νεοφιλελέ, σου λέει!

Δεν ξέρω για σας, εμένα φρόντισαν ήδη να μου ευχηθούν καλό χειμώνα και να ρίξω το μπινελίκι που αναλογούσε στην περίσταση.

Το φετινό καλοκαίρι ήταν γεμάτο νέα, γεμάτο δράσεις, γεμάτο αίμα Παλαιστινίων. Και παρόλο που έχει τελειώσει, είμαι ακόμα υπό την επίρρεια. Καθώς κατηγοροιοποιώ τις φετινές φωτογραφίες και τις βάζω σε φακέλους για να φυλαχθούν, βλέπω ότι έχω πολλά να πω.

Με εξαιρετικά απλό, απλοϊκό τρόπο, θα σας πω τί μου άρεσε στην Ολλανδία:

– Το γεγονός ότι ο πληθυσμός των κρατουμένων σε φυλακές μειώνεται σταθερά με αποτέλεσμα να κλείνουν φυλακές και να μετατρέπονται σε κτήρια για άλλου είδους χρήσεις.

– Το γεγονός ότι ο σιδηρόδρομος παραμένει κρατικός 100% ως ΔΕΚΟ, μη-εισηγμένη στο χρηματιστήριο.

Σημειωτέον ότι είναι ο βασικότερος τρόπος συγκοινωνίας εντός της χώρας. Τα υπεραστικά ΚΤΕΛ είναι ανέκδοτο (σε κοιτάζουν απορημένοι αν ρωτήσεις), ενώ πτήσεις εσωτερικού δεν συμφέρει να υπάρξουν εξαιτίας των μικρών αποστάσεων.

– Οι τιμές στα ποτά, τον καφέ, τα γλυκά, τα φαγητά. Μπορείς άνετα να βγεις χωρίς άγχος για το πόσα θα χαλάσεις.

– Οι τηγανητοί μεζέδες που τρώνε μαζί με το ποτό τους για να μην πίνουν ξεροσφύρι. Δεν είναι ακριβώς κεφτεδάκια, αλλά τους μοιάζουν στο σχήμα. Πικάντικες κροκέτες που βουτάνε σε μία πικάντικη μουστάρδα και τρώνε με τα χέρια.

– Το γεγονός ότι η ύδρευση δεν έχει ιδιωτικοποιηθεί και το νερό είναι μια χαρά, πόσιμο. Άλλη μία περίπτωση ενάντια στην πώληση της ΕΥΔΑΠ. #SaveGreekWater

– Η καθαριότητα στους δημόσιους χώρους, παρά τα πλήθη των βαρβάρων που αφήνουν διαρκώς τα σημάδια τους. Αυτό σημαίνει Δήμους με ικανή στελέχωση, εξοπλισμό, πρόγραμμα και χρηματοδότηση.

– H αποκέντρωση στην πράξη και όχι στα λόγια. Για παράδειγμα, στην Ουτρέχτη βρίσκεται το Οικονομικό Κέντρο της χώρας (η κεντρική εφορία κλπ) παρόλο που δεν είναι μία εκ των πρωτευουσών.

– Το πάρκινγκ για πολλές χιλιάδες ποδήλατα που υπάρχει σε κάθε σιδηροδρομικό σταθμό, κάθε Ολλανδικής πόλης, ώστε να σου επιτρέπει να φτάσεις εώς εκεί με το ποδήλατό σου, να το αφήσεις εκεί και να το παραλάβεις όταν επιστρέψεις.

podhlata

Σημειωτέον ότι εάν εργάζεσαι σε κρατικό φορέα, μπορείς να πάρεις και δωρεάν ποδήλατο για τις μετακινήσεις σου. Και όχι κανένα φτηνιάρικο: σου δίνουν καλό ποδήλατο.

– Οι εισπράκτορες στα τραμ. Ναι, εισπράκτορες στα τραμ. Όχι στα τραίνα.

– Το γεγονός ότι μπορείς να χρησιμοποιείς την ίδια κάρτα πολλαπλών διαδρομών για να επιβιβάζεσαι στο τραίνο, το τραμ ή το αστικό λεωφορείο.

