hoffnung - speranza

надежда - 100% durchschaut - Vous m’avez pris pour une des votre! Voir tous les articles par espοir - надежда - Hoffnung - speranza

One response to “ιθαγενείς

  • gs363@columbia.edu

    While I generally agree with your sentiments, please rethink your use of the word, ithageveis, in this context. It seems racist to me.

Qqchose a declarer?

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s