μία από τα ίδια

Γιατί δεν γράφω πια πολλά στο Οξύ; Κυρίως επειδή δεν προλαβαίνω. Τρέχω καθημερινά, έχω ένα σπίτι να φροντίσω, ανθρώπους στους οποίους πρέπει να αφιερώσω χρόνο και μία υγεία που απαιτεί κάποιες ώρες ανάπαυσης.

Η αλήθεια είναι ότι χωρίς μία [;;] ώρα τη μέρα στο τουίτερ & το φβ, ίσως και να είχα περισσότερο χρόνο να ασχοληθώ με το Οξύ. Από την άλλη όμως, πώς θα ενημερωνόμουν γρήγορα και αποτελεσματικά για όσα συμβαίνουν;

Πώς μπορεί κανείς σήμερα να μάθει για τη δίκη του Τάσσιου Θεοφίλου δίχως τα tweets που παραπέμπουν σε σχετικά άρθρα;

Εάν περιμένει από τα συστημικά ΜΜΕ, σώθηκε. Ούτε ξέρουν, ούτε ασχολούνται. Θα ασχοληθούν μόνο όταν βγάλει δελτίο τύπου η ΕΛΑΣ, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα αναπαράξουν αυτούσιο. Επειδή η δεοντολογία -εάν κάποτε υπήρχε – έχει εκριζωθεί ως πεπαλαιωμένη αντίληψη που δεν χρειάζεται να βαρύνει τον σύγχρονο δημοσιογράφο.

Γι’αυτό άλλωστε και υπήρξε κατάσχεση κινητού τηλεφώνου από το ακροατήριο στη διάρκεια της δίκης των δολοφόνων του Shehzad Luqman σήμερα: επειδή η εισαγγελία διαμαρτυρήθηκε για τις πληροφορίες που αναρτώνται στο διαδίκτυο. Όχι επειδή αμφισβήτησε την ακρίβεια ή την αλήθεια των πληροφοριών, αλλά επειδή αυτές δεν περνάνε μέσα από τα ελεγχόμενα κέντρα που φιλιτράρουν τις μη αρεστές πληροφορίες.

Το ευρύ κοινό δεν χρειάζεται να μαθαίνει τί διαδραματίζεται, δεν χρειάζεται να ακούει για τις καταθέσεις των μαρτύρων που αθωώνουν τον Τάσσιο Θεοφίλου ή τις απίθανες ερωτήσεις της έδρας, θα μάθει αυτό που θα μαγειρευτεί από τους ειδικούς.

Πώς να ενημερωθεί κανείς άμεσα και υπεύθυνα για τη νέα σύλληψη του Σακκά, το πόσο φαιδρή είναι και αυτή τη φορά η υπόθεση και το πόσο σαθρή η αιτιολόγησή της;

Σίγουρα όχι από τα κλασικά ΜΜΕ που θα φροντίσουν να αναφέρουν επιγραμματικά ότι « βρέθηκε αποτύπωμα » παραπληροφορώντας εσκεμμένα το κοινό τους. Επειδή αυτό προστάζει η εργοδοσία, οι χορηγοί και οι πολιτικοί εγγυητές των νέων δανείων τους. Επειδή εάν σου πουν ότι το υποτειθέμενο αποτύπωμα είναι 5 ετών και ανακαλύφθηκε σήμερα, θα αρχίσεις να αναρωτιέσαι κατά πόσο σε δουλεύουν.

Επειδή ο Κοντομηνάς δεν πάτησε πόδι σε κρατητήριο και αφέθηκε ελεύθερος με ποσό που αντιστοιχεί στο 2% όσων κατηγορείται ότι έφαγε.

Επειδή ο Βενιζέλος τρίβει τα χέρια του που η φράση « σκάνδαλο των υποβρυχίων » έχει εξαφανιστεί από τη δημόσια σφαίρα και ίσως γλιτώσει τη φυλακή.

Επειδή τα στόματα δεν έχουν ακόμα ανοίξει καλά για τις μίζες των εξοπλισμών και οι μόνοι κατηγορούμενοι είναι μη-πολιτικοί, λες και άλλη πλευρά σε αυτή την ιστορία δεν υπήρχε.

Επειδή εάν σου πουν ότι στόχος είναι η πλήρης κατάργηση της δημόσιας υγείας, μπορεί και να ξεσηκωθείς. Κι ας πεθάνουν μερικοί φτωχοί στην πορεία, είναι οι παράπλευρες απώλειες της μετάβασης στο νέο σύστημα. Κι ας πλήρωνες μια ζωή ένσημα για να απολαύσεις μια στοιχειώδη περίθαλψη εάν αρρωστήσεις. Κι ας σε κυνηγάει ποινικά το ΤΕΒΕ και σε κλείνει φυλακή εάν δεν κατάφερες να πληρώσεις ένα δίμηνο.

Το παραμύθι χρειάζεται δράκο. Σακκάδες, Θεοφίλου, Πᾳστίτσιους, δήθεν τρομοκράτες, δήθεν επικίνδυνα στοιχεία, απαγωγείς και λοιπούς. Κατά προτίμηση αλλοδαπούς βιαστές άσπιλων ελληνίδων κορασίδων: το σεξ πουλάει περισσότερο.

[Εάν ο βιαστής είναι Έλληνας νταβατζής και το θύμα αλλοδαπή πόρνη, εκεί αρχίζουν να ενοχλούνται τα χρηστά ήθη και να χαλάει η πλοκή.]