Επίσης, το ότι αυτή η κάρτα μπορεί να είναι ανώνυμη.

– Τα εξαιρετικά καλόγουστα και « ζεστά » μπαράκια. Είτε είναι 400 ετών [και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, είναι ακριβής ηλικία από μπαράκια που βρίσκονται εν λειτουργία] είτε πολύ νεότερα.

Κυρίαρχο υλικό το ξύλο. Ένα εξ αυτών ήταν παλιά εκκλησία. Οι νέοι ιδιοκτήτες έχουν διατηρήσει μέσα το μεγαλοπρεπές όργανο και αρκετά στοιχεία από την πρώην εκκλησία.

– Η κάρτα μουσείων που σου ανοίγει την πόρτα σε σχεδόν όλα τα μουσεία της χώρας (όσα παίρνουν κρατική επιχορήγηση, έστω) και κοστίζει μόλις 59 ευρώ. Κάνεις απόσβεση στα πρώτα 4-5.

– Το γεγονός ότι τα περισσότερα μαγαζιά ανοίγουν τη Δευτέρα κατά τις 13:00′ (ναι, το απόγευμα!) με την ησυχία τους, σιγά σιγά. Γενικά, διατηρούν ένα πολύ χαλαρό πρόγραμμα, ο καθένας ανοίγει όποτε έχει όρεξη και για σχετικά λίγες ώρες.

– Το ότι οι περισσότεροι κάτοικοι προτιμούν τα μικρομάγαζα και όχι τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων (ή αυτές δεν έχουν βρει τρόπο να διεισδύσουν αποτελεσματικά στην αγορά). Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν πολύχρωμα μαγαζάκια όλων των ειδών στα κέντρα των πόλεων που σφύζουν από ζωή.

Τα εμπορικά κέντρα δεν βρίσκονται στα κέντρα των πόλεων (ή τουλάχιστον όχι στο βαθμό που γίνεται αλλού) αλλά εξορισμένα στα προάστια.

– Οι γάμοι ομοφυλόφιλων και το μεγάλο gay pride.

– Το μνημείο για τους ομοφυλόφιλους που υπέστησαν θηριωδίες από τους ναζί (μαζί με άλλες κατηγορίες μειονοτήτων) στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

– Το σήμα της πόλης του Άμστερνταμ που είναι « ΧΧΧ » (αλλά κάθετα). Πόσο προχώ;!

XXX dam

– Το μεγάλο άγαλμα του Αη Βασίλη με την πρωκτική τάπα (ω, ναι!) στο κέντρο του Ρότερνταμ, το οποίο αποφασίσανε να εγκαταστήσουν μετά από τοπικό δημοψήφισμα. Προσφανώς προσπαθούν να το παίξουν ακόμα πιο προχώ.

santa claus

– Το ότι έχουν αγκαλιάσει το pole dancing ως μέθοδο γυμναστικής και χορού. Μου το εξηγούσε μία Ολλανδέζα μαμά που είχε παρατήσει τα πιτσιρίκια με τον πατέρα τους για να πάει στην προπόνηση.

– Οι φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο πεζοδρόμιο.

e-charger

– Οι τιμές των ακινήτων, οι οποίες είναι πολύ χαμηλότερες απ’όσο πίστευα.

– Το ότι 51% των Ολλανδών δηλώνουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με οποιαδήποτε θρησκεία. Αμήν και στα δικά μας. Αλλά ποιος τολμάει να μας ρωτήσει εμάς;!

– To ότι το Κράτος σε επιδοτεί να σπουδάσεις εάν τα οικονομικά σου δεν είναι καλά.

– Το ότι οι Ολλανδοί είναι το ψηλότερο έθνος. Μπόι μιλάμε, όχι αστεία!

– Το σύστημα εκπαίδευσης ενηλίκων που δίνει ευκαιρίες εξέλιξης.

