το πτώμα

bin

Του χρόνου τέτοια μέρα, εάν υπήρχε ακόμα ΠΑΣΟΚ, θα γινόταν 40 ετών.

Δεν υπάρχει. Ούτε Πανελλήνιο είναι, ούτε Σοσιαλιστικό, ούτε Κίνημα.

Μία καρικατούρα κεντρώου κόμματος έχει απομείνει, προσκολλημένου στην εξουσία με κάθε τρόπο, με κάθε αντάλλαγμα, με κάθε θυσία.

Έτσι, αφού έφτασε να θυσιάσει τη βάση του ώστε να παραμείνει στην εξουσία, είναι απορίας άξιο τί έχει απομείνει. Διότι η βάση του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτοί που ξεσπιτώνει το Μνημόνιο, αυτοί που βλέπουν τα παιδιά τους άνεργα στο σπίτι, εκείνοι που διαπιστώνουν τις περικοπές στις συντάξεις τους, οι μαγαζάτορες που βάλανε λουκέτο, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βρέθηκαν να πληρώνουν ενοίκιο στο κράτος για το σπίτι τους, αυτοί που δεν καταφέρνουν να βάλουν πετρέλαιο το χειμώνα κ.ο.κ.

Όλη τη βάση του, υπογράφοντας το Μνημόνιο, την πολτοποίησε, την αποξένωσε, την διαβολόστειλε. Την έκανε λίπασμα στα γρανάζια της μηχανής εξουσίας, ώστε να παραμείνει εκεί όπου ήταν γατζωμένο επί 2-3 δεκαετίες.

Κι αν υπάρχει ένα 5-6% που επιμένει αμετανόητο, επειδή – και στατιστικά να το πάρεις – ορισμένοι νοικοκυραίοι είχαν οικονομίες και κατάφεραν να αντιμετωπίσουν την κρίση λίγο καλύτερα από τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού, αυτό θα κουραστεί να στηρίζει τη μεγαλομανία του Βενιζέλου, τις κωλοτούμπες υπέρ ΣΣαμαρικής ακροδεξιάς, τα νεοφιλελεύθερα χαστούκια του ΠΑΣΟΚοθρεμμένου Στουρνάρα, ή το φτύσιμο που τρώει από την κοινωνία.

Ψάχνουν ήδη άλλες λύσεις, παρόλο που, οι παραφυάδες του ΠΑΣΟΚ [κόμμα Κάθε_Πικραμμένου_πρώην_Υπουργού] δεν πιστεύω ότι θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν 3%, ούτε καν στο σύνολό τους. Αρκετοί είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στη ΔΗΜΑΡ – και ο Κουβέλης αντιστοίχως πάνω τους – αλλά μετά τη συνεργασία στο τρικομματικό έκτρωμα, δε νομίζω πως θα το ξανακάνουν.

Στη ΝΔ δύσκολα πάει το χέρι τους – είδες τί κάνουν μερικές δεκαετίες Παβλοφικής εκπαίδευσης; – αλλά τα πολυάριθμα παρακλάδια της δεξιάς, θα μπορούσαν πιο εύκολα να τα στηρίξουν.

Ορισμένοι απογοητευμένοι ΠΑΣΟΚοι είχαν στραφεί στο ΛΑΟΣ, αλλά πάει, τους τελείωσε κι αυτό, μαζί με τον ευπρεπισμό της άκρας δεξιάς που κατόρθωσε να πουλήσει.

Η ταύτιση του ΠΑΣΟΚ με τη φούσκα του lifestyle, ψόφησε μαζί με τον Πέτρο Κωστόπουλο. Το δυσαναπλήρωτο κενό πασχίζουν να καλύψουν τα τηλεοπτικά κανάλια [έχοντας στήσει μεσημεριανάδικα εδώ και αρκετά χρόνια], αλλά όταν δεν έχεις τηλεόραση, σου έχουν κόψει το ρεύμα, δεν έχεις σπίτι και καναπέ, παύουν κι αυτά να έχουν πρόσβαση στο κοινό.

Κάπως καλύτερα τα πάνε τα « φρη πρες » έντυπα, καθώς, ο κάθε άστεγος ή άνεργος των μεγάλων πόλεων μπορεί να τα προμηθευτεί κι έτσι να πληροφορηθεί δεόντως για τις τελευταίες lifestyle επιλογές / επιταγές. Θα μπορούσε να αποτελεί το νέο τάργκετ γκρουπ του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο το πιθανότερο είναι ότι α) δεν ψηφίζει ή β) ψηφίζει ήδη κάτι άλλο.

Ακόμα κι έτσι όμως, επειδή το χρέος του ΠΑΣΟΚ είναι επικού μεγέθους, δύσκολα θα μπορούσε να αποτελεί πελάτη των φρη πρες, που – όπως συνάγεται από τις διαφημίσεις τους – αποτελούν πλέον τα πουτανάκια των τραπεζών.

Νομίζω πως όλες αυτές οι σκέψεις ξεκίνησαν από το σύνθημα « Αν πεινάς, φάει τον ΠΑΣΟΚο της γειτονιάς σου ». Διότι κάθε γειτονιά διαθέτει έναν, κι αν η δική σου δεν διαθέτει, ψάξου καλά μήπως είσαι εσύ αυτός.

Ομολογώ ότι προ 20ετίας, τότε που προείχε η εκδίωξη του Μητσοτάκη πριν προλάβει να ξεπουλήσει ακόμα και τις καρέκλες που καθόμασταν, είχα ελπίσει πως η επάνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία θα βελτίωνε την κατάσταση. Διαψεύστηκα οικτρά.

Ουφ, γιατί ασχολούμαι, έχω καλύτερα πράγματα να κάνω.

Publicités

À propos de espοir - надежда - Hoffnung - speranza

надежда - 100% durchschaut - Vous m’avez pris pour une des votre! Voir tous les articles par espοir - надежда - Hoffnung - speranza

2 responses to “το πτώμα

Qqchose a declarer?

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s