Επειδή το σύστημα χρειάζεται κάποιον ή κάτι να απασχολεί τους νοικοκυραίους όσο οι άλλοι χωνεύουν όσα φάγανε.

Αλλά εγώ το έχω ξαναδεί το έργο, γι’αυτό θα μπω στο δίκτυο και θα χαλάσω μια ώρα εκεί. Κι αν θέλεις τη γνώμη μου, να κάνεις κι εσύ το ίδιο.

Πώς αλλιώς θα δεις τις φωτογραφίες των χρυσάβγουλων με τους ναζιστικούς χαιρετισμούς και τα όπλα; Πώς αλλιώς θα έχεις την ευκαιρία να συγκρίνεις μόνος σου, π.χ. με τις φωτογραφίες και τα βίντεο εντός της « Βίλλα Αμαλίας » ή άλλων καταλήψεων και αυτοδιαχειριζόμενων στεκιών που στοχοποίησε η ΕΛΑΣ και να αξιολογήσεις; Διότι οι εγκληματίες με τις συλλογικές κουζίνες, τους υπολογιστές και τις σημαίες των συλλαλητηρίων πρέπει να παταχθούν!

Πώς αλλιώς θα μάθεις άμεσα και από το πρωτότυπο τις αποκαλύψεις μεγάλης κυκλοφορίας ευρωπαϊκών εφημερίδων σχετικά με το πρόγραμμα παρακολούθησης των ΗΠΑ, όπως φαίνονται στα έγγραφα που τους παρείχε ο Έντουαρντ Σνόουντεν;

Σίγουρα όχι από τα Ελληνικά ΜΜΕ, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων δεν θα μπει στον κόπο να ασχοληθεί με τέτοιες μεταφράσεις άρθρων. Στην καλύτερη περίπτωση θα αντιγράψουν ένα κακομεταφρασμένο και πετσοκομμένο τηλεγράφημα του ΑΠΕ, δυο μέρες μετά την αρχική δημοσίευση. Εάν περισσέψουν σελίδες ή λεπτά και εάν ο αρχισυντάκτης δεν βρει κάτι πιο πικάντικο, όπως το ξενοπήδημα κανενός Γάλλου Προέδρου.

Πώς μπορείς να πληροφορηθείς ότι κάποιος καταδικάστηκε σε δεκάμηνη φυλάκιση για προσβολή των θείων, εξαιτίας μία σελίδας που σατύριζε την τυφλή πίστη των οπαδών ενός καλόγερου;

Τα κεντρικά ΜΜΕ, εάν φτάσει η είδηση ποτέ εώς εκεί, θα φροντίσουν να μην διαταράξουν τη σχέση τους με την Εκκλησία Α.Ε. αλλά ούτε και με τη Δικαιοσύνη. Η νομοθεσία άλλωστε τους απαγορεύει -επί ποινή φυλάκισης- το σχολιασμό των δικαστικών αποφάσεων**. Κάτι που καθιστούν εφικτό μόνο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (με την ευρεία έννοια) σήμερα στην Ελλάδα.

[**Πες μου πάλι ότι δεν υπάρχει θεσμική λογοκρισία στην Ελλάδα και ότι είμαστε μια σύγχρονη δημοκρατία που προστατεύει την ελευθερία του λόγου.]

Πώς μπορεί κανείς να ενημερωθεί για τις ακτιβιστικές δράσεις μικρών ομάδων που δεν διαθέτουν διαφημιστικό μπάτζετ, τα καλέσματα σε κινήσεις ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, τις αναπάντεχες καταστάσεις από το κέντρο της Αθήνας, μέχρι κάθε σημείο του πλανήτη;

Είναι λοιπόν σημαντικό εργαλείο για μας το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κατά προτίμηση τα ανεξάρτητα μέσα [π.χ. identi.ca], παρόλο που ομαδικά συρρέουμε στα ελεγχόμενα από μεγάλες εταιρείες (τουίτερ, φβ κλπ) επειδή εκεί βρίσκονται οι φίλοι μας.

Στο πλαίσιο αυτό, σας καλώ να ενισχύσετε με κάθε τρόπο που διαθέτετε τα ανεξάρτητα μέσα. Μεταξύ αυτών σας θυμίζω:

Omniatv.com

ThePressProject.gr

Radiobubble.gr

athens.indymedia.org

unfollow

To ξέρω πως όλα αυτά σας τα έχω ξαναπεί. Ίσως και να καταντάει βαρετό. Δεν πειράζει, οι επαναλήψεις βοηθάνε να μην ξεχνάμε τα αυτονόητα.

***

Α, να μην το ξεχάσω:

Κάποιος μου έκανε παρατήρηση πριν 2-3 μέρες ότι τα σοβαρά άρθρα οφείλουν να δίνουν και συνδέσμους σε αυτά στα οποία αναφέρονται. Αλλά επειδή αυτό θα μου πάρει άλλη μια ώρα -που δεν μου περισσεύει- απλά σας παραπέμπω στο τουίτερ μου [@ecpoir]. Μια ματιά στις πρόσφατες αναρτήσεις εκεί, θα σας λύσει τις απορίες. Στο κάτω κάτω, εγώ δεν είμαι ούτε « σοβαρή », ούτε « έγκριτη ». Ερασιτέχνης είμαι & σκοπεύω να παραμείνω.

À propos de espοir - надежда - Hoffnung - speranza

надежда - 100% durchschaut - Vous m’avez pris pour une des votre! Voir tous les articles par espοir - надежда - Hoffnung - speranza

One response to “μία από τα ίδια

Qqchose a declarer?

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s