– Το ισχυρό καταναλωτικό κίνημα που έχει κατορθώσει να επιβάλει στα καταστήματα τροφίμων να πουλάνε κυρίως βιολογικό κρέας, από ζώα που δεν βρίσκονται φυλακισμένα και φορτωμένα με φάρμακα. Έχουν καταφέρει να βγάζουν τα ζώα σε εξωτερικούς χώρους για βοσκή, πιέζοντας έντονα όσους τολμάνε να πουλήσουν κάτι διαφορετικό.

– H Άδεια Εκχώρησης στον Δημόσιο Τομέα για τα ψηφιακά αντίγραφα των έργων του υπέροχου Rijksmuseum. Εντελώς δωρεάν, ακόμα και σε υψηλή ποιότητα. Επειδή οι νέοι δρόμοι ανοίγουν με πρωτοπορία.

– Τα λουλούδια στα μπαλκόνια, στις εισόδους, στις αυλές. Μεράκι, ανθρώπινη πινελιά, πες το όπως θες.

– Η αγορά μεταχειρισμένων βιβλίων (σε όλες τις πόλεις) όπου βρίσκεις θησαυρούς σε εξαιρετικά καλές τιμές.

– Η αποδοχή της ευθανασίας από το Κράτος αλλά και από την κοινωνία. Δείχνει ωριμότητα και σεβασμό στην αξιοπρέπεια του ασθενούς.

– Η ανοικοδόμηση των δημοσίων υποδομών – και μάλιστα συνήθως σε υπερμοντέρνες φόρμες – φανερώνει ότι η δημόσια επένδυση τρέχει. Χρήμα, πολύ χρήμα.

– Το ότι οι Ολλανδοί είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία αδιάφοροι στα ελαφρά ναρκωτικά που μπορούν ελεύθερα να αγοράσουν, παντού. Οι τουρίστες αποτελούν τον βασικό όγκο της πελατείας.

Ευτυχώς, η γκρίνια των Γερμανών να περιοριστούν οι πωλήσεις μόνο στους Ολλανδούς δεν είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα. Θεσμικά, απαγορεύεται η πώληση στους τουρίστες. Στην πράξη, it’s business as usual.

– Το γεγονός ότι στο Haarlem η περιοχή με τα κόκκινα φανάρια είναι ακριβώς δίπλα στο μεγάλο καθεδρικό ναό της πόλης. Βγαίνεις από το ένα και μπαίνεις στο άλλο με λιγότερα από 10 βήματα. Ίσως επειδή οι ίδιοι πελάτες (τουρίστες) ενδιαφέρονται και για τα δύο.

red light di

– Τα ζευγάρια μουσουλμάνων που ψώνιζαν σε σεξ σοπ. Με τη μαντήλα.

 

Βεβαίως, δεν ήταν όλα θετικά. Υπήρχαν αρκετά αρνητικά στοιχεία. Μεταξύ αυτών:

– Το wifi στο τραίνο είναι μούφα. Σε όσα δουλεύει είναι εξαιρετικά αργόσυρτο. Αλλά δουλεύει στα μισά περίπου (και αν!).

Εξίσου μούφα είναι το wifi σε πολλά μαγαζιά: απαιτεί να κάνεις login με το facebook σου και μπορείτε να φανταστείτε τη συνέχεια.

– Το bike jam το πρωί. Ναι, αυτό. Και τα διαρκή « ντριν ντριν » από εκνευρισμένους ποδηλάτες που θεωρούν ότι οι δρόμοι τους ανήκουν.

– Το γεγονός ότι κανένας ποδηλάτης δεν φοράει κράνος. Ούτε καν στα παιδιά τους που τα κουβαλάνε μαζί, σαν τους δικούς μας κάγκουρες πάνω στα μηχανάκια. Πουθενά κράνος, ούτε για δείγμα. Αίσχος!

– Το ότι το απλό (μονό) εισιτήριο επιβαρύνεται με 1 ευρώ, ενώ η κάρτα πολλαπλών διαδρομών με το RFID κοστίζει 7,5 ευρώ. Έλεος παίδες, έχουν φθηνήνει τα RFID!

