χασάπηδες

thisis

Πέρα από τις αγοραίες εκφράσεις και τις τηλεοπτικές μαγκίτσες του Υπουργού Υγείας – το Μέγα Μακαρονοτέρας να μας φυλάει να μην αρρωστήσουμε! – υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις από όσα συμβαίνουν εδώ και μήνες στο χώρο της Δημόσιας Υγείας.

Καταλαβαίνω πως, οι ανακοινώσεις περί κλεισίματος νοσοκομείων και μεταφοράς ασθενών χάνονται μέσα στο βομβαρδισμό άλλων γεγονότων. Πολτοποιούνται και τελικά αφομοιώνονται στο υποσυνείδητό μας ως κάτι που συνέβη, χωρίς να καταφέρουμε να το αποτρέψουμε. Χωρίς καν να προσπαθήσουμε και πολύ να το αποτρέψουμε. Μία από τις πολυάριθμες ήττες.

Τί σημαίνουν όμως αυτές οι αλλαγές σε ατομικό επίπεδο; Πώς μας αφορά η πολιτική που καλείται να εφαρμόσει – ως θλιβερή μαριονέτα – ο Υπουργός Υγείας, πρώην τηλεπλασιέ, επαγγελματίας κωλοτούμπας [από το ΛΑΟΣ στη ΝΔ], υστερικός τσιρίδας γνωστός και ως Μπουμπούκος;

Όταν θα χρειαστεί να σπεύσεις στο νοσοκομείο επειδή το παιδί σου / ο αδερφός σου / η μάνα σου / ο συνάδελφός σου χρειάζεται επειγόντως νοσηλεία, θα σου πουν τα πρώτα μαντάτα: 25 ευρώ για την εισαγωγή. Χωρίς να ξέρεις πόσα θα χρειαστεί να πληρώσεις στη συνέχεια.

Εάν βρεις κρεβάτι.

Εάν βρεις τον εξοπλισμό που χρειάζεται για τη συγκεκριμένη πάθηση.

Διότι παίζει και να μη βρεις, και να σε στείλουν στον ιδιωτικό τομέα. Όχι ακριβώς « με το ζόρι », αλλά με το απλό δίλημμα: ή βρίσκεις τρόπο να κάνεις τις εξετάσεις / τη θεραπεία, ή θέτεις σε κίνδυνο τη ζωή του ανθρώπου σου.

Αυτό σημαίνει λιγότερα κρεβάτια και λιγότερα νοσοκομεία. Σημαίνει μία θηλιά στο λαιμό πολλών ανθρώπων, σε καθημερινή βάση. Πολλές ιστορίες που, ποτέ δεν θα έρθουν στην επιφάνεια, ή όταν θα έρθουν, θα είναι πλέον αργά.

Οφείλω να πω ότι με διαφορετική αφορμή ξεκίνησα να γράφω: είδα την εγκύκλιο που καλεί τους γιατρούς να ενημερώνουν όσους μεταγγίζονται με αίμα ότι δεν έχει γίνει μοριακός έλεγχος – επειδή το Κράτος δεν προμηθεύτηκε αντιδραστήρια, ενώ βάζω στοίχημα ότι το γραφείο του Βενιζέλου που κοστίζει 700.000 ευρώ στους φορολογούμενους, φρόντισε να το εξασφαλίσει εγκαίρως.

Στη συνέχεια, οι γιατροί πρέπει πλέον να ζητάνε από τους ασθενείς – ή από τους οικείους τους, όταν εκείνοι είναι π.χ. αναίσθητοι από κάποιο αυτοκινητιστικό ατύχημα – να υπογράφουν ότι αντιλαμβάνονται το ρίσκο της χρήσης μη ελεγμένου αίματος για τη μετάγγιση. Έτσι ώστε να μην έχουν μετά νομική απαίτηση εναντίον του νοσοκομείου ή του Κράτους, όταν – στατιστικά, νομοτελειακά – κάποιος από αυτούς διαπιστώσει ότι κόλλησε μία σοβαρή ασθένεια, όπως ηπατίτιδα ή HIV, εξαιτίας της εγκληματικής παράλειψης και αβελτηρίας του Κράτους.

oxi allo

Έχουμε καμία αίσθηση για πόσους ασθενείς μιλάμε;

Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, είναι δεκάδες χιλιάδες. Διότι, πέρα από τα χειρουργία – προγραμματισμένα και μη – που γίνονται κάθε μέρα σε όλη τη χώρα, υπάρχουν κι εκείνοι που πρέπει να υποστούν αιμοκάθαρση. Χιλιάδες συμπολίτες μας που, συχνά μετακινούνται για πολλά χιλιόμετρα, για να φτάσουν στο πλησιέστερο νοσοκομείο και να κάνουν την απαραίτητη αιμοκάθαρση που τους κρατάει στη ζωή.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα παίζουν κάθε μέρα κορώνα γράμματα τη ζωή τους, επειδή κάποια καθίκια δεν φρόντισαν να προμηθευτεί η Ελλάδα με αντιδραστήρια. Και κανένας υπουργός, κανένας πρωθυπουργός δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να το λύσει.  Δεν τους αφορά. Ας ψοφήσουν μερικοί από τους υπηκόους, για να βάλουν μυαλό οι υπόλοιποι.

Για « να δουν τί θα πει βερίκοκο » όπως θα τους έλεγε και ο πρώην τηλεβιβλιοπώλης και νυν υπουργός των ούτε καν 3.500 σταυρών που κουνά το δάχτυλο ωρυώμενος ότι « μας ψηφίσανε! ».

Όλοι αυτοί οι χασάπηδες των αδυνάτων – των ασθενών που είναι σίγουρα η πιο ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού – μπορεί να μην καταλήξουν στη Χάγη, αλλά ελπίζω ότι θα βρεθούν κάποτε προ των ευθυνών τους.

Publicités

À propos de espοir - надежда - Hoffnung - speranza

надежда - 100% durchschaut - Vous m’avez pris pour une des votre! Voir tous les articles par espοir - надежда - Hoffnung - speranza

One response to “χασάπηδες

Qqchose a declarer?

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s