– Οι ταχυδρομικές κάρτες με τη βασιλική οικογένεια. Ξεράσογλου.

– Το γεγονός ότι υπάρχει ακόμα βασιλική οικογένεια, παλάτια κλπ.

Επίσης ότι η οικογένεια της νυν βασίλισσας (και πρώην τραπεζίτου) εμπλέκεται σε σκάνδαλα στην Αργεντινή.

– Η αποκομιδή των αστικών απορριμμάτων η οποία περιλαμβάνει το να βγάζουν οι κάτοικοι τις σακούλες έξω στο δρόμο για να περάσει το απορριμματοφόρο και να τις συλλέξει. Αυστηρό πρόγραμμα σε αστικές περιοχές, άπαξ εβδομαδιαίως. Πολύ πίσω.

– Το εθνικό φαγητό: σαν να τρως σούσι σασίμι αλλά με κρεμμύδια. Πόσο ν’αντέξεις;

– Το πορτοκαλί.

– Το γεγονός ότι σχεδόν δεν υπάρχει φυσικό τοπίο. Η φύση έχει υποταχθεί πλήρως και διαμορφωθεί ολοκληρωτικά από τους ανθρώπους σε μια διαδικασία διάρκειας αιώνων.

– Το ότι πρέπει να κάνεις check out με την κάρτα RFID (εισιτήριο πολλαπλών χρήσεων) μόλις κατέβεις από ΜΜΜ, που σημαίνει ότι το κράτος γνωρίζει τις μετακινήσεις σου (επιβίβαση – αποβίβαση). Παρακολούθηση κανονική.

– Η αλυσίδα μίνι μάρκετ Αλμπερτ Χέιν που βρίσκεται παντού.

– Η αλυσίδα Στάρμπαξ που φυτρώνει παντού και προσπαθεί να φάει κομμάτι της αγοράς χωρίς να πληρώνει φόρους. Ως γνωστό, όλα τα Στάρμπαξ της ΕΕ πληρώνουν μόνο κάτι ψιλά, στο Λουξεμβούργο, ελέω ΕΕ. Σε όλες τις υπόλοιπες χώρες εμφανίζουν λογιστικά χασούρα, ώστε να μην πληρώνουν δεκάρα τσακιστή.

– Τα ποντίκια από τα οποία υποφέρουν τα ποταμόσπιτα και όλα τα παλιά σπίτια. Ευτυχώς, έχουν επιλέξει να λύνουν το πρόβλημα με γάτες. Πολλές γάτες.

– Ο θόρυβος που κάνουν οι Ολλανδοί όταν βγαίνουν έξω. Παίζει να είναι θορυβοδέστεροι των Ελλήνων στις εξόδους τους.

– Το γεγονός ότι έχουν υιοθετήσει τα συμβόλαια εργασίας μηδενικού χρόνου εδώ και πολλά χρόνια. Υπογράφεις ότι εργάζεσαι χωρίς να έχουν υποχρέωση να σε πληρώνουν δεκάρα, εάν δεν σε απασχολήσουν. Μεγάλη ανασφάλεια.

– Τα διατροφικά σκάνδαλα και το αγνώστου ταυτότητας DNA που βρέθηκε σε βιομηχανοποιημένο κρέας.

– Η άστατη βροχή. Όχι ως βροχή, αυτό είναι ένα φυσικό φαινόμενο που μαθαίνεις να το δέχεσαι. Αλλά το να βρέχει 5′ λεπτά, να βγάζει ήλιο 5′ λεπτά, να σηκώνει μποφόρ 5′ λεπτά και ξανά από την αρχή, δεν αντέχεται. Μερικές φορές τα είχε όλα μαζί.

– Η ετήσια συνδρομή των 60 ευρώ για τους ενήλικες στις δημόσιες βιβλιοθήκες. Προσπαθούν να προσελκύσουν κόσμο με διάφορους τρόπους, αλλά με τέτοια ταρίφα, όπως είναι φυσικό, έχουν καταφέρει να απωθήσουν τους ενήλικες Ολλανδούς από τις δανειστικές βιβλιοθήκες.

Για τους εφήβους που είναι δωρεάν, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα συμμετοχής.

– Το γεγονός ότι οι Ολλανδοί πετάνε ό,τι τους κατέβει μέσα στα κανάλια. Λες και είναι η προσωπική τους χαβούζα.

– Τα ανοιχτά ουρητήρια για άνδρες δίπλα σε κανάλια, δίπλα σε ναούς κλπ. Μπόχα, αηδία, δεν περιγράφω άλλο. Είναι και ψηλοί και βλέπεις τα πάντα.

– Η μία επιβάτης που βρέθηκε να μην έχει χτυπήσει το εισιτήριό της (όσο καιρό ήμουν εκεί) ήταν Ελληνίδα. Και ο ελεγκτής, δέχθηκε στωικά τη δικαιολογία ότι « το ξέχασε » και την παρακάλεσε να μην το επαναλάβει. Το πρόστιμο θα ήταν 30-35 ευρώ (για εισιτήριο αξίας 7,3 ευρώ).

– Οι 50 τουρίστες που κολλάνε μπροστά από έναν Ρέμπραντ που τους δείχνει ο/η ξεναγός τους και δεν ξεκολλάνε μέχρι να αρχίσεις να τους σπρώχνεις ψιθυρίζοντας ευγενικά « κάνε πιο κει, γαμώ το κέρατό σου! ».

Το μυστικό είναι να παίρνεις φόρα και να τους κοιτάς στα μάτια με ύφος « κουνήσου, βόδι, είμαστε κι άλλοι εδώ ».

 

Τέλος, έκανα μερικές παρατηρήσεις που προτιμώ να μην τις αξιολογήσω εγώ ως θετικές ή αρνητικές. Για παράδειγμα:

– Το γεγονός ότι δεν υπήρχαν σχεδόν πουθενά επαίτες. Και δεν συγκρίνω μόνο με την Ελλάδα, αλλά με πολλές άλλες χώρες. Δεν ξέρω αν πράγματι έχουν βρει λύση στο πρόβλημα, εάν δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο (αμήν!), ή αν εφαρμόζουν πολύ αυστηρή πολιτική που αποτρέπει τους επίδοξους επαίτες (πολύ το φοβάμαι).

– Οι τεράστιες ουρές έξω από το σπίτι της Άννας Φρανκ, παρά το γεγονός ότι κάνεις υποχρεωτικά κράτηση 2 (δύο!!) εβδομάδες νωρίτερα. Εντάξει, είναι ένας μικρός χώρος και πόσοι να χωρέσουν χωρίς πρόβλημα, αλλά ουρά που στρίβει στο τετράγωνο και επιστρέφει;!

– Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων σε τεχνικές δουλειές (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ξυλουργοί κλπ) προέρχονται από την Πολωνία.

Χωρίς να παίρνω όρκο, κάτι άκουσα για διμηνίτες και αμέσως θυμήθηκα την διαβόητη Ευρωπαϊκή Οδηγία Μπολκενστάιν: απασχολείς εδώ, ασφαλίζεις στη χώρα προέλευσης (και γλιτώνεις χρήμα), αρκεί να είναι για 2 μήνες. Ή τρεις; Θα σας γελάσω.

– Η συντριπτική πλειοψηφία των πελατών στην περιοχή με τα κόκκινα φανάρια είναι αλλοδαποί. Κάπου διάβασα για 95% (ως τάξη μεγέθους, μην το δέσετε κόμπο). Μεγαλύτερη ομάδα μεταξύ αυτών, οι Βρετανοί.

– Μπορείς να πας διακοπές από την Ολλανδία στην πΓΔ της Μακεδονίας με 299 ευρώ. Όχι στην Ελληνική, βεβαίως.

makedonia

À propos de espοir - надежда - Hoffnung - speranza

надежда - 100% durchschaut - Vous m’avez pris pour une des votre! Voir tous les articles par espοir - надежда - Hoffnung - speranza

Qqchose a declarer?

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s